Dr. Marinela Bănică este Specialistă în Ortodonţie Linguală şi are o experienţă clinică acumulată pe parcursul a doi ani într-una din cele mai prestigioase instituţii de învăţământ şi Cercetare în Tehnică Linguală din Paris, Paris V, prima instituţie din lume care formează specialişti în Tehnică Linguală. De asemenea, este medic specialist în Ortodonție și Ortopedie Dento-Facială, Asistent Universitar la UMF Carol Davila București, absolventă a numeroase cursuri și specializări în străinătate și, totodată, cea care a înființat clinica KIDOdent în care ne ducem copiii nu doar fără frică, ci și cu mare drag, știind că orice problemă legată de sănătatea lor dentară își va găsi rezolvarea.
Marea Dragoste/revistatango.ro: Dincolo de estetică, cea care ne preocupă în primul rând, care sunt de fapt implicațiile pentru sănătate ale dezvoltării corecte a cavității bucale?
Marinela Bănică: În primul rând, îmbunătățirea respirației. Având o creștere corectă a maxilarului superior și inferior, a craniului în general, se creează o formă corespunzătoare căilor aeriene superioare. Toate lucrurile sunt în strânsă legătură una cu cealaltă. Dacă maxilarele nu se dezvoltă corect, căile aeriene superioare rămân mai îngustate și atunci apare apnee obstructivă în somn. Noi știm că limba noastră are o anumită formă și că în general încape bine în cavitatea bucală, dar, pe parcursul nopții, când toată musculatura corpului este relaxată, limba, relaxându-se si ea, devine mult mai voluminoasă.
Marea Dragoste/revistatango.ro: Contează în ce poziție dormim?
Marinela Bănică: Contează și poziția pe care o ai în somn. Foarte mulți adulți nu știu care este poziția corectă în somn. Limba aproape își dublează volumul și obturează destul de mult căile aeriene superioare. Un copil care are și amigdalele mărite, și așa-zișii polipi, eventual și un factor alergic, categoric nu mai are loc să respire, i se întrerupe respirația pe parcursul somnului și apare bruxismul sau scrâșnitul din dinți. Maxilarele încearcă să deblocheze respirația și să îi transmită creierului un mesaj că ar trebui să dea drumul respirației. Cea mai predominantă cauză a bruxismului este faptul că nu se respiră corect. Apneea obstructivă în somn duce la scrâșnitul dinților, la contracții musculare, la migrene.
Marea Dragoste/revistatango.ro: Iar de aici apar alte și alte complicații și neplăceri…
Marinela Bănică: Pacientul care are apnee obstructivă în somn nu se odihnește corespunzător. Copiii și adulții au cearcăne, au mereu o față obosită, nu se mai concentrează bine la școală, nu mai dau randament bun la învățat, agresivitatea crește și se poate confunda foarte mult cu starea de agitație, trecând în categoria de patologie, când de fapt nu este o adevărată patologie, ci doar o problemă nediagnosticată.
Marea Dragoste/revistatango.ro: Trebuie să avem în vedere, deci, aceste lucruri încă de la naștere…
Marinela Bănică: Dinainte de naștere, dinainte de sarcină! Contează și poziția fătului și cum se face nașterea. Chiar și la cezariană se folosesc niște instrumente care prind copilul de cap și îl trag. Apoi, după naștere, bebelușii dacă dorm în aceeași poziție își deformează craniul, abia acum există perne care nu deformează atât de tare craniul. Toate sunt într-o legătură care influențează și creșterea maxilo-facială.
Marea Dragoste/revistatango.ro: Influențează lucrurile și alăptarea naturală?
Marinela Bănică: Contează enorm dacă este alăptat natural sau nu. Dacă nu se face alăptare la sân deja este un semn că vor fi probleme dento-maxilare. Pe parcursul suptului la sân se face o primă avansare fiziologică a mandibulei, efortul muscular pe care îl depune un bebeluș să sugă duce la o poziționare anterioară a mandibulei. De aceea ar trebui încurajate mamele ca măcar șase luni să alăpteze natural. Suptul la sân stimulează motorul oral. Un alt lucru important în dezvoltarea copilului este diversificarea alimentației, cantitatea și felul în care sunt preparate alimentele pe parcursul etapelor de dezvoltare. Sunt părinți care până la vârste mari taie totul mărunt copilului. Nu este ok. Dacă alimentele sunt prea moi, genul acesta de alimentație duce la dezvoltarea unor mișcări predominant verticale. Când mâncăm morcov crud, de exemplu, mișcările sunt mult mai ample, așa cum trebuie să fie. Stimularea pe care o produce această masticație duce la o corectă dezvoltare a cavității bucale…
Marea Dragoste/revistatango.ro: Există astăzi înlocuitori de lapte matern de bună calitate, lapte praf…
Marinela Bănică: Laptele praf favorizează un teren alergic. Din păcate, foarte mulți părinți sunt alergici. Conform statisticilor, dacă un părinte este alergic și copilul riscă să fie alergic, daca ambii părinți au alergii atunci sigur si copilul va fi cu siguranță alergic. Alergiile sau intoleranțele alimentare îngreunează respirația. Umiditatea aerului, poluarea din oraș, parfumurile, oja la copii, toate acestea nu existau acum o sută de ani, iar atunci nu era atât de mare riscul de a fi alergic. Acum există, însă, și toate acestea îngreunează respirația.
