fbpx

A fost odata ca niciodata – Intre poveste si realitate

de

Atata timp cat continuam sa iubim povestile, inseamna ca inca mai palpita in noi inima copilului care am fost candva. Atata timp cat continuam sa credem ca meritam finaluri fericite pentru toate istoriile noastre de viata si de iubire, e clar ca, oricat de apasatoare ar fi graba, nepasarea sau truda fiecarei zile, vom reusi sa iesim invingatori din orice incercare a destinului.
Pentru toti cei curajosi, pentru toti cei visatori, pentru toti cei care stiu ca binele e menit sa invinga intotdeauna raul, marii creatori de seriale ai Hollywood-ului au inventat o lume intreaga, captivanta, superba, pe care o vom putea cunoaste mai bine de acum inainte, in serile de miercuri, pe Diva: A fost odata ca niciodata…

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Alice Nastase Buciuta: Viata noastra ca o poveste…

Nu, nu e o poveste de adormit copiii, ci de trezit frumuseta din noi, cei mari, care am crescut deja si-am cunoscut toate suisurile si coborasurile vietii. Intrigile si iubirile venite de dincolo de timp, promisiunile facute fara a fi cu adevarat intelese, pretul platit de cei nevinovati, pe care ii iubim cel mai mult, felul in care, uneori, a iubi inseamna a parasi, dar si bucuria efervescenta de a constata ca binele este intotdeauna mai puternic si mai eficient decat raul fac parte din vietile noastre, ale tuturor celor care traim cautand sensuri si incercand sa ne implinim printr-un destin trait cu rost.
Noul serial-panaceu al serilor de miercuri de pe Diva, ne va face sa reflectam la viata noastra ca la o poveste care incepe cu „A fost odata ca niciodata”… Depinde doar de noi sa ii scriem fiecare episod, cat mai frumos cu putinta.

Simona Catrina: Basmele ne erau datoare de mult timp

Am descoperit un film care m-a redaruit propriilor mele visuri. E un serial de care m-am agatat cu exaltarea fiintei ce constata ca, brusc, poate da timpul inapoi sau inainte. ”Once Upon a Time” a devenit peste noapte dreptul meu la miracole. Nu e un serial vesel, nu e un serial trist, e doar bulversarea alunecarii frumoase printre veacuri. Am recuperat-o pe Alba-ca-Zapada si, alaturi de ea (in dragoste si ura, in magie si blestem, in vis si cosmar, in prezent si trecut, in poveste si in realitate), veti regasi toate personajele basmului, proiectate in societatea moderna, dupa ce cuvintele frisonante si otravite ale Masterei isi fac efectul. Eu nu ma uit la orice serial, credeti-ma ca sunt extrem de circumspecta si greu de convins, mai ales cand adulmec fantezia, fictiunea impinsa prea departe. Dar ”Once Upon a Time” m-a luat prizoniera de la primele scene, de la primele vorbe. Am vazut, in sfarsit, printul pe cal alb.
Parintii mei preferau sa nu-mi citeasca basmele din carti, ci sa mi le spuna cu propriile lor cuvinte. De fiecare data, voit sau nu, mai schimbau unele detalii si foloseau sinonime, de la o zi la alta, probabil recurgeau la asta si pentru a-mi darui un vocabular de copil istet. Cu ingratitudinea varstei fragede, insa, fugeam de schimbari. Si orice se clintea in amanuntele atat de dragi mie devenea un motiv de panica. Ii corectam prompt, ca sa-i oblig sa revina la cuvintele din prima zi, din prima seara.
Am ascuns bine copilul din mine, dupa atatia ani de cautari, ani in care stiam ca mai exista o lume, dar si ca sunt prea mica, n-o pot vedea. ”Dincolo de munti incepe basmul”, scria Lucian Blaga, era laitmotivul copilariei sale, cand privea muntii si era convins ca, in spatele lor, se afla toate povestile pamantului.
Serialul despre care va vorbesc va va pune pe ganduri. Pentru ca ati asteptat toata viata promisiunea povestilor. Basmele ne erau datoare de mult timp, inca de cand le-am auzit prima oara, soptite pe intuneric, inainte de a pune geana pe geana. De ani, de zeci de ani, asteptam dovada ca binele e mai destept si mai rapid decat raul, ca antidotul intrigilor si al violentei este dragostea, este speranta, este bunatatea. Renuntaseram, poate, sa mai credem intr-un echilibru universal. Dar povestile ale caror personaje se smulg din singura lume unde magia exista cu adevarat sunt dreptul nostru la recurs, la o judecata dreapta a sufletului.
”A fost odata ca niciodata” este un serial pentru toate varstele si toate secolele, poate si pentru ca varsta inceteaza sa mai fie un reper, atata vreme cat personajele alungate din poveste si ajunse in lumea noastra civilizata, in agitatia si dilemele urbane, sunt dovada nemuririi. Cred ca e primul serial pe care am sa vreau sa-l mai vad o data, dupa ce il parcurg. E prima mea poveste adevarata, captivanta, impovarata de emotie si neprevazut.

