Emanuel Valeriu, fost director general al TVR si fost membru al Consiliului National al Audiovizualului (CNA), a decedat miercuri, la varsta de 87 de ani, si va fi incinerat joi, la Crematoriul Uman Vitan Barzesti din Capitala, potrivit unor surse- informeaza MEDIAFAX.
Academicianul Razvan Theodorescu a declarat, pentru MEDIAFAX, ca afla cu tristete despre decesul lui Emanuel Valeriu, un “ziarist de talent”, pe care l-a propus in anii 90 ca director general in TVR.
“Emanuel Valeriu a fost un ziarist de mare talent. In 1990 am colaborat timp de aproape doi ani cu el. Mi-a fost adjunct cat eram presedintele Radioteleviziunii Romane. Emanuel Valeriu era director general al Televiziunii Romane. L-am propus pe aceasta functie, pentru ca il apreciam ca ziarist. Fusese scos din televiziune inainte de ’89 si mi s-a parut propunerea pe care am facut-o venind sa repare o nedreptate. Dupa ce am colaborat aproape doi ani atunci, drumurile noastre s-au despartit. Stiu ca a functionat ani buni la CNA, insa i-am pierdut urma in ultimii ani”, a spus Rasvan Theodorescu.
Emanuel Valeriu s-a nascut pe 18 aprilie 1925. El a fost numit membru in CNA de Parlament, la propunerea presedintelui Romaniei, pentru perioadele 2001 – 2002 si 2002 – 2008. Si-a inceput cariera ca jurnalist, in 1940, la ziarul Universul Sport. Ulterior, a lucrat la posturile publice de radio si televiziune ca reporter, redactor si producator. Intre anii 1990 si 1992 a fost director general al Televiziunii Romane, iar intre 1993-1994, secretar general de redactie la TVR.
A fost membru al Uniunii Ziaristilor Profesionisti si FIJET (Federation Internationale des Journalistes et des Ecrivaines de Tourisme). A publicat mai multe carti despre sport si politica, printre care “Olimpiada mexicana”, “Semnale de pe Planeta Sport”, “Politica fara anestezie” si “Fata necunoscuta a «Europei libere»”.
In martie 2010, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a cerut instantei sa constate calitatea de colaborator al Securitatii a lui Emanuel Valeriu, dupa ce in arhiva institutiei s-au gasit acte continand note verbale catre Securitate, precum si informatia ca acesta primea bani pentru cele transmise. Solicitarea CNSAS a fost inaintata Curtii de Apel Bucuresti. Surse judiciare au declarat atunci, pentru MEDIAFAX, ca Emanuel Valeriu nu a avut angajament si nici nume conspirativ. “Turnatoriile acestuia erau transmise verbal unui ofiter care le consemna precizand ca sursa a informatiilor numele real Emanuel Valeriu”, au mai declarat sursele judiciare citate.