fbpx

Costel Constantin si George Mihaita vor primi, sambata, stele pe Aleea Celebritatilor din Bucuresti

de

Actorii George Mihaita si Costel Constantin vor primi stele pe Aleea Celebritatilor din Bucuresti, intr-un eveniment organizat sambata, de la ora 12.00, in Piata Timpului.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

In prezenta a numeroase personalitati din lumea teatrului si filmului romanesc, actorii George Mihaita si Costel Constantin vor primi cate o stea pe Aleea Celebritatilor din Capitala, in semn de recunoastere si pretuire pentru o viata daruita teatrului romanesc.

 

Evenimentul este organizat de Teatrul Metropolis din Capitala, Primaria Municipiului Bucuresti si centrul comercial Cocor.

 

“Teatrul este ca o tabla de sah pe care fiecare actor se misca gandit, socotit, calculat. Pe aceasta tabla de sah, actorii: George Mihaita si Costel Constantin si-au caligrafiat la superlativ drumul prin teatru, prin rolurile interpretate, de tragedie, drama si comedie, vorbind prin personajele intruchipate, prin tot ceea ce au facut in cariera lor. Nu i-am vazut in «spectacole de serviciu», in sensul ca, au avut talent si noroc, inca de la debut au venit rolurile spre dansii, nu le-au cautat, inscriindu-se prin interpretarea lor in generatia de maestri ai scenei nationale. Este o onoare pentru mine, in calitate de director, de actor si coleg, sa le acordam cate o stea pe Aleea Celebritatilor in semn de aleasa pretuire”, declara George Ivascu, directorul Teatrului Metropolis.

 

Decernarea celor doua stele se va face in prezenta lui Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, care le va inmana actorilor Placheta Bucurestiului. De asemenea, actorii George Mihaita si Costel Constantin vor primi cate o stea din aur din partea casei de bijuterii Sabion, bijutierul oficial al evenimentului.

 

Aleea Celebritatilor (Walk of Fame) este un proiect cultural care gazduieste stelele celor mai cunoscuti artisti romani din lumea filmului si a teatrului, in semn de pretuire a valorilor culturale din Romania. Initiat de Teatrul Metropolis si Cocor, in parteneriat cu Primaria Capitalei, proiectul Walk of Fame romanesc a debutat in ianuarie 2011.

 

Pe Aleea Celebritatilor din Piata Timpului stralucesc deja stelele altor mari personalitati: Florin Piersic, Victor Rebengiuc, Radu Beligan, Amza Pellea (postum), Stefan Iordache (postum), Maia Morgenstern, Alexandru Tocilescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Ileana Stana Ionescu, Sebastian Papaiani, Ion Caramitru, Draga Olteanu Matei, Mircea Albulescu, Mariana Mihut, Marin Moraru si Iurie Darie, U.N.A.T.C. “I.L. Caragiale” si Horatiu Malaele.

 

Actorul George Mihaita s-a nascut pe 23 septembrie 1948, in Moreni, judetul Dambovita. A absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, promotia 1971, la clasa Sandei Manu, remarcandu-se alaturi de colegii actori Gelu Nitu, Mircea Diaconu, Mugur Avramescu, Mugur Avramescu, Mircea Cretu, inca de la examenul de licenta in spectacolul cu piesa “Diavolul alb”, de John Webmaster.

 

De-a lungul carierei sale a jucat alaturi de nume legendare: Emil Botta si George Constantin, dand viata zecilor de roluri in spectacole de teatru la Teatrul de Comedie, Teatrul “L.S. Bulandra”, Teatrul National “I.L. Caragiale” etc., in spectacole regizate de: Lucian Pintilie, Liviu Ciulei, Alexandru Tocilescu, Horatiu Malaele, Silviu Purcarete, Alexandru Dabija.

 

Debutul in film se intampla in anul al II-lea de facultate, cand primeste un rol de referinta in “Reconstituirea”, regizat de Lucian Pintilie. De atunci si pana in prezent a colaborat cu numerosi regizori de film: Radu Gabrea, Dan Pita, Sergiu Nicolaescu, Elisabeta Bostan, Francisc Munteanu, Silviu Purcarete etc. Ar fi avut sansa sa joace in filmele marelui regizor italian Michelangelo Antonioni, daca scrisoarea pe care o trimisese regizorul la Ministerul Culturii, prin anii ’70, ar fi ajuns in mana actorului la timp, nu dupa 10 ani.

 

De-a lungul timpului a aparut in numeroase emisiuni de divertisment, a jucat in spectacole de teatru de televiziune, dar si in seriale de televiziune. Din 1990 pana in 2000 a condus numeroase publicatii adresate adolescentilor – Salut, Salut paranormal, Salut rebusist, Integrame salut, Sexualitatea, Salut Generatia Pro, Super – si a ajuns la a XIII-a editie a festivalului adolescentilor “Jos Palaria”.

 

In 1994 propune Camerei Deputatilor si Parlamentului Romaniei proiectul de lege privind Ziua Adolescentului, iar in 1997, presedintele Romaniei promulga Legea nr. 197/1997 privind instituirea Zilei Adolescentului in a doua duminica din luna mai.

 

Detinator a numeroase premii pentru activitatea teatrala si cinematografica, a fost nominalizat la premiile UNITER din 2010.