Marea Dragoste/revistatango.ro: Cum intervenim, totuși, chiar dacă n-am știut aceste lucruri de la început?
Marinela Bănică: Există metode de corecție care constau în educarea funcțiilor. Corectarea respirației, corectarea poziției limbii în gură asociate purtării unor dispozitive pre-ortodontice. Acestea durează minim un an, un an și jumătate.
Marea Dragoste/revistatango.ro: De la ce vârstă se pot începe aceste exerciții de educare funcțională?
Marinela Bănică: De la trei, patru ani se poate lucra. Depinde și de copil, depinde și cât de gravă este situația. Cât mai devreme, cu atât mai bine, dar noi facem acest gen de educație inclusiv la adulți. După un an, doi de muncă, au altă postură, altă mină, alt tonus, pielea se luminează. Exercițiile se cuplează cu purtarea unui mic aparat o oră sau două ziua și toată noaptea. El obligă copilul să își reia respirația pe nas, obligă maxilarele să se poziționeze corect, cel de jos față de cel de sus, obligă limba să își ia o poziție corectă în gură, nu mai lasă mușchiul orbicular să își exercite o hipertonicitate. Este un aparat care face foarte multe lucruri chiar dacă pare o jucărie moale de silicon.
Noi nu știm decât despre aparatele care aliniază dinții, asta am auzit despre ortodonție…
Marinela Bănică: Ortodonția are mai multe etape. Poate ați auzit de ortodonție în două etape. Există o fază de intercepție, la șapte, opt ani, când începi corecția și există ortodonția pe la unsprezece, treisprezece ani, când toți dinții permanenți au crescut și pot fi corectați. Ideal este ca până la șase- opt ani să faci intercepția, după aceea se ajunge deja la tratamente corective, în care mai încerci să corectezi ce poți, dar nu cu același impact.
Marea Dragoste/revistatango.ro: Știți că nu este vorba de rea-voință, ci de necunoaștere, pur și simplu nu am auzit de toate acestea…
Marinela Bănică: Din păcate așa este, de aceea noi am inițiat multe acțiuni, precum „Februarie, luna sănătății dentare la copii”, în care asta facem, informăm, educăm, facem campanii gratuite de informare și depistare… Sunt foarte mulți adulți care nu au fost informați, căci nu exista o metodă, nu existau specialiști. Vin și ei la tratament, există metode și pentru adulți, dar mai limitate. Nu poți să faci la un adult aceleași minuni pe care le faci la un copil. Important este, însă, să învățăm, să ne informăm, să facem educație și să nu mai lăsăm lucrurile la voia întămplării. Dezvoltarea corectă a craniului, a maxilarului superior și inferior, sănătatea orală sunt lucruri care influențează enorm sănătatea noastră, în general.
Ce aparat alegem pentru copiii noștri
Marea Dragoste/revistatango.ro: Care este cea mai eficientă și, de ce nu, mai convenabilă ca preț modalitate de a rezolva problemele ortodontice ale copiilor noștri?
Marinela Bănică: Cu siguranță, prevenția – controlul pentru depistarea eventualelor probleme cât mai devreme posibil. Sigur că sunt mulți oameni care vin foarte târziu, de aceea, sunt și foarte multe cazuri de pacienți – adolescenți și adulți – la care, cu toată tehnologia disponibilă în ortodonție, nu se mai poate să li se rezolve problema decât dacă se intervine chirurgical, prin acea ramură a chirurgiei care se numește chirurgie ortognată. Trebuie să tai maxilarele, să le repoziționezi, să le fixezi în niște șuruburi speciale… Este o modalitate complicată de tratament și chiar și așa, în timp, stabilitatea nu poate fi perfectă.
Marea Dragoste/revistatango.ro: Când este vârsta optimă pentru a începe corecțiile?
Marinela Bănică: Se pot face tratamente timpurii, să vedem pacientul pe la șase, șapte ani însă ideal ar fi să vedem copiii la vârsta de trei-patru ani. Consultul ortodontic ar trebui sa fie obligatoriu pentru copii înainte de împlinirea vârstei de șapte ani.
Marea Dragoste/revistatango.ro: Întrebam și de prețuri… Este subvenționat ceva din toate aceste tratamente?
Marinela Bănică: În afara țării, da, dar în România, nu, nici ortodontic, nici chirurgical. Totul trebuie plătit din buzunarul pacientului, din nefericire. Tocmai de aceea este cu atât mai bine ca pacienții să fie conștienți și să ia în calcul prevenția și controalele timpurii. Un tratament combinat ortodonție-chirurgie se apropie de zece mii de euro, iar asta nu cu aparate invizibile. Cu aparate invizibile poate să fie și mai scump. În străinătate costă în jur de treizeci, patruzeci de mii de euro. Trebuie să pui lucrurile în balanță, să te informezi, să te duci la timp la controale și să eviți aceste situații.