Povestea serialului de poveste

Doi creatori talentati si pusi pe fapte mari, Edward Kitsis si Adam Horowitz s-au cunoscut la un curs de „Introducere in teoria filmului”, la Universitatea din Wisconsin-Madison. Acolo au colaborat cu succes si si-au dat seama ca, impreuna, pot fi o adevarata forta. Asa ca dupa absolvire, au decis sa plece impreuna la Hollywood pentru a deveni scenaristi. Dupa ce si-au facut incalzirea in seriale ca „Popular” si „Felicity”, s-au alaturat echipei de scenaristi din „Lost: Naufragiatii” in primul sezon. Acolo au avut sansa de as-i demonstra valoarea, drept care au urcat pe scara ierarhica devenind producatori executivi in ultimii doi ani ai serialului. De-a lungul celor sase sezoane, Kitsis si Horowitz (care au fost premiati de Writers Guild si nominalizati la Emmy) au scris filmul „Tron: Mostenirea”, au lucrat la serialul animat „Tron: Uprising” (pentru Disney XD) si au inceput lucrul la un episod-pilot care avea sa devina ulterior serialul „Once Upon a Time”, caruia ii sunt si creatori si producatori. Lor li s-a alaturat, ca al treilea producator executiv, Steven Pearlman, cel care a avut o cariera lunga si de succes la Warner Bros., inainte de a se apuca de televiziune, unde avea sa cucereasca, desigur, mari victorii ale audientelor. Si daca tot au nascut impreuna proiectul „A fost odata ca niciodata”, unde altundeva l-ar fi putut difuza daca nu pe Diva, o televiziune care prezinta intotdeauna iubirea ca-n povesti De data aceasta, o face la propriu. Pentru ca serialul e de poveste, iar iubirea e… de basm. Cu fiecare episod care trece, iti doresti sa vezi mai mult, si mai mult, cuprins parca de setea de a-ti deslusi propria viata. Scenariul te captiveaza si te intriga, are ceva din ritmul istoriilor politiste, dar si nuanta nostalgica a filmelor de mare dragoste…
Cum incepe totul O experta in cautiuni si garantii, Emma Swan (interpretata de blonda si atat de feminina Jennifer Morrison), se reintalneste cu Henry (Jared S Gilmore), fiul sau pe care l-a dat spre adoptie in urma cu zece ani. Baiatul sustine cu mare convingere si credinta o teorie surprinzatoare, insistand sa spuna ca parintii mamei lui au fost Alba-ca-Zapada si Printul din poveste, explicandu-i ca doar ea, fiica Albei ca Zapada, va putea face ordine in harababura povestilor prinse intre timpuri oprite! Dupa ce Emma il readuce in orasul ei natal, Storybrooke, din Maine, devine evident ca printre localnici se mai ascund si alte personaje de basm, toate ramase prizoniere in lumea noastra din cauza maleficei regine din aceeasi poveste. Mastera are frumusete si otrava de vrajitoare in gesturi si in glas, e chiar mama adoptiva a lui Henry si, aici, nu e oficial regina cea rea, – desi se numeste Regina – ci are functia de primar al orasului. Actrita care o interpreteaza, Lana Parrilla, este extrem de convingatoare si ca primarita corupta, si ca mastera invidioasa pe frumusetea altor femei.
Fiecare episod te tine captiv intr-o istorie careia ii speri finalul cat mai fericit, dar care nu da semne sa se desluseasca prea curand. La un moment dat, dupa 28 de ani de amnezie si incremenire in timp, realitatea si povestea se contopesc, iar personajele de basm se trezesc din uitare, amintindu-si adevaratele lor identitati. Dar din nefericire nu ajung inapoi in taramul povestilor, iar Rumplestiltskindecide sa preia puterea de la Regina, aducand magia in oras. Dar cum traim in lumea reala, magia nu poate avea decat consecinte absolut naucitoare…

