fbpx

Pichet de Protest la Camera Deputatilor- Stop violentei asupra femeilor!

de

STOP violentei asupra femeilor: Victimele nu mai pot astepta! 21 de organizatii nonguvernamentale desfasoara un pichet de protest vineri, 25 noiembrie, in intervalul 16.00-18.00, in fata Parlamentului, Camera Deputatilor prin care cer imbunatatirea legii de prevenire si combatere a violentei in familie si aplicarea corespunzatoare a acesteia.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Organizatiile nonguvernamentale si persoanele care s-au alaturat protestului critica dezinteresul parlamentarilor si al reprezentantilor institutiilor Statului fata de problema violentei in familie. Principalele noastre revendicari sunt introducerea in lege a ordinului de protectie a victimei si a ordinului de restrictie pentru agresor, precum si bugetarea corespunzatoare a adaposturilor. Ordinul de protectie si ordinul de restrictie sunt prevazute in legislatia majoritatii tarilor Uniunii Europene. In Parlamentul Romaniei au fost depuse mai multe proiecte de lege care prevad includerea ordinului de protectie si a ordinului de restrictie in legislatia nationala, dar discutarea acestora in Parlament a fost amanata la nesfarsit. Victimele nu mai pot astepta!

Noi sustinem ca agresorii lovesc femeile pentru ca pot si pentru ca li se permite, iar cat timp nu ia masuri, Statul este complicele agresorilor.

In perioada 2004 – 2008, au fost inregistrate peste 47.000 cazuri de violenta in familie la nivel national si au fost raportate 677 de decese. Din totalul victimelor, 71,34% sunt femei. Din totalul victimelor barbati, 72% sunt minori. Asadar, intre adulti, agresorii sunt intr-o pondere covarsitoare barbati, iar victimele sunt femei.

Conform Agentiei Nationale pentru Protectia Familiei, in anul 2009 s-au inregistrat peste 12.000 de cazuri de violenta in familie, reprezentand o crestere cu 8, 04% fata de anul 2008 si cu 41,81% fata de anul 2007. In comparatie cu 2008, numarul victimelor femei a crescut cu 13,81%. Datele pentru 2010 nu au mai fost colectate de Agentie deoarece aceasta a fost de desfiintata de Guvern in urma reorganizarii agentiilor guvernamentale. In toata tara, locurile din adaposturi acopereau doar 4,46% din necesarul pentru sprijinirea victimelor. Anul trecut, in 8 judete nu exista nici un centru pentru victimele violentei in familie: Bacau, Bistrita – Nasaud, Brasov, Calarasi, Giurgiu, Maramures, Olt si Suceava.

Mai mult decat atat, Romania are o legislatie profund deficitara, care nu protejeaza victimele. Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie s-a dovedit nefunctionala. Ordinul de protectie este un instrument juridic necesar pentru siguranta imediata a victimelor. Lipsa adaposturilor reprezinta un argument in plus pentru ca ordinul de protectie sa fie introdus.

Ne-am saturat de tacere! Ne-am saturat ca violenta sa fie considerata o problema personala si privata. Este o problema politica.  Ne-am saturat de politicieni care sunt complicii agresorilor, nu reprezentantii victimelor.  Ne-am saturat de dezinteresul parlamentarilor care trebuie sa adopte o lege ca sa protejeze in mod real, nu fictiv victimele.

Peste 200 de manifestanti sunt asteptati la Protestul care va incepe de la ora 16:00 si care se va desfasura in parcul Izvor in fata Camerei Deputatilor. O parte din femei vor fi machiate si bandajate pentru a simula urmele pe care violenta le lasa pe chipul si corpul femeilor. Dorim ca si barbatii sa se alature acestei cauze. Lupta impotriva violentei nu trebuie sa fie doar a femeilor. Violenta impotriva femeilor nu mai trebuie tolerata. Parlamentarii trebuie sa decida daca dreptul la viata, la integritate fizica si psihica, asa cum prevede Constitutia Romaniei  la articolul 22, vor fi respectate si protejate prin introducerea ordinului de protectie, de restrictie

 

Organizatiile care vor protesta:

Centrul de Dezvoltare Curriculara si Studii de Gen: FILIA, Asociatia Front, Agentia de Dezvoltare Comunitara „Impreuna”, Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii, Centrul de Mediere si Securitate Comunitara, Fundatia Sanse Egale pentru Femei, Asociatia Clubul Academic de Studii Europene, Fundatia Sensiblu, Grupul Roman pentru Apararea Drepturilor Omului, Asociatia Transcena, Institutul pentru Politici Publice, Asociatia Romana Anti-SIDA, Asociatia pentru Libertate si Egalitate de Gen- A.L.E.G, Asociatia Pas Alternativ, Asociatia pentru Sanse Egale, Asociatia Femeilor Jurnaliste din Romania „ARIADNA”, Centrul de Studii in Idei Politice, Fundatia IREX/Programul Biblionet, Euroregional Center for Public Initiatives-ECPI, Policy Center for Roma and Minorities.

 

Mai multe detalii:

www.centrulfilia.ro

www.feminism-romania.ro

http://www.facebook.com/#!/events/215471235189101/

 

Despre 25 noiembrie

Din 1999, ziua de 25 noiembrie a devenit prin Rezolutia ONU nr. 54/134, Ziua Internationala pentru Eliminarea Violentei Asupra Femeilor si este marcata in toata lumea prin manifestatii si acte de condamnare a diverselor forme de violenta indreptate asupra femeilor.

Violenta asupra femeilor este una din cele mai raspandite incalcari ale drepturilor omului din lume. Are loc acasa, pe strada, la scoala, la locul de munca, in tabere de refugiati si pe timpul conflictelor si crizelor. In masura mai mare sau mai mica, se petrece in toate tarile din lume, indiferent de etnie, rasa, venit sau educatie.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Stiri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.