Marea Dragoste/revistatango.ro: Vorbiți despre aparatele invizibile… Cui le recomandați? Cine le alege?
Marinela Bănică: Există două variante de aparate așa-zise invizibile. Unele sub forma unor alinere transparente care acoperă dinții, un fel de gutieră din plastic pe care o scoți și o pui. Fiecare set se poartă două săptămâni, pe urmă porți următorul set și tot așa. Ai între zece și patruzeci de alinere pe care le porți, în funcție de gravitatea cazului.
Marea Dragoste/revistatango.ro: Se fac asemenea aparate și la noi în țară?
Marinela Bănică: Da. Noi suntem specializați în realizarea oricărui fel de aparat, eu am toate trei specializările de ortodonție „invizibilă”, le-am făcut la Universitatea din Paris Renes Descartes. Mai există o singura colegă de origine română care nu este din București și care lucrează în străinătate. Suntem singurele din România care am făcut trainingul de ortodonție linguală, la Paris V, cel care te pregătește să lucrezi cu aparate fixe linguale și lipite pe interior, transparente, care nu se văd deloc. Revenind la întrebarea anterioară, aceste aparate sunt alese în primul rând de acei pacienți interesați foarte mult de estetică, cei cărora profesia nu le permite să poarte alt fel de aparat. De asemenea, genul acesta de dispozitiv este extrem de bun pentru adolescenții sau adulții care au suprafețele externe mai demineralizate pentru că, fiind lipite pe interior, chiar și în cazul în care ar exista o igienă mai proastă, fețele exterioare ale dinților rămân intacte după ce scoți aparatul. Mai mult, aparatele transparente sunt foarte bune și comode, pentru că mănânci fără ele în gură și, după ce mănânci, poți peria dinții foarte corect. Tot pentru adolescenți, pentru cei care au probleme cu periajul și pentru cei pe care nu te poți baza că mențin cu strictețe o igienă corectă, aceste aparate au un mic indicator de culoare care te avertizează dacă îl poartă suficient sau nu. Sunt foarte bune și unele, și altele, însă, în general, în funcție de situația clinică, de cum arată dinții, de vârsta pacientului, de cum arată maxilarele, de ce carii sau obturații au sau nu au în gură, un anumit tip de aparat ajută mai mult decât celălalt. Deci, dincolo de alegerile fiecăruia, în primul rând situația clinică, tipul de anomalie ghidează tratamentul. Vreo cincizeci la sută dintre pacienți pot să își aleagă singuri tipul de aparat, dar sunt mulți pacienți la care eu, ca ortodont, știu că un anume tip de aparat ajută mai mult decât celălalt.
Marea Dragoste/revistatango.ro: Dar în ceea ce privește aparatele clasice, aplicate pe fața exterioară a dinților, pe care le recomandați?
Marinela Bănică: Între un aparat clasic-metalic și un aparat clasic-ceramic sau safir, optez pentru și recomand întotdeauna aparatul metalic. Sunt foarte multe dezavantaje la aparatele ceramice sau de safir.
Marea Dragoste/revistatango.ro: Pentru că se scot foarte greu?
Marinela Bănică: Aceasta este cea mai mică problemă dintre ele, deși, dacă nu este cineva care știe și care are instrumentele potrivite, se poate să îl scoată cu smalț cu tot. Deci este de preferat un aparat metalic, nu unul ceramic sau de safir, cu toate că ele sunt foarte populare. În loc de un aparat de safir mai bine mai adaugi ceva în plus la suma investită și îți pui unul transparent, unul lingual dacă tot vrei să nu se vadă. Obții rezultatul dorit și te bucuri de partea estetică… Este ok să pui și aparat ceramic în anumite cazuri în care ai doar mici rotații sau probleme minore, dar dacă ai un caz greu, nu recomand ceramic sau safir. Eu am lucrat foarte mult cu fiecare dintre ele și știu foarte clar ce înseamnă o variantă sau alta. Sunt multe detalii. Pe lângă competența ortodontului, contează foarte mult și ce material folosești. Este ca la mașini. Așa cum există Dacia, Fiat, Mercedes, Ferrari, și la bracketuri este la fel. Există bracketuri făcute în China, în America, în Japonia, în Germania. Apoi sunt arcurile, sârmele. Unele sunt din China, din Mexic, de o calitate îndoielnică. Dar sunt și unele foarte performante. Există, de exemplu, aliaje care sunt activate de căldura din cavitatea bucală și devin mai active. Din fericire, cu cât folosești materiale de mai bună calitate, cu atât rezultatul este mai rapid și mai bun. Din păcate, cu cât folosești materiale de mai bună calitate cu atât costă mai mult. Și, cum spuneam la început, nu numai că la noi nimic nu este subvenționat, dar în România găsești diferențe între un cabinet și altul nu doar de la simplu la dublu, ci de la simplu la de patru, cinci ori mai mari. De aceea, este esențial să fim informați, să știm ce căutăm, să avem încredere că am găsit cea mai bună variantă.