 

Din 2002 este director al Teatrului de Comedie din Bucuresti, unde a initiat si se desfasoara anual, Festivalul comediei romanesti “FestCo”. In prezent, poate fi vazut pe scena Teatrului de Comedie in spectacolele: “O scrisoare pierduta” (Agamita Dandanache), regia Alexandru Dabija, “Casa Zoikai” de M. Bulgakov, regia Alexandru Tocilescu, “Revizorul” (primarul), regia Horatiu Malaele, “Clinica” si “Poker”, de Adrian Lustig, in regia Alexandru Tocilescu, “Femeia care si-a pierdut jartierele” de Eugène Labiche, in regia Silviu Purcarete (la Sala Romexpo).

 

Patron si gazda de cafenea in centrul orasului, asociat in proiectul – pilot de reintegrare socio – profesionala prin arta a categoriilor defavorizate din Bucuresti “Opera Prima”, actorul George Mihaita citeste alaturi de studenti si actori in licee texte din programa scolara. Iubeste copiii, teatrul si adolescenta. Iubeste copiii, pentru ca-i “umplu sufletul cu bucurie”, teatrul e ca o “a doua respiratie”, se defineste drept un etern “adolescent intarziat”, iar de “fenomenul adolescentilor” e indragostit pe viata.

 

Pe de alta parte, actorul Costel Constantin s-a nascut in Galati, la 20 octombrie 1942, in familia unui siderurgist de la uzinele Titan. In perioada liceului a fost membru al trupei de teatru a scolii, dar pasiunea pentru meseria de actor a mostenit-o de la fratele mamei sale, Damian Bozianu, actor renumit in Galati, care i-a fost model. Astfel, proaspatul licean da admitere si reuseste din prima incercare la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica, absolvind facultatea in 1964, cu rolul de licenta Laertes, din spectacolul cu piesa “Hamlet”, de William Shakespeare, la clasa Beate Fredanov, avand colegi de clasa pe Ion Caramitru, Virgil Ogasanu, Stefan Radof, Valeria Seciu, Ilinca Tomoroveanu, Florina Cercel si multi altii.

 

Dupa terminarea Facultatii de teatru a debutat pe scena Teatrului National din Iasi (1965-1969), cu rolul calugarul tanar, din spectacolul cu piesa “Beckett” de Jean Anouilh, in regia Soranei Coroama-Stanca, unde a jucat si alte roluri importante in spectacole cu piese de Sofocle, alaturi de Marcela Rusu si Radu Beligan, despre care declara sincer ca: “Au fost primii pasi pe o scena covarsitor de importanta si primii pasi conteaza totdeauna”.

 

Din 1970 se transfera la Teatrul National din Bucuresti. A interpretat memorabil rolul lui Stefan cel Mare din spectacolul cu piesa “Apus de soare” de Barbu Stefanescu Delavrancea, inscriindu-se printre actorii de mare valoare ai scenei romanesti, care au interpretat acest rol: Constantin Nottara, George Calboreanu si George Vraca. Societar de onoare al Teatrului National Bucuresti, primeste pentru performantele sale artistice: Premiul I pentru interpretare masculina (1970), Premiul revistei Teatru pentru “cel mai bun spectacol” si din nou “pentru cea mai buna interpretare masculina” la Festivalul Artelor (1983), Premiul “pentru cel mai bun spectacol cu o piesa romaneasca” in cadrul Festivalului “I. L. Caragiale” (1990). In 2002 i s-a conferit Ordinul National “Serviciu Credincios” in grad de Cavaler.

 

In stagiunea 2012-2013 la Teatrul National din Bucuresti are roluri in spectacolele: “Vizita batranei doamne”, “Sinucigasul”, “Sambata, duminica, luni”. De-a lungul carierei actoricesti a mai jucat in: spectacole de teatru radiofonic, teatru pentru copii, in filme pentru cinema si televiziune.

 

In film de fictiune de lungmetraj a colaborat cu regizori ca: Elisabeta Bostan, Andrei Bleier, Dan Pita, Mircea Daneliuc. A jucat si in productii pentru televiziune ca: “Tandretea lacustelor”, “Aniela” si “Iubire si onoare”.

 

Dupa cum a declarat in mai multe randuri, nu ajunge la evenimentele mondene, pentru ca isi petrece timpul liber la Breaza, unde are o casa. Acolo se relaxeaza plantand flori in mica gradina, ingrijindu-le, unde se relaxeaza, gatind romaneste retete culinare din vremea bunicii.

 

Pe langa mentorul sau din studentie, Ion Fintesteanu, alti doi mari actori ai scenei romanesti i-au influentat viata si meseria: Radu Beligan, pentru ca l-a dus la teatrul din Iasi, unde a jucat alaturi de alti mari actori in spectacole cu rasunet in teatru, si actorul George Constantin, alaturi de care a jucat fascinat de jocul sau.

 

Este casatorit de peste 30 de ani cu Mihaela, despre care declara cu multa dragoste: “In cazul meu, norocul a insemnat intalnirea cu sotia mea, Mihaela. Suntem de 30 de ani impreuna. Ne completam. O relatie ca sa functioneze, trebuie consolidata. Trebuie sa dublezi permanent cu inteligenta si sensibilitate”.

 

MEDIAFAX

 

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Life

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.