fbpx

Aleth Naquet: Nu exista fericirea suprema, dar exista relatii implinite

de

Este unul dintre cei mai reputati promotori si profesori ai metodei ESPERE a lui Jaques Salomé si datoram venirea sa in Romania centrului AmaneSer condus si infiintat de Claudia Jimeno Beltrán. Conferinta si workshopul sau, desfasurate la sfarsit de iulie in Bucuresti, a deslusit pentru cei mai multi dintre participanti care este Cheia relatiilor fericite, dar nu numai atat. Revelatiile pe care i le datoram lui Aleth Naquet, precum si tehnicile de comunicare invatate in workshopul atat de productiv vor lumina si vor transforma multe vieti in bine.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Alice Nastase Buciuta: Cum a inceput apropierea dumneavoastra de psihologie?
Aleth Naquet: A trecut mult timp de atunci, nu stiam de la inceput cat de interesant o sa fie, dar am avut un profesor de literatura foarte pasionat de psihanaliza si, cand ne dadea ceva de citit sau de comentat, aborda punctul acesta de vedere, care m-a atras foarte mult. Apoi am inceput psihanaliza si mi-a starnit dorinta sa incep studii de psihologie. Dupa ce am luat diploma, am vrut sa ajut multe persoane si mi-am schimbat putin meseria. L-am intalnit pe Jacques Salomé si mi-am dat seama ca majoritatea celor care veneau sa ma vada nu aveau probleme psihologice de fapt, ci probleme de relationare, care erau cauzate de lipsa comunicarii. Or, asta nu se invata la psihologie. Jacques Salomé a privit relatiile indeaproape, sa vada ce se intampla, si a aratat cum lipsa comunicarii aduce multe necazuri. Din fericire, exista o alta modalitate de comunicare care ne ajuta sa avem relatii satisfacatoare prin a fi mai fericiti si deschisi. Pot spune ca am pornit de la literatura, am trecut prin psihanaliza, psihologie clinica si am ajuns la comunicare.

Marea Dragoste / Tango: 
A trebuit sa rezolvati problemele din sfera personala inainte sa ii puteti ajuta pe ceilalti?
ALETH NAQUET: Bineinteles ca nu poti sa ii ajuti pe altii daca nu te ajuti in primul rand pe tine.

Marea Dragoste / Tango: Uitandu-va in jur, puteti spune ca aveti o viata mai fericita decat a celorlalti?
ALETH NAQUET: Pot spune doar ca relatiile mele sunt mai sincere si implinite. Viata mai fericita se obtine prin relatii mai implinite, iar eu daca am rezolvat acest aspect legat de relatii, ma simt mai bine si sunt mai fericita. Altfel spus, daca am relatii conflictuale in familie, ma simt nefericita sau trista, sufar. Putem comunica altfel chiar si in relatiile de munca, pentru a avea mai multa energie, mai multa incredere in sine. Nu spun ca fericirea depinde numai de relatii, care uneori sunt bune, alteori mai putin bune, mereu sunt si alte lucruri de ajustat. Important este sa nu cautam idealul, pentru ca nu exista fericirea suprema, dar exista relatii implinite. Daca e furtuna, invat sa o gestionez pentru a nu persista starea de criza si imi asum responsabilitatea pentru ce se intampla.

Marea Dragoste / Tango: Problemele se repeta de la un om la altul, care dintre ele sunt mai usor de solutionat din experienta dumneavoastra?
ALETH NAQUET: Cele mai intalnite probleme apar in relatiile apropiate, adult-copil, cuplu si in cele profesionale. Metoda psihosociologului Salomé ne invata sa comunicam astfel, incat sa tratam corespunzator relatiile. Multe persoane considera ca intr-o relatie exista doar doua identitati diferite, dar de fapt pe langa cele doua, mai exista si legatura dintre ei, care trebuie hranita pentru a fi sanatoasa si se deterioreaza daca nu se investeste in ea. Or, daca o relatie de cuplu este daunatoare pentru mine, probabil ca o sa renunt la ea. Mai exista si problema ca uneori dragostea se confunda cu o anume calitate a relatiilor, multi cred ca doar dragostea este suficienta, insa pentru a putea trai in cuplu pe termen lung, pe langa sentimente este nevoie si de multe investitii in calitatea relatiei, care cer mult timp. Cum nimeni nu ne invata cum sa comunicam, nici la cursuri, nici in familie, nici la munca, nu-i de mirare ca relatiile sunt adesea bolnave. Acelasi lucru este valabil si in relatia cu proprii copiii, nimeni nu te invata cum sa o gestionezi. Un parinte, pe langa multa iubire poate trimite mesaje toxice fara sa fie constient de asta. Nu trebuie sa dam vina pe ei, ci trebuie sa ii invatam sa comunice, pentru ca si ei sa isi poata invata copiii la randul lor. Persoanele care vin la ateliere invata toate aceste lucruri si apoi sunt mai fericiti.

