fbpx

Anna Netrebko a preferat să se retragă din spectacolele de la Metropolitan Opera, nedorind să se dezică de susținerea acordată lui Putin

de

Metropolitan Opera a transmis un comunicat de presă prin care anunță că Anna Netrebko se retrage din spectacolele actualei stagiuni, nedorind să se dezică de spijinul public pe care și l-a declarat anterior față de acțiunile lui Vladimir Putin în ceea ce privește relația Rusiei cu Ucraina.

Soprana Anna Netrebko și-a retras participarea din viitoarele spectacole în care ar fi trebuit să apară la Met, respectiv din Turandot de Puccini, regizat de marele Franco Zeffirelli, în care urma să interpreteze rolul titular, precum și din spectacolul Don Carlo de Verdi, unde urma să apară în stagiunea viitoare.

„Este o mare pierdere artistică pentru Met și pentru operă”, a spus directorul general al Metropolitanului, Peter Gelb. „Anna este una dintre cele mai mari cântărețe din istoria Met, dar, în aceste vremuri în care Putin ucide victime nevinovate, nu a existat nicio altă cale să continuăm.”

Peter Gelb a declarat în urmă cu câteva zile că Met nu va angaja artiști care îl susțin pe Putin, iar apoi teatrul a făcut eforturi repetate în ultimele zile încercând să o convingă pe Anna Netrebko să se dezică de acțiunile lui  Putin, însă se pare că artista nu a dorit să facă acest lucru.

Anna Netrebko, artista rusă născută în Krasnodar, a primit de la Putin distincția de Artist al Poporului din Rusia în 2008. În anul 2014, soprana a fost fotografiată ținând steagul teritoriilor controlate de ruși din Ucraina, după ce a oferit o donație de 1 milion de ruble (pe atunci 18.500 de dolari) operei din Donețk, un oraș ucrainean controlat de separatiștii pro-ruși.

Marți, Anna Netrebko s-a retras din toate spectacolele ei viitoare. Următoarea sa reprezentație urma să fie la Gran Teatre del Liceu din Barcelona, pe 3 aprilie, urmată de trei concerte împreună cu soțul ei, tenorul azer Yusif Eyvazov, și un concert pe 13 aprilie altături de Filarmonica din Berlin.

„Sunt împotriva acestui război de agresiune fără sens și fac un apel către Rusia să pună capăt acestui război chiar acum, pentru a ne salva pe toți. Avem nevoie de pace, chiar acum”, a spus ea. „Nu este momentul să fac muzică și să cânt. Prin urmare, am decis să fac un pas înapoi de la aparițiile pe scene, pentru moment. Este o decizie extrem de dificilă pentru mine, dar știu că publicul meu va înțelege și va respecta această decizie.”

Soprana nu a făcut o declarație oficială ca răspuns la comunicatul lui Peter Gelb, dar a scris pe contul său de Instagram:  “Nu este corect să forțezi artiștii sau orice alte personalitățo să își exprime opiniile politice în public și să își denunțe țara natală. Eu nu sunt politiciană. Nu sunt expertă în politică. Sunt artistă și țelul meu este să unesc oamenii pe care politica îi desparte”.

Dclarațiile sale în original pot fi citite aici:

“First of all: I am opposed to this war,” Anna Netrebko posted on her Instagram. “I am Russian and I love my country but I have many friends in Ukraine and the pain and suffering right now breaks my heart,” she wrote. “I want this war to end and for people to be able to live in peace. This is what I hope and pray for. I want to add, however, that forcing artists, or any public figure to voice their political opinions in public and to denounce their homeland is not right” … “This should be a free choice. I am not a political person. I am not an expert in politics. I am an artist and my purpose is to unite across political divides.”

Anna Netrebko și-a făcut debutul la Met pe 14 februarie 2002, în Război și pacea de Prokofiev și a devenit imediat una dintre marile favorite ale teatrului. A apărut în 192 de spectacole Met, ultima sa apariție fiind în gala de Revelion pe 31 decembrie 2019.

Anna Netrebko va fi înlocuită în Turandot de soprana ucraineană Liudmyla Monastyrska, iar o înlocuitoare pentru rolul Elisabeth de Valois în Don Carlo, pentru stagiunea 2022-2023, va fi anunțată în curând.

Soprana ucraineană Liudmyla Monastyrska, care a interpretat anterior rolul Turandot la Opera Națională Ucraineană și la Teatrul Bolșoi, și-a făcut debutul la Met în 2012, cântând rolul principal din Aida de Verdi. pe care a cântat din nou cu compania în 2014. Printre celelalte roluri ale ei la Met se numără personajul principal din Tosca de Puccini, Santuzza din Cavalleria Rusticana de Mascagni și Abigaille din Nabucco de Verdi.

În stagiunea de primăvară, opera Turandot, în regia lui Franco Zeffirelli, va fi dirijată de Marco Armiliato și îi va mai avea ca staruri pe  Yonghoon Lee în rolul lui Calàf, pe Ermonela Jaho în rolul lui Liù și pe Ferruccio Furlanetto în rolul lui Timur.

Spectacolele vor avea loc pe  30 aprilie, 3, 7, 11 și 14 mai, iar matineul din 7 mai va fi transmis în direct în cinematografele din întreaga lume, ca parte a seriei Met’s Live in HD.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Opera și balet · Stiri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.