Actorul Serban Ionescu a incetat din viata miercuri seara, la Spitalul Floreasca, a declarat pentru MEDIAFAX directorul unitatii medicale, Radu Macovei.
Conform sursei citate, decesul actorului a suvenit in jurul orei 23.30.
Serban Ionescu a fost internat marti la Spitalul de Urgenta Floreasca din Capitala, in sectia de Terapie Intensiva, dupa ce starea lui s-a agravat.
Miecuri dimineata, medicii au putut confirma doar internarea, fara a da insa detalii despre starea de sanatate a actorului.
“Serban Ionescu a fost internat marti in spital. Altceva nu putem spune, intrucat doamna care il insoteste are o procura prin care solicita sa nu fie furnizate date despre starea pacientului”, a declarat pentru MEDIAFAX purtatorul de cuvant al Spitalului Floreasca, medicul Bogdan Oprita.
Actorul Serban Ionescu a fost internat la Spitalul Universitar de Urgenta Elias din 18 septembrie pana in 2 octombrie, pentru a fi supus unei proceduri chirurgicale necesare in vederea asigurarii unei alimentatii complete.
“Aceasta procedura era necesara si continua protocolul de monitorizare in cadrul suferintei neurologice (scleroza laterala amiotrofica)”, declara atunci conducerea Spitalului Elias.
Potrivit sursei citate, pe perioada spitalizarii, Serban Ionescu a fost constient, nu a prezentat tulburari respiratorii si nici nu a necesitat alt tip de ingrijire medicala, astfel ca in 2 octombrie actorul a fost externat.
La jumatatea lunii august, Serban Ionescu, diagnosticat initial cu borelioza, in urma cu un an, s-a intors in Romania de la clinica din Germania in care a fost ingrijit si unde a fost diagnosticat cu scleroza amiotrofica.
Avocatul lui Serban Ionescu declara atunci ca boala de care sufera Serban Ionescu este incurabila.
“Vorbeste, rade, discuta, insa are probleme locomotorii, cauzate de boala sa. A fost la patru clinici in Germania si a fost diagnosticat cu scleroza amiotrofica. Boala este incurabila, nu exista un tratament (care sa duca la vindecare, n.r.)”, preciza atunci avocatul Catalin Dancu.
El spunea ca Serban Ionescu locuieste in Bucuresti, in casa unui prieten.
Catalin Dancu il reprezinta pe Serban Ionescu in divortul de sotia lui, Magda Catone, urmatorul termen fiind stabilit in 14 decembrie, la Judecatoria Sectorului 2.
Scleroza laterala amiotrofica consta intr-o pierdere progresiva a anumitor celule nervoase din creier si maduva spinarii, numite neuroni motori, ce controleaza muschii voluntari, care fac posibila miscarea. Scleroza laterala amiotrofica este o boala progresiva, invalidanta si fatala. Mersul, vorbitul, mancatul, inghititul si alte functii fundamentale ale corpului devin treptat din ce in ce mai dificile si pot provoca diferite alte boli si complicatii.
Maladia poate debuta la orice varsta, insa este mai frecventa la varsta a doua si a treia. Cauzele sclerozei laterale amiotrofice sunt necunoscute, dar se stie ca aproximativ 5-10% din pacienti prezinta o forma mostenita a bolii.
Boala cu care a fost diagnosticat initial Serban Ionescu, borelioza, prezinta o serie de simptome asemanatoare celor ale sclerozei amiotrofice, afectand la randul ei muschii si alte organe si provocand probleme cu vorbirea, respiratia si deglutitia.
Actorul Serban Ionescu a fost diagnosticat, in urma cu un an, cu borelioza, o boala grava provocata de intepatura unei capuse.
La jumatatea lunii mai, Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Sanatatii cu 88.000 lei pentru tratamentul in strainatate al actorului Serban Ionescu, banii fiind acordati din Fondul de rezerva.
Pe 30 mai, presedintele comisiei medicale care l-a evaluat pe Serban Ionescu, prof. dr. Ovidiu Bajenaru, a declarat, insa, ca actorul nu are neuroborelioza si ca in Romania se asista la un fenomen ingrijorator al “epidemiei de diagnostic” legat de aceasta boala.