Marea Dragoste / Tango: In cat timp ne putem schimba relatiile? Care este diferenta fata de psihanaliza, care presupune o abordare pe termen lung?
ALETH NAQUET: Nicio terapie nu ne invata sa comunicam si nici sa gestionam relatiile, sa fac psihoterapie pentru asta si zece ani si tot ar fi inutil. Comunicarea e alt domeniu, fara legatura cu terapia. Metoda e structurata in concepte: reguli de igiena, instrumente. In numai doua zile se pot invata bazele acestei metode si persoanele care vin spre exemplu la sfarsit de saptamana pot aplica totul imediat dupa ce pleaca acasa. Totul depinde totusi si de cum fac asta. Dupa primii pasi, pot veni la un alt atelier pentru a aprofunda sau pentru a invata ceva nou, axat pe un domeniu cum ar fi relatiile profesionale sau de cuplu. Metoda e aceeasi in toate relatiile, dar poate fi aprofundata cu privire la diverse situatii. Exista parinti care in mod inocent si inconstient vorbesc despre copii, sunt deja cunoscute vorbele “Mananci ca un purcel” sau “Daca o sa continui asa lenes, nu o sau ajungi nicaieri in viata” sau chiar si “nu il mai iubi atat pe baiatul ala!” Parintii acestia vorbesc despre celalalt, ce ii invat eu este sa reformuleze totul, incepand de la ei: Ma deranjeaza felul in care mananci, te rog sa mananci altfel. Acest lucru n-are legatura cu psihanaliza si nici cu vreo alta terapie, totul tine de a identifica mesajele toxice si de a le opri. Totodata, trebuie sa invatam sa trimitem mesaje mai degraba pozitive, in timp ce ne tinem ferm pe pozitie. Si sa ascultam ce ni se spune…

Marea Dragoste / Tango: Nu stim nici sa ascultam? Pare cel mai usor lucru din lume!
ALETH NAQUET: Sa va dau un exemplu. Daca un copil vine si ne spune “Mi-e frica de caine”, noi o sa-i raspundem invariabil: “Dar e un caine dragut, uite ce blanita are!”. Copilul ne vorbeste despre frica lui, iar noi ii raspundem despre caine. Sau, la fel, daca ne spune “Nu-mi place la scoala”, noi vom vorbi astfel: “Scoala este foarte buna, te invata scrisul, cititul si asa mai departe”. In loc sa ascultam si sa intelegem ca copilul nostru ne vorbeste despre o neplacere a lui, in loc sa aflam ce ii produce acea respingere, vorbim despre cu totul si cu totul altceva, ca si cum nu l-am fi auzit…

Marea Dragoste / Tango: Daca in cazul in care unele tipuri de relatii nu functioneaza, putem renunta la ele, dar ce facem in cazul relatiei parinte copil?
ALETH NAQUET: Renuntarea nu este o optiune nici pentru parinti, nici pentru copii. Poti sa pui punct unei relatii de cuplu, poti sa schimbi locul de munca, dar nu si familia. Asa ca trebuie sa invatam sa comunicam, nu vad alta modalitate decat sa respectam si sa tratam bine relatia. Aici, totul incepe de la parinti. Cineva a zis ca parintii ar trebui sa invete sa isi trateze copiii precum si-ar trata invitatii de onoare. Parintii au o functie de formare de indeplinit in legatura cu copilul si este posibila cu ajutorul a doua dimensiuni relationale. Prima este dimensiunea de “mamica”, cea care ofera lapte, mangaiere, pupici si primeste desenele pe care le face copilul, stie primele cuvinte pe care le zice… Cea de-a doua este dimensiunea “mama”, care apare pentru ca prima nu poate rezista o viata intreaga si incet-incet i se preia din importanta. Aceasta zice Nu, cere si bineinteles ca frustreaza prin constrangeri. Totodata, aceasta este cea care ii permite copilului sa creasca armonios si sa se adapteze realitatii. E simplu, parintii doar trebuie sa spuna Da sau Nu, in functie de un reper: daca este vorba de nevoie sau de simpla dorinta. Sunt lucruri foarte simple din viata de zi cu zi, nu este nevoie de psihologie pentru asta. Pe langa faptul ca rezultatele sunt imediate dupa ce inveti metoda asta, ele si dureaza foarte mult timp. Persoana care practica metoda spera sa aiba impact imediat, iar acel impact ii va permite copilului sa aiba mai multa incredere in el si sa fie autonom, implinit si responsabil.