Emma Swan, fiica Albei ca Zapada si a Printului cel frumos

Personajul Emmei Swan ne convinge ca fiecare femeie curajoasa pastreaza ceva din sufletul unui personaj de poveste. Si chiar daca uneori uitam asta, intr-un fel inefabil si fermecator, in ispita noastra de-a ne considera, macar in primii ani de viata, printese, sta probabil taina descendentei noastre legendare. Fiecare dintre noi e fiica Albei ca Zapada sau a vreunei alte fapturi de basm si visare, iar tatal oricareia dintre noi a fost, macar odata, pret de un sarut, Fat Frumos… Asa se face ca pruncii nostri sunt meniti sa duca povestea mai departe si sa ne conduca pana la cele mai fericite, mai tandre si mai dorite finaluri.
In „A fost odata ca niciodata”, Emma a fost abandonata de mica si nu a avut o viata deloc usoara. Iar cand baiatul ei de 10 ani, Henry, pe care l-a dat spre adoptie cu ani in urma – asumandu-si o alegere sfasietoare, aceea de a se desparti de propriul copil pentru a-i da sansa la o viata mai buna – ii apare in prag cu o carte de povesti, aducandu-i mesjaul ca ea este menita sa salveze lumea povestilor – Emma e tentata, mai intai, sa creada ca baiatul e captiv intr-o lume a imaginatiei. Dar, curioasa din fire si atrasa de legaturi nevazute spre cel care ii este fiu, il urmeaza pana in orasul povestilor incalcite, Storybrooke, iar acolo, pas cu pas, intra in rolul sau legendar. O ajuta in demersul sau capacitatea sa extraordinara de a depista, fara echivoc, minciuna, oriunde o intalneste…

Actrita Jennifer Morrison, interpreta Emmei Swan, ne este cunoscuta de pe marile si micile ecrane pentru rolurile care au consacrat-o in ultimii ani. In septembrie 2011, a jucat in „Razboinicul”, regizat de Gavin O’Connor, alaturi de Nick Nolte si Joel Edgerton. In octombrie 2011, a putut fi vazuta in filmul TV marca Lifetime „Five”, scris de Stephen Godchaux (in segmentul „Charlotte”, regizat de Demi Moore). In 2012, Morrison a jucat in filmul independent „Knife Fight”, regizat de Bill Guttentag si produs de Guerrino De Luca. Pe micul ecran, Morrison a aparut recent in „How I Met Your Mother”, in rolul lui Zoey, noua iubita a lui Ted (Josh Radnor) si este celebra datorita rolului Dr. Allison Cameron, in aclamatul serial dramatic „Dr. House”, care i-a adus o nominalizare la Premiile WIN, in 2008, pentru „rol principal intr-un serial dramatic”. Printre filmele in care a aparut se numara: „Star Trek: Un nou inceput” (al lui J.J. Abrams), „Domnul si doamna Smith” (cu Brad Pitt si Angelina Jolie), „Un Craciun printre straini” (cu Ben Affleck si Christina Applegate) si pelicula independenta „Flourish” (pe care a si produs-o. Morrison locuieste in prezent in Los Angeles, dar e originara din Chicago, unde a studiat cu celebra Companie Teatrala Steppenwolf si a obtinut o diploma teatrala de la Universitatea Loyola.

Oglinda, oglinjoara, ea e cea mai frumoasa din tara!

