fbpx

Concertele de la miezul nopţii la Festivalul Internațional George Enescu, între 1 si 23 septembrie

de

De la muzică renascentistă și barocă la folclor tradițional georgian și momente de improvizație: Seria de concerte de la miezul nopții din cadrul ediției din acest an al Festivalului Internațional George Enescu vine cu 11 propuneri de recitaluri de neratat, pe scena Ateneului Român. Concertele nocturne sunt programate în vinerea, sâmbăta şi duminica, de la  22:30, între 1 si 23 septembrie, cu o singură excepţie: concertul pe care Corul Naţional de Cameră “Madrigal – Marin Constantin” îl va susţine joi, 7 septembrie.

”Mi-am dorit ca fiecare om să fie inspirat să experimenteze cu acest concert-bijuterie, cu această idee de sărbătoare de la miezul nopții, în care un interpret  sau un grup de muzicieni prezintă muzică într-un fel complet diferit. Nu este un recital tradițional, este un tip de concert care împinge limitele muzicii clasice. Ce îmi doresc este să propun această provocare publicului: să se pregătească pentru un concert de gală de la care, apoi, vor pleca  în frumusețea nopții bucureștene, într-o atmosferă aparte. Sper ca oamenii să rămână înamorați de experiența pe care au avut-o.”, spune maestrul Cristian Măcelaru, Directorul Artistic al Festivalului Internațional George Enescu.

Seria debutează vineri, 1 septembrie, cu recitalul sopranei Olga Peretyatko alături de tenorul Marius Vlad Budoiu, acompaniați de pianiștii Matthias Samuil și Horea Haplea. În program sunt arii ale unora dintre cei mai cunoscuți compozitori (Brahms, Schubert, Ceaikovski, Puccini) plus un inedit duet al celor doi soliști pe muzică de Franz Lehár (Lippen schweigen: Duet Hanna – Danilo din opereta Văduva veselă).

Pe 2 septembrie, de la ora 22:30, pe scena Ateneului Român urcă Ensemble Zefiro, celebrul ansamblu italian de suflători, specializat în muzică barocă. Concertul va fi condus de fondatorul ansamblului, oboistul Alfredo Bernardini, iar programul va fi compus din celebra Serenadă nr. 10 în si bemol major pentru instrumente de suflat, de Wolfgang Amadeus Mozart, supranumită Gran Partita, o lucrare ce va transpune publicul în atmosfera curților imperiale vieneze.

Duminică, 3 septembrie publicul se va bucura de magia pianului, într-un recital al renumitului pianist și compozitor internațional turc Fazil Say. În program vor fi lucrări  de Claude Debussy (5 preludii din Caietul I și Clair de lune), Ludwig van Beethoven (Sonata nr. 23 în fa minor op. 57, Appassionata) și Johann Sebastian Bach (Preludiu și fugă în la minor pentru orgă BWV 543), precum și un mult-așteptat moment de improvizație. Concertul are loc pe scena Ateneului Român, începând cu 22:30.

Joi, 7 septembrie de la ora 22:30, tot pe scena Ateneului Român are loc un recital extraordinar cu lucrări din Renașterea italiană și germană, compoziții românești și sud-americane, în interpretarea Corului Național de Cameră ”Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu. Va fi o ocazie cu adevărat specială, într-un an în care Corul Madrigal sărbătoreşte 60 de ani de existenţă neîntreruptă. În program sunt lucrări de Claudio Monteverdi (Cantate Domino), Giovanni Pierluigi da Palestrina (Missa Brevis), Hans Leo Hassler (Cantate Domino), Corneliu Cezar (Flăcări și roți – fragmente) și Ariel Ramirez (Misa Criolla).

O frumoasă întâlnire între repertoriul clasic și cel tradițional are loc pe scena Ateneului Român vineri, 8 septembrie, de la ora 22:30, când publicul va avea ocazia să îl întâlnească pe unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți de mandolină din lume, israelianul Avi Avital. Acesta vine la București alături de Between Worlds Ensemble și Corul Rustavi, un proiect muzical fondat chiar de el, ce explorează genuri și culturi muzicale diverse, demonstrând strânsa legătură dintre genul clasic și folclor. În program vor fi lucrări din folclorul georgian și ”Dansul libertății” de Nikoloz Rachveli.

Seria continuă sâmbătă, 9 septembrie, când un alt proiect inedit va urca pe scena Ateneului Român, de la 22:30. Plattform K+K Vienna e un ansamblu independent de muzică de cameră, compus din muzicieni tineri, membri ai Wiener Philharmoniker, care își propun să dea viață unor lucrări mai rare. Evenimentului i se va alătura și soprana Valentina Nafornița, de origine din Republica Moldova. Printre lucrările din program vor fi Suita din Cavalerul Rozelor de Richard Strauss, Anotimpurile de la Buenos Aires de Astor Piazzolla și Summertime de George Gershwin.

Vineri, 15 septembrie, are loc concertul orchestrei Jewish Chamber Orchestra din München, dirijată de Daniel Grossmann. Pe scenă vor urca soprana de origine israeliană Chen Reiss, artist rezident la Opera de Stat din Viena, precum și tânărul violonist Tassilo Probst, laureat al Concursului Internațional George Enescu 2020/2021. În program vor fi lied-uri și concerte ale fraților Mendelssohn: Felix Mendelssohn și Fanny Hensel. Concertul are loc la Ateneul Român, începând cu ora 22:30.

