Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a blocat conturile SRTV pentru obligatii catre stat in valoare de 308 milioane de lei, din care 229 de milioane de lei debite, diferenta fiind reprezentata de penalitati, au declarat pentru MEDIAFAX surse din ANAF.
Fiscul a pus sechestru si va executa sumele din toate conturile SRTV. De asemenea, au fost puse sub sechestru si unele bunuri apartinand televiziunii publice.
Potrivit surselor citate, datoriile se apropiau de prescriptie.
Societatea Romana de Televiziune (SRTv) a incheiat anul 2011 cu un deficit de 160,8 milioane de lei, in conditiile in care Televiziunea Publica a avut, anul trecut, venituri totale de circa 583 de milioane de lei, potrivit raportului de activitate al SRTv. Potrivit raportului, TVR a avut anul trecut venituri totale de 583.033.757 de lei si cheltuieli totale de 743.841.666 de lei. Totodata, cifra de afaceri neta a SRTv a fost, anul trecut, de 544.416.845 de lei.
Activitatea economica in anul 2011 s-a incheiat cu un deficit brut de 160.807.909 lei, cu 0,71% mai mic decat in anul 2010 (cand deficitul TVR a fost de 161.923.883 de lei), se mai spune in raport.
In acelasi document se precizeaza ca preluarea mandatului de catre noul Consiliu de Administratie a avut loc, la data de 30 iunie 2010, in contextul unei pierderi fiscale cumulate de 243.500.000 lei, echivalent a circa 61 milioane euro (la data de 30 iunie 2010).
Alexandru Lazescu, seful TVR, declara, la jumatatea lunii aprilie, ca deficitul Televiziunii Romane pe 2011 (160,8 milioane de lei) este rezultatul pierderilor pe care le avea Televiziunea publica la preluarea mandatului de actuala echipa de management (61 milioane euro) si a contractelor in derulare ale institutiei.
“Pe de o parte, au fost pierderi acumulate din 2005. Televiziunea a fost permanent in pierdere din 2005. Dinamica acestor pierderi a crescut dramatic, pentru ca, pe langa pierderile generale, a aparut acel efort enorm din perspectiva unor contracte care fie au fost semnate oarecum la sfarsitul mandatului anterior si au avut descarcare in principal pe aceasta perioada, fie sunt contracte mai vechi care au crescut in timp si au ajuns la valori semnificative (…) Principalul repros care poate fi adus este «Ce ai facut ca sa poti sa gestionezi situatia?». Problema este ca, din nefericire, parghiile pe care le-am avut au fost extraordinar de limitate, pentru ca, pe de o parte, aveam o datorie de la care am plecat (61 milioane de euro, in urma mandatului lui Alexandru Sassu, n.r.), pe de alta parte aveam niste contracte in curs. Eu nu aveam cum sa actionez asupra lor, astea sunt contractele, nu puteam sa renunt la ele, pentru ca erau pierderi si mai mari. Sigur ca asta nu e o formula foarte fericita in care sa incerci sa cresti calitatea programelor, sa regandesti niste lucruri. Am facut ce am putut sa facem in conditiile date”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Alexandru Lazescu, presedintele-director general al Societatii Romane de Televiziune (SRTv).
SRTv-Blocarea conturilor TVR duce la blocarea activitatii televiziunii in campania electorala
BUCURESTI (MEDIAFAX) –
Societatea Romana de Televiziune (SRTv) transmite ca masura dispusa de ANAF, care a blocat luni conturile operationale ale Televiziunii Romane, duce la blocarea activitatii TVR in timpul campaniei electorale, ceea ce poate aduce prejudicii procesului democratic.
SRTv anunta, intr-un comunicat remis MEDIAFAX, ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a blocat luni in totalitate conturile operationale ale Televiziunii Romane, din cauza datoriilor acumulate – din 2005 pana la finalul lui 2011 – catre bugetul de stat. Acestea sunt in valoare de 272.699.000 lei, potrivit comunicatului TVR.
“In aceste conditii, conducerea televiziunii publice atrage atentia opiniei publice ca masura dispusa duce la blocarea activitatii TVR in timpul campaniei electorale, ceea ce poate aduce prejudicii procesului democratic”, se spune in comunicat.