Alba ca Zapada este personajul-emblema al copilariei si al iubirilor noastre. De ea ne-am indragostit, iremediabil, citind basmele copilariei, iar apoi ne-am dorit sa stim sa iubim statornic si generos ca ea si sa fim, la randu-ne iubite. In serialul de pe Diva, Alba ca Zapada este fragila si nespus de puternica deopotriva, cunoaste gustul iubirii implinite, dar si pe al marelui sacrificiu facut din iubire. La fel ca in povestea inimilor noastre, Alba ca Zapada este salvata de otrava vrajitoare prin sarutul biruitor. O vedem fericita, splendida, imbracata in rochie alba, daruindu-se pentru eternitate printului sau. Dar intre clipa marii fericiri si finalul „si-au trait fericiti pana la adanci batranete” se interpun venirea masterei si o promisiune gresita facuta catre vicleanul Rumplestiltskin. Intr-un gest de suprema iubire, Alba ca Zapada alege sa-si alunge in lume fetita abia nascuta, pentru a o salva de la blestem si pentru a-i da o sansa la viata si la fericire…
In lumea incremenita a prezentului din Storybrooke, Alba ca Zapada este Mary Margaret, invatatoarea plina de intelepciune si blandete a orasului, este cea care ii imprumuta lui Henry – nepotul sau nerecunoscut – cartile care vor gasi drumul salvarii si cea care este de partea Emmei din prima clipa, chiar daca nu stie ca ii este fiica, ci doar aliata.

Actrita Ginnifer Goodwin, interpreta Albei ca Zapada, a mai stralucit cu talent in filmul biografic nominalizat la Oscar „Walk the Line – Povestea lui Johnny Cash”, in rolul primei sotii a lui Johnny Cash, alaturi de Joaquin Phoenix si Reese Witherspoon. A jucat recent in serialul HBO aplaudat de critici „Dragoste mare”, alaturi de Bill Paxton, Jeanne Tripplehorn si Chloe Sevigny, care a fost produs de compania lui Tom Hanks, „Playtone Productions”. Printre rolurile ei recente se numara „Iubit de imprumut” (alaturi de Kate Hudson, bazat pe bestsellerul lui Emily Giffin), „Ramona si Beezus”, „Un om singur” (debutul regizoral al designerului Tom Ford, in care mai apar Julianne Moore si Colin Firth), „Despre barbati si nu numai…” (cu Drew Barrymore si Jennifer Anniston), „Pe taramul femeilor” (de Jonathan Kasdan) si filmele independente „Ziua zero” (cu Chris Klein si Elijah Wood) si „Legile miscarii” (cu Matthew Perry si Hilary Swank). Goodwin a studiat actoria in Marea Britanie si are o diploma in domeniu si de la Universitatea din Boston.

Rumplestiltskin, fermecatorul malefic

Exista in orice poveste – si in orice destin – si un personaj malefic, care incurca toate itele. Unul dintre cele mai emblematice figuri ale raului, Rumplestiltskin, este nebunul care transforma paiele in aur, care vede viitorul cu precizie si care prefera sa fie platit pentru profetiile sale nu in bani, ci in copiii cei dintai nascuti ai unui cuplu.Pana si vrajitoarea cea rea se teme de el si este nevoita sa i se supuna, si in lumea povestilor, si in prezentul fara ceas al orasului Storybrooke, unde Rumplestiltskin este Dl. Gold, personajul influent si intrigant care a cumparat intregul oras, deci trebuie sa fie ascultat pana si de primarita, oricat de rea ar fi ea.