BIOGRAFIE
Serban Ionescu, elevul lui Amza Pellea
Serban Ionescu, unul dintre cei mai cunoscuti actori romani de teatru si film, a decedat la varsta de 62 de ani, viata lui fiind curmata brusc de o boala incurabila.
Serban Ionescu s-a nascut s-a nascut pe 23 septembrie 1950 in Corabia. Din cauza ca tatal, pilot de vanatoare, era detasat mereu in alta localitate, Serban Ionescu si-a petrecut copilaria intre Brasov si Caracal, unde tatal sau lucra. A urmat cursurile Scolii Populare de Arta si dupa patru incercari a intrat la teatru.
A absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica la clasa lui Amza Pelea si la terminarea facultatii a fost repartizat la Teatrul din Petrosani, unde a interpretat numeroase roluri precum: “Loctiitorul” de Horia Lovinescu, „Pluta Meduzei” de Marin Sorescu, regia Florin Fatulescu, „In cautarea sensului pierdut” de Ion Baiesu, regia Florin Fatulescu.
Teatrul din Petrosani a fost o rampa de lansare pentru Serban Ionescu, care a urmat sa joace la Teatrul Mic si Teatrul din Sibiu, Teatrul de comedie, Teatrul Odeon, dupa care din 2001 a putut fi admirat in productiile Teatrului National Bucuresti (TNB), al carui actor a fost pana la sfarsitul vietii sale.
In ultimii ani a jucat in spectacolele: “Dineu cu prosti”, “Eduard al III-lea”, “Livada de visini” si “Molto, gran’ impressione”, pe scena TNB.
De altfel, pe 26 mai, la Teatrul National Bucuresti, s-a jucat spectacolul “Dineu cu prosti”, care-l avea pe Serban Ionescu in distributie inainte ca acesta sa se imbolnaveasca, iar incasarile din vanzarea de bilete au fost folosite pentru tratamentul actorului.
Pe de alta parte, Serban Ionescu a avut si o intensa activitate cinematografica. In 1980 regizorul Mircea Muresan i-a incredintat ceea ce a fost considerat rolul vietii sale: Ion, in filmul “Ion: Blestemul pamantului, blestemul iubirii”, ecranizarea romanului „Rascoala” de Liviu Rebreanu.
A mai jucat in numeroase productii, precum: „Horea”, „Padureanca”, „Furtuna in Pacific”, „Mircea”, „Sobolanii rosii”, „Meurtres par procuration Proxy Murders / Meurtres par procuration”, „Al matale, Caragiale”, „Pacala se intoarce”, „Om sarac, om bogat”.
In ultimii ani a jucat in filmele: „Umilinta” (2011), „Websitestory” (2010), „Dincolo de America” (2008), dar si in serialele de televiziune „Anticamera” (2008) si „Fetele marinarului” (2008).
In ultimii ani, starea de sanatate a lui Serban Ionescu s-a inrautatit, actorul fiind diagnosticat, in urma cu aproape un an, cu borelioza, o boala grava provocata de intepatura unei capuse.
In luna mai, actorul a declarat ca nu poate sa se spele, sa manance singur si nici sa se ridice si sa umble, considerand ca foloseste doar unu la suta din el, dar si-ar dori sa se recupereze macar 40 la suta. De asemenea, el avea probleme cu vorbirea, respiratia si deglutitia, avand in permanenta nevoie de un insotitor.
Ulterior, Serban Ionescu a primit un nou diagnostic in Germania, cel de scleroza amiotrofica, boala fiind incurabila. In luna august, actorul s-a intors din Germania, iar in septembrie, a fost internat la Spitalul Elias din Capitala.
Scleroza laterala amiotrofica consta intr-o pierdere progresiva a anumitor celule nervoase din creier si maduva spinarii, numite neuroni motori, ce controleaza muschii voluntari, care fac posibila miscarea. Scleroza laterala amiotrofica este o boala progresiva, invalidanta si fatala. Mersul, vorbitul, mancatul, inghititul si alte functii fundamentale ale corpului devin treptat din ce in ce mai dificile si pot provoca diferite alte boli si complicatii.
Intre timp, Serban Ionescu a cerut divortul de actrita Magda Catone, care nu s-a mai concretizat.