Marea Dragoste / Tango: Ce se intampla cu relatiile otravite timp indelungat? Se mai pot insanatosi?
ALETH NAQUET: Bineinteles, nu e niciodata prea tarziu, oricand poti face lucrurile mai bine. Sunt instrumente prin care curatam “instalatia relationala”, precum un cosar si apoi putem comunica responsabil. Sigur, la inceput exista o faza de dezechilibru atat pentru mine, cat si pentru ceilalti, urmata de o etapa de acomodare si numai apoi se stabilizeaza relatia. Repet, destabilizarea este normala si numai temporara.

Marea Dragoste / Tango: Cum ramane cu vindecarea relatiilor dupa ce apare adulterul, de exemplu?
ALETH NAQUET: Noi avem un instrument pentru a curata aceste lucruri, dar explicarea acestuia e delicata, cere multe informatii. Este vorba de restituirea simbolica, unde persoana tradata restituie violenta primita, dar o face pentru a se elibera, nu pentru a-i face rau celuilalt. Acest conflict este greu de gestionat si uneori metodele pe care le citesc nu sunt intotdeauna cele corecte. Cert este ca situatiile acestea, desi nu sunt desprinse din lectii de morala, in cele mai multe din cazuri ajuta la coeziunea cuplului. De ce, asta este cu totul alta discutie.

Marea Dragoste / Tango: Dumneavoastra de cati ani sunteti casatorita?…
ALETH NAQUET: Sunt casatorita de peste 37 ani si sunt mama a doi copii deja adulti. In 1986, cand copiii mei erau mici, mergeam pe autostrada si ascultam in masina casetele lui Salomé, iar copilul mare i-a zis celui mic: Tu ai mai mult noroc.

Marea Dragoste / Tango: Cum ati reusit sa va pastrati casnicia atat de multi ani?
ALETH NAQUET: Fara Metoda Espere, care m-a invatat cum sa gestionez situatiile de criza, cred ca as fi putut gasi destul de multe motive pentru a se ajunge la o ruptura in relatie.

Marea Dragoste / Tango: Care e formula unei vieti fericite? Este familia cadrul in care avem cea mai mare sansa sa fim fericiti?
ALETH NAQUET: Calitatea relatiilor umane, in special cu familia, este esentiala. Conteaza si relatiile profesionale si cele de cuplu in egala masura. Toate sunt pretioase, pentru ca in ele se investesc sentimente. Si daca este asa, atunci depun un efort sa o ingrijesc mai bine. Exista si carti cu privire la acest lucru, dar nu acopera suficient toate aspectele importante, la ateliere se poate invata acest lucru mai usor. Daca relatia e importanta si amandoi investim sentimente, fiecare se intreaba ce poate face sa mearga mai bine in primul rand pentru sine si apoi pentru celalalt. Nu cred ca exista razboaie, ci doar dificultati, impasuri. Daca relatia cu sotul, copiii sau parintii ajunge intr-un asemenea moment, eu pot sa gestionez dificultatile din viata cu mai multa energie. Prin metoda Espere invatam sa il ascultam si pe celalalt. Invatam sa dialogam si asta este de nepretuit. Ne ajuta sa facem fata mai bine lucrurilor cele mai grele din viata. Cel mai pretios lucru e calitatea relatiilor semnificative, e este seva vietii care ne hraneste toate relatiile.

Marea Dragoste / Tango: Relatia cu Dumnezeu are vreun rol in metoda?
ALETH NAQUET: Da, persoanele care au credinta in El pot sa aiba o relatie cu Divinul la fel de bine cum pot avea si o relatie cu planeta. Exista tot felul de relatii, iar metoda este aplicabila tuturor. Ar mai fi de mentionat relatiile mai dificile de obicei, cu oamenii cu dizabilitati, bolnavi sau ale celor aflati in scoala. Daca studentii ar da ce-i mai bun din ei ca urmare a unor relatii sanatoase cu profesorii, toti ar avea de castigat. E un fel de ecologie relationala.

Aleth Naquet va sustine un alt workshop in Romania “Diferiti, dar fericiti impreuna. Comunicarea in relatia de cuplu” in perioada 24- 27 octombrie 2013.

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Interviuri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.