Actorul scotian Robert Carlyle, interpretul lui Rumplestiltskin, a uimit in repetate randuri publicul cu abilitatea lui cameleonica de a juca personaje diverse. Cunoscut pentru pasiunea cu care se dedica unui rol, Carlyle si-a schimbat adesea stilul de viata si modul in care arata pentru a intelege mai bine un personaj. Inainte de a juca rolul unui vagabond, a trait in zona londoneza Waterloo, unde avea loc actiunea filmului. Pentru un rol de sofer de autobuz, si-a luat permisul pe un autobuz Leyland Atlantean, in Glasgow. Carlyle a aparut pe scena cinematografica internationala o data cu rolul din filmul lui Danny Boyle „Trainspotting – Din viata scapa cine poate” (1996). Dar rolul lui Gaz din „Gol pusca”, de Peter Cattaneo, l-a adus in centrul atentiei. Filmul a fost un hit surprinzator, cu milioane de dolari la box-office si nominalizari la Oscar, inclusiv una pentru „cel mai bun film”. Insusi Carlyle a castigat un Premiu BAFTA pentru „rol principal masculin”, iar intreaga distributie a castigat trofeul SAG. Printre celelalte roluri ale actorului se numara: „Priest” (de Antonia Bird, cu Tom Wilkinson), „Povestea vietii mele” (o adaptare de Alan Parker a autobiografiei laureate cu Pulitzer a lui Frank McCourt, cu Emily Watson), filmul despre James Bond „Lumea e prea mica” (cu Pierce Brosnan), „Dupa 28 de saptamani” si filmul TV nominalizat la Emmy „Hitler – ascensiunea raului” (in care l-a jucat pe Hitler). In 2005, Carlyle a fost nominalizat la un Emmy pentru rolul secundar din filmul TV „Trafic uman” si a jucat rolul Dr. Nicholas Rush in serialul SyFy „SGU Stargate Universe”, rol care i-a adus un Premiu Gemini in 2010. Carlyle a jucat, in 2012, in filmul independent „California Solo”.

Regina, orgoliul si invidia

Regina cea rea este personajul care nu suporta frumusetea niciunei alte femei. Este cea care, lipsita de orice fel de scrupule, nu cunoaste nici mila, nici dragostea. Supusa propriului sau orgoliu, mastera din poveste isi ucide propriul tata pentru a-si atinge telul nedemn, condamnandu-se pe vecie la singuratate, rautate si nefericire.
La fel face si primarita din Storybrooke, care incalca orice legi pentru a-si atinge scopul, care pune la cale inscenari diabolice pentru a o alunga pe Emma din orasul sau si care doar mimeaza iubirea catre fiul sau adoptiv, Henry.

Actrita Lana Parrilla, interpreta Reginei, este cunoscuta pentru personajele unice pe care le creeaza, si a aparut des in seriale ca „Pulsul orasului”, care i-a adus un Premiu Imagen pentru rol secundar feminin, „24 de ore” si „Swingtown”. A mai aparut si in roluri episodice in „NYPD Blue – Viata de politist”, „Sub pamant S.R.L.” si „Lost: Naufragiatii” si a fost laureata a mai multor gale de premii de televiziune.

Henry, baietelul care salveaza speranta

Nu stii daca sa il crezi de la inceput. Henry este personajul misterios, baietelul de doar 10 ani care apare la usa Emmei Swan, invitand-o in lumea povestilor si in orasul unde ceasul nu mai bate de 28 de ani. Dar insufletirea lui te cucereste din prima clipa, facandu-te sa il iubesti asa cum o iubesti, dintotdeauna, pe Alba ca Zapada… Sa il urmezi asa cum iti urmezi, cu devotament speranta, pana la finalul cel bun.
Talentatul tanar actor Jared Gilmore a aparut des in serialele „Mad Men – Nebunii de pe Madison Avenue” (in rolul fiului lui Don Draper, Bobby) si „Hawthorne”, dar si in emisiunea „Talkshow with Spike Feresten”. A avut roluri secundare in „Men of a Certain Age”, „Roommates” si „Disparuti fara urma”. Pe marele ecran, a jucat in „O dadaca de Craciun”, „Plan de rezerva” (cu Jennifer Lopez), „Ai grija ce-ti doresti!” si „Peste noapte”, remarcandu-se de fiecare data pentru naturaletea care ii sfideaza fragezimea varstei.