In perioada urmatoare, conducerea TVR va identifica solutii pentru deblocarea situatiei, conform aceluiasi comunicat.
“Actuala administratie a facut publica situatia financiara a TVR inca de la inceputul mandatului, in 2010, si a atras atentia asupra necesitatii indexarii taxei TV, principala sursa de venituri a televiziunii publice. Taxa TV din Romania nu a fost indexata la inflatie in ultimii zece ani si este cea mai mica din Europa”, se mai spune in comunicatul SRTv.
De asemenea, TVR precizeaza ca, in ultimii doi ani, conducerea televiziunii publice a facut cunoscute sursele de deficit si pasii pentru redresarea financiara a institutiei atat presei, cat si intregii clase politice. Acestea pot fi consultate in rapoartele de activitate ale TVR pe 2010 si 2011, pe site-ul televiziunii, se mai spune in comunicat.
Potrivit legislatiei in vigoare, in conditiile actuale, TVR nu poate efectua decat platile aferente drepturilor salariale si datoriilor catre stat, mai precizeaza SRTv.
SRTv spune ca preluarea mandatului de catre noul Consiliu de Administratie, la data de 30 iunie 2010, s-a facut in contextul unei pierderi fiscale cumulate de 243.500.000 de lei, echivalent a cca 61 milioane de euro, dar si a unui contract in curs de derulare pentru drepturi de difuzare U.E.F.A. Champions League, care genereaza pierderi cumulate, incepand cu semestrul al doilea al anului 2009 de peste 38 milioane de euro pentru urmatorii trei ani.
De asemenea, SRTv precizeaza ca la preluarea mandatului de actualul CA, condus de Alexandru Lazescu, televiziunea avea in derulare un contract de drept de difuzare de filme semnat in anul 2004 cu NBC Universal, cu obligatii de plata de circa 9 milioane de dolari numai pentru anul VI de contract (2010/2011), precum si sume neachitate pana la 30.06.2010 pentru anul V in valoare de 5 milioane de dolari (din suma totala de 7 milioane de dolari a anului V din contract).
Totodata, TVR spune ca atunci cand a preluat mandatul actuala conducere televiziunea publica se confrunta cu o scadere a veniturilor din publicitate de peste 50% din a doua jumatate a anului 2010, in raport cu anii 2006-2008, care a generat o scadere a veniturilor de peste 10 milioane de euro pe an.
De asemenea, TVR avea in vigoare un Contract Colectiv de Munca (CCM) valabil pentru o perioada de doi ani (semnat in aprilie 2010), care, intre altele, prevedea obligativitatea acordarii unor prime de vacanta (85% din salariu), indiferent de situatia financiara a institutiei, precum si acordarea de sume cuprinse intre 15-20 salarii compensatorii pentru disponibilizari.
“Preluarea mandatului de catre noua conducere, la data de 30.06.2010, in aceste conditii s-a materializat in cheltuieli mai mari decat in anul anterior (2009) cu cca 30 mil. €. Iar efectele se prelungesc si in anii 2011-2012, atat prin prisma clauzelor contractuale, cat si prin acumularea de cheltuieli cu penalizari la bugetul statului in conditiile lipsei de disponibilitati”, mai spune TVR.
Pe de alta parte, TVR invoca in sprijinirea situatiei sale o serie de modificari legislative “cu impact negativ” asupra institutiei. Astfel, incepand cu iunie 2005, au fost modificate prevederile Codului fiscal prin abrogarea a art.141,.alin.1, lit “n” prin care “vanzarea de licente de filme sau de programe, drepturi de difuzare, abonamente la agentiile internationale de stiri si alte drepturi de difuzare similare, destinate activitatii de radio si televiziune, cu exceptia celor de publicitate” erau scutite de taxa pe valoarea adaugata (TVA) pana la acea data, precum si cresterea cotei de TVA de la 19 la 24%. TVR nu deduce TVA-ul, precizeaza Societatea Romana de Televiziune.
De asemenea, TVR spune ca s-a introdus contributia pentru Centrul National al Cinematografiei de 15% aplicata la veniturile proprii obtinute din publicitate (Ordonanta 39/2005 art.17 alin. 1), care a condus la cheltuieli suplimentare pentru TVR in perioada 2005-2011 de 52.006.000 lei.
