In perioada 30 iunie – 7 iulie se desfasoara la Ateneul Roman Festivalul Sergiu Celibidache 100. “Traieste muzica, traieste sunetul”, spunea Sergiu Celibidache, cel care ar fi implinit anul acesta 100 de ani de viata.
Toate concertele Festivalului Sergiu Celibidache 100 se desfasoara, in perioada 30 iunie – 7 iulie, la Ateneul Roman, ora 20.00.
30 IUNIE: CONCERT DE DESCHIDERE
Sergiu Celibidache – “Gradina de buzunar”
Pyotr Ilyich Tchaikovsky- Simfonia nr. 5 in mi, op. 64
ORCHESTRA ROMANA DE TINERET
CRISTIAN MANDEAL Dirijor
Seria de concerte va fi deschisa de Orchestra Romana de Tineret, dirijata de Cristian Mandeal, ce va interpreta „Gradina de buzunar” de Sergiu Celibidache si Simfonia nr. 5 in Mi, op.64 de Pyotr Ilych Tchaikosky. Alcatuita din cei mai buni muzicieni la nivel national, Orchestra Romana de Tineret se bucura de un respectabil statut in lumea muzicii simfonice de tineret. Lucrarea „Der Taschengarten” („Gradina de buzunar”) pe care orchestra o va interpreta a fost compusa de Sergiu Celibidache in 1978 si consta intr-o suita pentru orchestra in 13 parti. Ideea lucrarii s-a nascut dintr-o stransa colaborare cu copiii si este de asemenea dedicata acestora.
1 IULIE: CONCERT SIMFONIC
Anton Garcia Abril – “Celibidachiana”
Ludwig van Beethoven – Concertul pentru vioara si orchestra in Re, op. 61
Johannes Brahms – Simfonia nr. 2 in Re, op. 73
LIVIU PRUNARU Vioara
FILARMONICA GEORGE ENESCU
ENRIQUE GARCIA ASENSIO Dirijor
Filarmonica George Enescu va interpreta “Celibidachiana” (Anton Garcia Abril), Concertul pentru vioara si orchestra in Re, op. 61 (Ludwig van Beethoven) si Simfonia nr. 2 in Re, op. 73 (Johannes Brahms) sub bagheta dirijorala a distinsului Enrique Garcia Asensio, fost asistent si student eminent al maestrului Sergiu Celibidache. Fondata in 1868, Filarmonica George Enescu a intreprins de-a lungul anilor numeroase turnee internationale, ajungand sa se bucure azi de un venerabil renume. Anton Garcia Abril declara despre compozitia sa “Celibidachiana” ca este o lucrare care “reprezinta consideratia mea profunda catre un prieten si maestru. Celibidachiana este o lucrare dedicata marelui maestru si prieten Sergiu Celibidache. Aici insa nu este vorba doar despre o dedicatie speciala pentru el, ci, in afara de asta, am vrut sa ma apropii oarecum de intelegerea „celibidachiana” a muzicii.”
2 IULIE: CONCERT “GERMAN BRASS AROUND THE WORLD”
John Baston – Concert in Re major nr. 2
Johann Sebastian Bach – Wachet auf, ruft uns die Stimme
Wolfgang Amadeus Mozart – Sonata in Do major, KV 336
Johann Sebastian Bach – Simfonia “Wir danken Dir Gott, wir danken Dir” din Cantata “Ratswahl” 1731 BWV 29
Gioachino Rossini – “Barbierul din Sevilla”, Uvertura
Richard Wagner – “Pilgerchor” din opera “Tannhäuser”
Giuseppe Verdi – “Triumph Marsch” din opera Aida
ANSAMBLUL GERMAN BRASS
German Brass reprezinta atat traditia cat si inovatia muzicii brass. Ansamblul se afla pentru prima oara in Romania si va concerta aranjamente de lucrari clasice, precum si adaptari si compozitii ale unor piese de referinta, majoritatea fiind aranjamente si compozitii speciale pentru German Brass, ca un tribut pentru sunetul inconfundabil si maiestria tehnica a ansamblului.