Una dintre cele mai interesante voci ale generației sale, mezzosoprana Kate Lindsey vine la Ateneul Român sâmbătă, 16 septembrie, de la ora 22:30, acompaniată de pianistul Baptiste Trotignon. În program vor fi lucrări de Kurt Weill (Nanna’s Lied, Buddy on the Nightshift – Berlin im Licht, Thousands of Miles), Alexander von Zemlinsky (Selige Stunde, Und hat der Tag all seine Qual), Alma Mahler (Die stille Stadt) și Erich Wolfgang Korngold (Schneeglöckchen).

Duminică, 17 septembrie, are loc pe scena Ateneului Român recitalul organistului Cameron Carpenter, pe care celebra publicație Die Zeit l-a denumit ”un înger căzut ce dă orgii înapoi păcatele sale”. Prima parte a recitalului său va fi dedicată compozitorului Johann Sebastian Bach (Fantezie și fugă în do minor BWV 537, Preludiu și fugă în do major BWV 870, Clavecinul bine temperat – Caietul II, Preludiu și fugă în fa major BWV 880, Clavecinul bine temperat – Caietul II, Fantasia super – Komm, heiliger Geist BWV 651, O Mensch, bewein dein Sünde groß BWV 622 și Preludiu și fugă în mi bemol major BWV 552). În cea de-a doua parte, Cameron Carpenter va interpreta o serie de improvizații proprii.

 

Vineri, 22 septembrie, de la ora 22:30 are loc recitalul de harpă al francezului Xavier de Maistre. Având reputația de a fi unul dintre cei mai creativi muzicieni ai generației sale, acesta reușește să prezinte aranjamente incredibile ale unor lucrări care de obicei sunt interpretate de o întreagă orchestră. În program vor fi lucrări de Jan Ladislav Dussek (Sonata în do major), Gabriel Fauré (Impromptu), George Enescu (Allegro de concert pentru harpă cromatică), André Caplet (Divertissement à l’Espagnole; Divertissement à la Française), Bedřich Smetana (Moldau), Claude Debussy (Clair de lune) și Henriette Renié (Légende).

Seria de concerte de la miezul nopții se încheie sâmbătă, 23 septembrie cu un eveniment special, în care creaţia compozitorului argentinian Carlos Guastavino prinde viață în recitalul tenorului și dirijorului José Cura, alături de Orchestra de Cameră Radio. José Cura revine pe scena Ateneului Român după ce a compus o lucrare dedicată ediţiei Jubiliare a Festivalului Enescu în 2021.

Biletele sunt disponibile în două categorii de preț: Categoria II – 180 de lei, Categoria I – 230 de lei.

Mai multe detalii despre Seria Mari Orchestre ale Lumii în secțiunea dedicată de pe site-ul Festivalului Enescu: https://www.festivalenescu.ro/ro/series/concertele-de-la-miezul-noptii/

Despre Festivalul Internațional George Enescu

Festivalul Internațional George Enescu este unul dintre cele mai importante evenimente de muzică clasică la nivel internațional, organizat începând cu 1958. Cea de-a 26-a ediție a festivalului are loc între 27 august și 24 septembrie, iar tema ediției este “Generozitate prin muzică”|”Generosity through Music”. Programul festivalului include peste 3.500 dintre cei mai renumiți artiști ai lumii, peste 40 de orchestre din 16 țări, lucrări de operă în primă audiție și concerte educative pentru copii.

Detalii disponibile pe https://www.festivalenescu.ro/

Biletele s-au pus în vânzare pe platforma Eventim. Link direct.

———————————-

Festivalul Internațional George Enescu este un eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Proiect finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.

Organizator: ARTEXIM

Co-organizator: Fundația ArtProduction

Co-producători: Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune, Primăria Municipiului București

Sponsori principali: Rompetrol, BRD

Sponsori: Ferrero Rocher, SNEF, CBRE, Orange, L’Or , Mobexpert, Casa de Flori, DORNA,  Liliana și Peter Ilica Foundation, La Mama; SANADOR; ALTHAUS, BIGOTTI,

Cu sprijinul: Yokko,  Paradigma Film, Crowdfavorite, RPG Security, Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti; Ministerul Antreprenoriatului si Turismului;
Furnizor servicii juridice: Țucă Zbârcea și Asociații

Transportator oficial: Tarom

Parteneri ospitalitate: Radisson Blu Hotel Bucharest & Park Inn by Radisson, Intercontinetal Athenee Palace, Novotel City Center, Mercure City Center, Ibis Styles City Center;


Partener de vizibilitate: Xiaomi România

Parteneri media principali: Antena 3 CNN, RFI, HotNews, Agerpres.

 

Parteneri media internaționali: Euronews, Mezzo, Bachtrack

 

Parteneri media: Europa FM, ELLE, Alist Magazine, Psychologies, Zile și Nopți, Scena 9, Revista Tarom, BIZ, Haute Culture, Igloo, Revista Zeppelin, Capital, Evenimentul istoric, evz.ro, Leviathan,  IQads, Ziarul Metropolis, The Institute, LiterNet.ro, Urban.ro, Catchy.ro, PRESShub.ro, Modernism.ro, Life.ro.

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.