In schimb, taxa TV, principala sursa de finantare a activitatii (peste 70% din buget), a fost redusa pentru persoane fizice, de la 4,5 lei la 4 lei, inca din anul 2003. De atunci, nu a mai fost indexata niciodata si este cea mai mica taxa TV perceputa de televiziunile publice din Europa, mai spune TVR.
In ceea ce priveste masurile luate de actuala administratie, SRTv enumera negocierile cu NBC, care au facut ca in 2012 sa se ajunga la o tranzactie “prin care efortul financiar a fost redus ca valoare si redistribuit in perioada 2012 – 2015”, dar si demersuri pentru reesalonarea platilor catre UEFA Champions League, reducerea cheltuielilor cu personalul. De asemenea, TVR precizeaza ca pentru prima data a fost aprobat un buget multianual pentru achizitii de film si sport, ceea ce reduce costurile, si au fost renegociate o serie de contracte in derulare.
ANAF a blocat conturile SRTV pentru obligatii catre stat in valoare de 308 milioane de lei, din care 229 de milioane de lei debite, diferenta fiind reprezentata de penalitati, au declarat luni, pentru MEDIAFAX, surse din ANAF.
Fiscul a pus sechestru si va executa sumele din toate conturile SRTV. De asemenea, au fost puse sub sechestru si unele bunuri apartinand televiziunii publice.
Potrivit surselor citate, datoriile se apropiau de prescriptie.
Societatea Romana de Televiziune (SRTv) a incheiat anul 2011 cu un deficit de 160,8 milioane de lei, in conditiile in care Televiziunea Publica a avut, anul trecut, venituri totale de circa 583 de milioane de lei, potrivit raportului de activitate al SRTv. Potrivit raportului, TVR a avut anul trecut venituri totale de 583.033.757 de lei si cheltuieli totale de 743.841.666 de lei. Totodata, cifra de afaceri neta a SRTv a fost, anul trecut, de 544.416.845 de lei.
Activitatea economica in anul 2011 s-a incheiat cu un deficit brut de 160.807.909 lei, cu 0,71% mai mic decat in anul 2010 (cand deficitul TVR a fost de 161.923.883 de lei), se mai spune in raport.
In acelasi document se precizeaza ca preluarea mandatului de catre noul Consiliu de Administratie a avut loc, la data de 30 iunie 2010, in contextul unei pierderi fiscale cumulate de 243.500.000 lei, echivalent a circa 61 milioane euro (la data de 30 iunie 2010).
Alexandru Lazescu, presedintele – director general al TVR, declara, la jumatatea lunii aprilie, ca deficitul Televiziunii Romane pe 2011 (160,8 milioane de lei) este rezultatul pierderilor pe care le avea Televiziunea publica la preluarea mandatului de actuala echipa de management (61 milioane euro) si a contractelor in derulare ale institutiei.
“Pe de o parte, au fost pierderi acumulate din 2005. Televiziunea a fost permanent in pierdere din 2005. Dinamica acestor pierderi a crescut dramatic, pentru ca, pe langa pierderile generale, a aparut acel efort enorm din perspectiva unor contracte care fie au fost semnate oarecum la sfarsitul mandatului anterior si au avut descarcare in principal pe aceasta perioada, fie sunt contracte mai vechi care au crescut in timp si au ajuns la valori semnificative (…) Principalul repros care poate fi adus este «Ce ai facut ca sa poti sa gestionezi situatia?». Problema este ca, din nefericire, parghiile pe care le-am avut au fost extraordinar de limitate, pentru ca, pe de o parte, aveam o datorie de la care am plecat (61 milioane de euro, in urma mandatului lui Alexandru Sassu, n.r.), pe de alta parte aveam niste contracte in curs. Eu nu aveam cum sa actionez asupra lor, astea sunt contractele, nu puteam sa renunt la ele, pentru ca erau pierderi si mai mari. Sigur ca asta nu e o formula foarte fericita in care sa incerci sa cresti calitatea programelor, sa regandesti niste lucruri. Am facut ce am putut sa facem in conditiile date”, a declarat, pentru MEDIAFAX, la momentul respectiv Alexandru Lazescu.