3 IULIE: RECITAL MUZICA DE CAMERA “CELI’S FRIENDS”
Wolfgang Amadeus Mozart – Homquintett KV 407
Felix Mendelssohn Bartholdy – Quartett op.80 in fa minor
Ernest Chausson – Poeme op 25 pentru vioara si pian
Franz Schubert – Trout Quintet
CVARTETUL HENSCHEL
IDA HAENDEL Vioara
MISHA DACIC Pian
DORIN MARC Contrabas
WOLFGANG GAAG Corn
HELMUT NICOLAI Viola
O intreaga suita de artisti faimosi din lumea muzicii simfonice vin sa-si uneasca talentele pentru un extraordinar recital de muzica de camera sub denumirea “Celi’s friends”.
4 IULIE: CONCERT SIMFONIC
Arnold Schonberg – Noapte transfigurata op.4
Anton Bruckner – Adagio
Nicolai Rimsky-Korsakov – Scheherazade op.35
FILARMONICA DE STAT “MOLDOVA” IASI
RONY ROGOFF Dirijor
Filarmonica de stat “Moldova” din Iasi va concerta sub conducerea renumitului dirijor Rony Rogoff. “Rony Rogoff este singurul violonist care utilizeaza proportia corecta pentru orice stil si de asemenea cel mai bun interpret in viata al lucrarilor de Mozart. El este unul dintre putinii care inteleg sensul din spatele notelor si este capabil de a exprima asta”. Aceasta este opinia lui Sergiu Celibidache despre fostul sau elev si prieten vechi. Rony Rogoff s-a nascut in Israel, iar primele notiuni muzicale i-au fost predate de catre tatal sau, care a fost membru fondator al Israel Philharmonic Orchestra, si de catre Ramy Shevelov. Apoi a studiat la Juilliard School din New York cu Ivan Galamian si Dorothy DeLay, precum si in Elvetia cu Joseph Szigeti.
5 IULIE: RECITAL DE VIOARA
Robert Schumann – Sonata nr. 2, op. 121
George Enescu – Sonata nr. 3
Bela Bartok – Dansuri romanesti
IDA HAENDEL Vioara
MISHA DACIC Pian
Duetul alcatuit din “Marea Doamna a Viorii” Ida Haendel, care revine in Romania pentru acest recital cameral, si impresionantul pianist Misha Dacic sa incante auditoriul cu un senzational spectacol.
Ida Haendel despre Sergiu Celibidache: “Ar trebui sa fim vesnic recunoscatori pentru intreaga educatie culturala provenita de la acest om a carui prezenta pe aceasta planeta a fost un dar pentru toti muzicienii, atat pentru cei tineri cat si cei mai in varsta. Impactul pe care l-a avut Celibidache nu are limite – o inspiratie si mostenire care merita pretuite de posteritate.“.
6 IULIE: CONCERT SIMFONIC
Giuseppe Verdi – Uvertura “Forta destinului”
Darius Milhaud – Concert pentru marimba, vibrafon si orchestra. op. 278
Anton Bruckner – Simfonia nr. 4 in mi bemol
PETER SADLO Percutie
ORCHESTRA ROMANA DE TINERET
MARKUS THEINERT Dirijor
Denumit “talentul secolului” de catre presa de specialitate, percutionistul german Peter Sadlo va concerta pe 6 iulie impreuna cu Orchestra Romana de Tineret si dirijorul Markus Theinert.
7 IULIE: CONCERT DE INCHIDERE
Maurice Ravel – Ma mere l’oye
Wolfgang Amadeus Mozart – Concertul pentru pian si orchestra nr. 20 in re, KV 466
Sergiu Celibidache – “Haz de necaz”, Suita romaneasca in 8 parti – PREMIERA MONDIALA
DAN GRIGORE Pian
FILARMONICA GEORGE ENESCU
MARK MAST Dirijor
Festivalul se va incheia cu premiera mondiala a compozitiei „Haz de necaz” de Sergiu Celibidache, ce va beneficia de interpretarea Filarmonicii „George Enescu” dirijata de Mark Mast, fost student al maestrului Sergiu Celibidache. De mentionat este ca dintre tarile care vor celebra, prin festivaluri, cei 100 de ani de la nasterea Maestrului, Romania este singura care beneficiaza de acest minunat si unic eveniment, dezvaluirea laturii de compozitor al celui mai mare dirjor al lumii. Acest eveniment va ramane in istoria muzicala a lumii si va dainui pentru generatiile care urmeaza. Romania se va impune astfel pe harta culturala mondiala intr-un mod unic.