@ Fat Frumos e langa noi

E tanarul inalt, frumos si romantic si de care merita sa te indragostesti pentru eternitate. Dar este si un luptator destoinic, un razboinic iscusit, un conducator demn de a fi urmat de alti barbati viteji. Este barbatul din toate visurile si asteptarile noastre.
Fat Frumos, printul cel curajos si fermecator asaza si in serialul „A fost odata ca niciodata” sarutul salvator pe buzele Albei ca Zapada, daruindu-i si daruindu-ne bucurie si speranta. Apoi, dincolo de pogorarea blestemului care incremeneste lumea si o face pe Alba ca Zapada sa decida sa ascunda pruncul lor abia nascut in dulapul fermecat care sa o fereasca de pericol, Fat Frumos devine David Nolan, un barbat care zace in coma, fara sa fie cautat de nimeni. Doar Mary Margaret este cea care isi simte sufletul atras irezistibil de barbatul frumos, necunoscut, care zace intins intr-un pat, ascultandu-i povestile.
Povestea lor nu este simpla deloc, asa cum arareori sunt simple povestile noastre de dragoste. Dupa ce-si recapata cunostinta si identitatea, Fat Frumos este nevoit sa se intoarca la sotia lui, Kathryn, cea care nu-i este pe departe, nici pereche, nici suflet-pereche, desi inima lui ramane langa Mary Margaret…

Actorul Josh Dallas s-a remarcat mai intai in teatru, apoi a ajuns la Hollywood. Dupa 5 zile, a primit un telefon care ii oferea rolul lui Fandral in „Thor” (2011), blockbuster-ul regizat de actorul Kenneth Branagh. La TV, Dallas a aparut episodic in „CSI: Crime si investigatii” si „Hawaii 5.0”. In 2012, a filmat pellicula „Red Tails”, alaturi de Bryan Cranston si Cuba Gooding Jr. A mai jucat in filmele „Ghost Machine”, „Coborare intunecata 2”, „Boxerul” si „80 de minute”.

Jiminy, greierasul-psiholog

Greierasul constiintei, cel care se incapataneaza sa spuna adevarul la urechea fiecarui personaj de poveste, ia in ”A fost odata ca niciodata” infatisarea unui psiholog, Archie, care incearca sa aduca linistea in sufletul ravasit de intrebari al baietelului indragostit de povesti si dreptate, Henry. La fel ca in povesti, greierul isi exerseaza cu greu curajul, iar uneori Regina, primarita din Storybrooke, il obliga sa incalce legile dreptatii, dar, pana la urma, constiinta isi face datoria.

Interpretul lui Archie, Raphael Sbarge, are o istorie fascinanta, care demonstreaza profunda sa pasiune pentru actorie. La 13 ani, Sbarge a decis sa se faca actor si si-a gasit un agent. La 16 ani, aparea in prima lui piesa de teatru pe Broadway, „The Curse of the Aching Heart”, alaturi de Faye Dunaway. Iar la 18 ani, cu cateva zile inainte de a termina licerul, zbura la Chicago pentru a juca in „Afaceri riscante”, cu Tom Cruise. La New York, Sbarge s-a perfectionat alaturi de Uta Hagen, Herbert Berghoff si Austin Pendleton, cu roluri la TV, in filme si pe scena teatrala (ca cel din piesele „Hamlet”, de Joseph Papp, si „Henry IV”, cu Kevin Spacey si Val Kilmer). Dupa ce s-a mutat la Los Angeles, la mijlocul anilor ’80, Sbarge a aparut in proiecte TV aplaudate, ca „A Streetcar named Desire” (cu Ann-Margret) si miniseria „Billionaire Boys Club”, si in filme ca „Proiectul” si „Nebun dupa tine”. De-a lungul anilor, a jucat in peste 30 de filme – ca „Ziau Independentei”, „Pearl Harbor”, „Mesaj de departe” si „Asasinarea lui Richard Nixon”. Pe micul ecran, a aparut in filmele „Razboiul siliconului” (HBO), „V-o prezentam pe Dorothy Dandrige!” si „O intriga perfecta”. A aparut des in serialul „Ingerul pazitor” si a avut peste 100 de alte roluri episodice in seriale ca „Dexter”, „Dragoste mare”, „Prison Break”, „CSI”, „Anatomia lui Grey”, „24 de ore”, „CSI: NY”, „Profiler” si „Star Trek: Voyager”.

***

Serialul „A fost odata ca niciodata” se difuzeza din 5 martie, in fiecare miercuri de la ora 21, pe DIVA.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Film

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.