Prajitura cu lamaie, fina si usoara, este un preparat clasic al bucatariei poloneze, foarte apreciat atat de cei mari, cat si de cei mici, potrivit la micul dejun sau ca gustare.
Numar de portii: 12
Ingrediente:
300 de grame de faina
120 de grame de amidon de cartofi
coaja de la doua lamai + 5 centilitri de suc de lamaie
5 oua
1 plic de praf de copt
200 de grame de zahar pudra
250 de grame de unt moale
1/2 lingurita sare
80 de grame de migdale macinate (sau nuci)
pentru glazura
180 de grame de zahar pudra
1 albus de ou
3 linguri suc de lamaie
Mod de preparare:
1. Cuptorul se incalzeste la 180°C.
2. Se amesteca untul inmuiat cu zaharul, cu ajutorul unui robot de bucatarie, se adauga ouale, unul cate unul, amestecand bine de fiecare data. Se adauga migdalele, se omogenizeaza, apoi se pun in compozitie coaja si sucul de lamaie, faina amestecata cu amidonul, praful de copt si sarea. Se va obtine un aluat destul de compact, care se varsa intr-o forma de copt, unsa cu grasime si tapetata cu faina (de preferat o forma rotunda cu gaura la mijloc).
3. Se coace prajitura timp de 45 de minute, la 180°C. Se coboara apoi temperatura la 150°C si se continua coacerea timp de 10 – 15 minute, acoperind in prealabil cu folie de copt, daca se rumeneste prea tare. Se infige o scobitoare in prajitura si, daca aceasta iese curata, se scoate desertul din cuptor si se lasa la racit, inainte de a fi scos din forma, pentru ca este foarte fraged.
4. Se prepara glazura: albusul de ou se bate spuma cu zaharul pudra si apoi se pune treptat zeama de lamaie. Glazura trebuie sa se intinda usor pe prajitura, dar nu sa curga, iar stratul nu trebuie sa fie transparent. Se lasa la uscat in mediul ambiant circa doua ore. Se poate aplica apoi inca un strat de glazura, daca se doreste o prajitura opaca.
BUCURESTI (MEDIAFAX)