Grija pentru cel mic ocupa primul loc in agenda zilnica a unei mamici in devenire. De aceea, este bine de stiut ca o dieta echilibrata in primele 1000 de zile ii va asigura puiutului tau un tonus bun nu doar in aceasta perioada critica de crestere, ci si la maturitate. Dupa modelul „asa mama, asa fiu / fiica”, graviduta trebuie sa constientizeze ca alimentatia sa influenteaza iremediabil dezvoltarea fatului si ca un aport exagerat sau insuficient in grasimi il poate expune la tulburari alimentare.
Primul pas in prevenirea obezitatii la copii debuteaza chiar cu viata intrauterina, printr-un regim alimentar atent in timpul sarcinii. Dar care este alimentatia adecvata a viitoarei mamici si care este aportul optim de grasimi in sarcina? Specialistii Milupa iti raspund in continuare la aceste intrebari.
Rasfatul culinar, un mit?
Contrar opiniei generale, sarcina nu este un prilej al rasfatului culinar in care ai unda verde la orice. Faimoasele „pofte” care apar pot fi extrem de periculoase daca nu sunt tinute sub observatie si devin, in schimb, obiceiuri nesanatoase. Un consum ridicat de alimente bogate in grasimi (peste 30%) influenteaza in mod negativ atat formarea capacitatii cerebrale a bebelusului, cat si coordonarea raspunsurilor sale ca viitor adult la senzatiile de foame si satietate.
In zilele noastre, din compozitia alimentelor moderne nu lipsesc aromele alimentare, indulcitorii si agentii artificiali de intarire a gustului. Verifica, deci, eticheta produselor achizitionate din comert si evita toate acele alimente nefiresc de gustoase, care contin grasimi artificial hidrogenate, sare, zahar, arome artificiale sau E-uri. Inlatura din meniul tau zilnic produsele de patiserie, preparatele prajite sau in stil pané, fast-foodul si chipsurile de orice fel. Grasimile trans pe care le au in compozitie sunt considerate de catre specialisti a fi cel mai periculos tip de substanta pentru gravida.
Dusmanul meu, grasimile?
Nicidecum. Alimentatia ta nu trebuie sa excluda nicio grupa de nutrienti, cu atat mai mult pe cea a lipidelor (actorii principali in procesul de depozitare al energiei). Astfel, trebuie alese doar grasimile bune, care au in componenta acizi grasi esentiali omega-3 / omega-6, eicosapentaenoic (EPA) si docosahexaenoic (DHA). Acestia pot fi preluati din peste, seminte de in / de canepa, nuci sau, in ultima instanta, suplimente alimentare. Nici untul, cu grasimile sale saturate de origine animala, nu trebuie eliminat pe deplin, ci doar consumat cu moderatie (pana la 20 grame / zi).
Prea mult sau prea putin?
Tine minte ca, pe toata durata sarcinii, cuvantul-cheie este cumpatarea. Aportul zilnic recomandat de grasimi este de 1 gram / kilogram corp / zi. Jumatate din aceasta cantitate trebuie sustinuta cu ajutorul grasimilor de origine animala (unt natural din lapte de vaca si untura de peste sau de porc, dar nu margarina), iar cealalta jumatate prin introducerea grasimilor vegetale (ulei de masline extravirgin, nu ulei de floarea-soarelui).
Cu toate acestea, necesarul de nutrienti esentiali ti-l poti asigura doar printr-o nutritie bogata si diversificata. Prin urmare, alege sa consumi predominant hrana „vie”, in stare proaspata (legume si fructe crude, nuci, seminte, alge, ciuperci etc.), atat de necesara sanatatii tale si dezvoltarii armonioase a fatului in cele 9 luni petrecute in burtica.
Pentru a afla mai multe informatii despre alimentatia in perioada sarcinii si cum ii poti asigura bunastarea micutului tau, intra pe www.clubmilupa.ro. Acolo te asteapta sfaturi de la specialisti in nutritie, experiente impartasite ale parintilor, promotii la produsele de hrana pentru copii marca Milupa si multe alte stiri si articole destinate sa iti fie de folos tie, viitoare sau proaspata mamica.