La capatul unei campanii generoase, desfasurate impreuna cu Mars, Razvan si Dani, prezentatorii matinalului de la Antena 1, au daruit o pisicuta si un catel cate unei familii iubitoare de animale. Si si-au dat dreptul la cateva pretioase exercitii de aducere aminte…
Dani: E un dezechilibru sa NU iubesti niciun animal
Dani, ce fel de copil ai fost si cum iti amintesti de anii copilariei?
Dani Otil: Hiper-activ. Nu stateam locului. Mi-am spart capul de noua ori. Timp de cativa ani la rand, pranzul meu era reprezentat de doua felii de paine cu ceva intre ele… Servit pe bicicleta, in drum spre antrenament.
Aveati animale, te jucai cu vreun fel de vietati mai mult sau mai putin domestice?
DANI OTIL: Am trait la tara. Nu cunosteam notiunea de „pet”. Toate animalele din batatura erau animale de mangaiat si de jucat cu ele.
Cand ai avut prima data un animalut al tau pe care sa il ingrijesti chiar tu?
DANI OTIL: Pe la 9 ani eram in vacanta de vara la bunici. Am adoptat un boboc de gasca pe care il respingea gaina. Sub closca, bunica punea si oua de curca, si oua de gasca, si de gaina. Din pacate, au iesit doar pui de gaina si un singur boboc de gasca. Gaina a inteles probabil ca e o diferenta. Timp de doua luni, bobocul a trait numai cu noi. I-am spus Van Damme. Nu ii placea sa stea singur. Putea sta ore in sir langa noi cand jucam carti sau table.
Conteaza sa fii iubitor de animale? Sunt, oare, cu adevarat mai buni cei care iubesc animalele fata de cei care le considera dintr-un regn care nu merita prea mult bagat in seama?
DANI OTIL: Nu ma pot pronunta. Nu cred ca poti da o tema obligatorie, ca la scoala, iubirea de animale. As zice invers… ca e un dezechilibru sa NU iubesti niciun animal.
Ce ai invatat de la un animal pe care l-ai avut in preajma?
DANI OTIL: Ultima lectie a venit de la catelul si pisica din emisiune. Din primul minut s-au lipit unul de celalalt si dormeau doar impreuna. Parca uitase cineva sa le spuna ca intre caine si pisica exista o ura ancestrala.
Cainele e cel mai bun prieten al omului sau omul e cel mai bun prieten al cainelui?
DANI OTIL: Cred ca undeva treaba e reciproca. Si omul ajunge sa iubeasca neconditionat, nu numai animalul. In plus, cred ca de multe ori cainele ar fi pierdut fara stapanul sau prietenul lui.
Ti-e teama de vreun animal?
DANI OTIL: Mi-am invins greu teama de cainii de la stana. Ne oprim des cu motoarele langa stana si uneori dulaii sunt imprevizibili. E bine sa nu te pierzi in fata lor.
Ce a fost frumos si ce a fost greu pe durata campaniei pe care ati derulat-o in emisiunea voastra impreuna cu Mars? Cum ai reusit sa te imprietenesti cu pisoiul si catelul dati spre adoptie?
DANI OTIL: Cu pisoiul ne-am imprietenit mai greu. Era docil doar in preajma Sarei. Frumoase au fost momentele de joaca intre ei. Puteai fi de piatra si tot te faceau sa zambesti. Grea a fost despartirea. Dar ii pot revedea oricand, pentru ca stim exact cine i-a adoptat.
Te bate gandul sa iti iei un caine sau o pisica? Fac parte din planurile tale de viitor?
DANI OTIL: Inca nu mi-am organizat viata, dar un caine cred ca si-ar gasi loc in ea.
Crezi ca, uneori, un animal poate fi un inlocuitor bun al unui partener sau camarad – cu alte cuvinte, poate sa ne tina de singuratate, de urat, de dor de dragoste?
DANI OTIL: Nu cred. Fiecare e cu forma lui de dor… de drag…
Razvan: Atasamentul nu se realizeaza indiferent de cauza
Ai avut parte, Razvan, de vreun episod in care un animal din preajma ti-a schimbat viata – te-a invatat ceva, ti-a aratat ceva despre el sau despre tine?
Razvan Simion: Un pechinez (Budy) m-a invatat ca e bine sa anunti cand pleci de acasa. Un dalmatian (Lady) m-a invatat ca poti ierta orice. Iar Nanouk, bishonul nostru, nu vrea sa-mi predea nicio lectie (rade).
Dar de vreun episod neplacut legat de vreo necuvantatoare?
RAZVAN SIMION: Inca nu. Perioada e suficient de confuza, cat sa schimbe lucrul asta.
Cand ai avut primul tau animalut si cat de mult te-ai implicat in ingrijirea lui?
RAZVAN SIMION: Aveam vreo 5 ani, cand am primit un acvariu cu pesti. Pe vremea aia, prin 1985, trebuia sa te implici pana si in prepararea mancarii, pentru ca nu gaseai un purec uscat in magazinele de acvaristica.
Acum ai doi copii – de ce ai decis ca e bine sa aveti un animal de companie? Multi parinti cu copii mici ezita sa aduca animale in preajma copiilor.
RAZVAN SIMION: Incepem sa inmultim numarul animalutelor. Am adoptat un comunitar, avem niste pisici ale cartierului, am renovat acvariul si nu cred ca o sa scapam de o broscuta testoasa.
Cine si-a dorit mai mult sa aveti un animalut pentru cei mici, tu sau Diana? Si, ca sa fim cinstiti, cine se implica mai mult in ingrijirea copiilor?
RAZVAN SIMION: Florile, gradina, copiii si animalutele sunt responsabilitatea Dianei. Restul sunt responsabilitatea mea.
Ce iti doresti sa invete copiii tai de la catelul vostru? Ce ai vrea sa invete patrupedul de la copii?
RAZVAN SIMION: Ca atasamentul nu se realizeaza indiferent de cauza.
Dar tu ce inveti de la copiii tai?
RAZVAN SIMION: Sa ma joc. De multe ori nu-mi prea iese…
Cum te-ai descurcat in emisiune pe parcursul campaniei desfasurate impreuna cu Mars?
RAZVAN SIMION: E a doua campanie de acest gen. La cea din toamna, ne-a fost greu sa-i convingem pe cei doi prieteni (Steward si Sara) sa stea la cadru, desi parea ca ei joaca o piesa de teatru in doua personaje.
Daca ai avea mai multi bani si mai mult timp liber, cati copii ti-ar placea sa ai si cate animalute de companie?
RAZVAN SIMION: Sunt perfect multumit cu ce am! Desi, in cazul animalutelor, pot avea surprize.