Dana Razboiu sustine proiectul educational „Laboratorul Verde al Reciclarii”, un program national lansat de Eco-Rom Ambalaje in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si cu Ministerul Mediului si Padurilor.
Cum crezi ca sta Romania la capitolul colectare selectiva a deseurilor?
Dana Razboiu: Daca intrebam zece romani ce parere au despre reciclarea deseurilor, daca li se pare o idee buna, probabil ca noua dintre ei, daca nu cumva toti zece, vor spune ca da, este o idee buna. Dar nu stiu daca vor fi doi sau trei care vor sti exact cum se colecteaza selectiv. Ce vreau sa spun este ca buna intentie nu este suficienta daca nu suntem invatati cum sa colectam corect deseurile pentru a fi reciclate; oamenii au nevoie de educatie, Romania are nevoie de infrastructura specializata. De aceea, initiativele, precum cea a Eco-Rom Ambalaje, sunt foarte binevenite.
Cum ar trebui stimulati romanii in sensul colectarii selective, deci a protejarii mediului?
Dana Razboiu: Daca un adult arunca gunoiul in locuri nepotrivite, fara sa fie constient de consecinte, si face acest lucru de 20 sau de 30 de ani, probabil ca e prea tarziu sa-l mai invatam ca e gresit, sa mai corectam ceva. Cine a incercat vreodata sa slabeasca sau sa renunte la fumat stie ca nu e deloc simplu sa schimbi un obicei inradacinat de zeci de ani in comportamentul unui om; insa copiii pot fi invatati, ei sunt receptivi, sunt dornici, sunt entuziasti si perfectionisti. Daca vrem sa schimbam ceva in Romania, trebuie sa ne indreptam spre copii; trebuie sa avem rabdare pentru ca roadele acestui proiect, in care investim acum, se vor vedea in timp, cand Romania va fi o tara mult mai curata si mai responsabila.
Cum crezi ca vor primi copiii si parintii acest proiect?
Dana Razboiu: Cand am intrat cu copiii in Laboratorul Verde le-am vazut reactia. Ma gandeam ca o sa le placa, dar, credeti-ma, bucuria lor mi-a depasit asteptarile. Au chiuit si au sarit de fericire cand le-am spus ca ne vom juca pe tablete impreuna, ca vor participa la un concurs si ca trebuie sa stranga cat mai multe puncte pentru clasa lor. Premiul pentru clasa castigatoare va fi o excursie, iar ei se vedeau deja plecand cu colegii si cu invatatoarea peste mari si tari. Dupa cum i-am vazut, probabil ca o saptamana intreaga le vor povesti parintilor numai despre Laboratorul Verde. Chiar daca noi ne adresam scolarilor, cred ca sunt sanse mari sa educam si parintii, prin intermediul copiilor.
Acest proiect sustine faptul ca educatia in sensul protejarii mediului trebuie inceputa de timpuriu, din scoala primara, pentru ca este wind of opportunity. Baiatul meu cel mare are exact varsta copiilor participanti la proiect, are opt ani si jumatate, si ma intreaba insistent, de ceva timp, de cand i-am spus despre proiectul Eco-Rom Ambalaje, cand poate sa vada si el Laboratorul Verde al Reciclarii. Este sincer interesat de ecologie si de acest autocar magic. I-au sclipit ochii atunci cand i-am spus ca exista iPad-uri, monitoare 3D, un cub magic in care, daca introduce un deseu de ambalaj de aluminiu, de exemplu, acesta se transforma intr-un fluier. Magia la care asista copiii in Laborator este exact ce trebuie pentru a le capta atentia si pentru a le trezi interesul. Acest proiect ii invata pe cei mici respectul fata de natura si asta ma bucura. E un gest mic pentru om, dar un gest urias pentru natura si pentru societatea noastra.
De ce ai decis sa sustii proiectul educational „Laboratorul Verde al Reciclarii”?
Dana Razboiu: Am ales sa sustin acest proiect pentru ca am copii scolari si pentru ca ma intereseaza educatia in Romania; pentru ca am o legatura stransa cu natura de cand eram eu insami copil si imi petreceam vacantele la tara, intr-o familie de agricultori din zona Zarandului, in Ardeal. Apoi, in studentie, am petrecut zile intregi in natura, facand alpinism in muntii din Banat, am dormit in paduri, in saci de dormit, sub cerul liber, am fost in tabere de ecologie. Acum a venit timpul sa ma implic in proiecte care sa-mi sustina crezul ca natura trebuie protejata, nu doar exploatata.
Sustin proiectul Laboratorul Verde al Reciclarii pentru ca eu cred ca salvarea acestei tari vine din educarea generatiei urmatoare. Trebuie sa intelegem faptul ca noi nu suntem doar consumatori de bunuri, ci si furnizori de materie prima. Fiecare familie cumpara bunuri, dar, in acelasi timp, furnizeaza materie prima pentru producerea altor bunuri, daca alege sa colecteze selectiv deseurile.
In familia ta se practica colectarea selectiva? Cum ii obisnuiesti pe copiii tai cu acest proces?
Dana Razboiu: E foarte la moda acest subiect in familia mea. Pentru ca Marc, baietelul meu de trei ani, este pasionat de masinile de gunoi. Le urmarim prin oras, stim exact ce dimensiuni au si de cate culori sunt, acasa are o intreaga colectie de masinute, masini si camioane, iar seara, imi cere sa-i spun povesti despre masina de gunoi. Copilul cel mare, Victor, de opt ani, este deja interesat de reciclarea deseurilor, vrea sa fie responsabil cu ecologia in scoala lui, imi arata tomberoanele colorate si stie fiecare culoare si pentru ce fel de deseuri este. E foarte atent cand arunca deseurile.
Am incredere ca cei mici vor invata multe din acest proiect, ca isi vor dori sa participe activ la salvarea mediului si ca ii vor angrena si pe parintii lor in aceasta actiune onorabila.