fbpx

Alexandru Tudose: Fiecare gest dedicat unei cauze nobile ne ține pe drumul îndrăznelii și al demnității

de

Alexandru Tudose, om de afaceri, cofondator Varyafin, business coach şi speaker motivaţional, a lansat pe piață prima sa carte, Pole-Pole – Călătorie pe acoperișurile lumii, povestea celor două ascensiuni ale sale pe cei mai înalți munți ai lumii. Vrând să își depășească, mai întâi, propriile limite, Alexandru Tudose s-a antrenat câteva luni, apoi a urcat pe Kilimanjaro, iar după aceea, din dorința de a face din efortul lui o ștafetă a binelui, următoarea sa mare expediție, în Himalaya, a dedicat-o copiilor cu boli grave îngrijiți de Fundația Copii în Dificultate. Campania  Himalaya Climb4Jeans s-a concretizat în peste 10.000 de sms-uri cu donații către Fundația Copii în Dificultate. Pașii ascensiunii montane și ai celei interioare au fost așezați nu doar  în revelații și discursuri motivaționale, ci și în pagini de carte.

Fotografii de Paul Buciuta

Marea Dragoste/ revistatango.ro: Ai fost un copil curajos? Cum îți amintești de anii copilăriei, unde ai crescut și cum erai?

Alexandru Tudose: Am o avut o copilărie frumoasă, la bunicii din Ialomița, dar și la bunica din Prahova. Am crescut de mic alături de ei, am iubit aerul liber, curtea cu animale, joaca cu prietenii și verișorii. Ba chiar mi-a venit destul de greu să mă desprind și să plec de acolo în momentul în care am început școala, dar m-am adaptat ușor ulterior.
Nu știu dacă am fost un copil curajos, aș înclină să spun că da. Cu siguranță am fost un copil îndrăzneț, stăpân pe el, încă de când eram mic. Iar asta a continuat mai târziu și în anii de școală, liceu, facultate, viață.

Marea Dragoste/ revistatango.ro: A existat vreun moment în care ai simțit că vei avea un destin special, că vei face fapte deosebite?

Alexandru Tudose: Eu mă consider un om obișnuit și cred că fiecare dintre noi e cumva dator să își urmeze chemările, să creadă în visurile proprii și să caute să le îndeplinească și nu în ultimul rând să aibă grijă și de cei din jurul lui. Dincolo de asta, totul e în mâna sorții, iar destinele speciale, așa cum spui tu, se construiesc cu migală mai degrabă decât se întâmplă pur și simplu.

Marea Dragoste/ revistatango.ro: Care este, de fapt, cheia reușitelor tale? Din studiu, din voință, din disciplină ai reușit să duci la bun sfârșit atâtea proiecte valoroase?

Alexandru Tudose: Aș spune că toate cele enumerate de tine mai sus au contat. Studiu, voință, disciplină și curaj. Curaj să crezi în tine și în ceea ce îți propui. Plus încrederea în oameni și dorința de a face mai mult decât îți e la îndemână, de a face ceva și pentru alțîi.

Marea Dragoste/ revistatango.ro: Ne-ai povestit în paginile cărții (pe care o putem comanda aici: youtheshop.com.ro ) aventura extraordinară a ascensiunilor tale pe Kilimanjaro și Himalaya. A fost tot un act de pregătire, disciplină și curaj să scrii și să lansezi cartea, prima ta carte, Pole-Pole – Călătorie pe acoperișurile lumii?

Alexandru Tudose: Adevărul e că mersul în expediții a fost, paradoxal, mai simplu decât să scriu cartea. Pentru că e una să faci lucruri și altă să găsești cuvintele potrivite pentru a le povesti și celorlalți mai apoi. A implicat dedicație, studiu, o disciplină a scrisului pe care am împrumutat-o de la oamenii cu experiența multor cărți scrise și încrederea că ceea ce am de povestit va fi de folos mai departe celor ce citesc rândurile mele. Sper că am făcut o treabă bună!

Marea Dragoste/ revistatango.ro: Cât timp ți-a luat?

Alexandru Tudose: Mai bine de un an și jumătate, din momentul în care am demarat proiectul și până a fost tipărită cartea .

Marea Dragoste/ revistatango.ro: Te întrebam și la lansarea de carte ce facem cu frica, cum o preschimbăm în putere de a merge înainte. E o întrebare al cărei răspuns de la cineva care a făcut asta până pe acoperișul lumii ne poate fi tuturor de folos, căci trăim vremuri în care învingem frica zi de zi…

Alexandru Tudose: Faină întrebare, mulțumesc! Cu precizarea că nu am pretenția că „rețeta mea” merge pentru toată lumea, eu cred cu tărie că atunci când ți-ai stabillit un obiectiv îndrăzneț și crezi în el, frica nu își mai are locul. Pentru că te concentrezi atât de mult pe ceea ce ai de făcut în momentele alea și îți canalizezi întreagă energie pentru a reuși să îți atingi scopul și să îți împlinești visul, încât pur și simplu frica nu mai are ce caută în poveste.
Singurul moment în care frica apare în peisaj e atunci când îți faci planul de bătaie, iar frica te ajută să fii atent la cum îți propui să faci lucrurile pentru a fi sigur de reușită.

Marea Dragoste/ revistatango.ro: Simți că a dedica actele noastre de curaj unei cauze nobile, cum ai făcut tu cu copiii din Fundația Copii în Dificultate este o formă de ajutor ca să ne păstrăm pe calea faptelor bune? Crezi că putem face și noi asta în micile noastre acte de curaj de fiecare zi?

Alexandru Tudose: Sunt ferm convins că fiecare gest dedicat unei cauze nobile ne ține pe drumul îndrăznelii și al demnității. Și îi încurajez pe toți cei care au oportunitatea asta să nu uite că, mai mult decât a trăi pentru tine contează să poți face fapte bune. Fapte bune prin care să îi ajuți și pe cei care au fost mai puțini norocoși decât tine. Și poate că nu toți vor alege să escaladeze munți înalți, dar fiecare în felul lui poate face o faptă bună și poate ajuta.
Pentru că adevărata libertate este să poți proteja o altă viață!

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.