fbpx

Cedric Belisle, artist acrobat în Varekai by Cirque du Soleil: Trăiesc cea mai frumoasă dintre toate viețile posibile!

de
Cedric Belisle, artist acrobat in spectacolul Varekai by Cirque du Soleil

Probabil că nu ar fi putut exista oaspeți mai de soi și invitați mai doriți la o aniversare decât artiștii din Cirque du Soleil, veniți să serbeze pe 2 mai 2017, alături de public, cei nouă ani împliniți de Băneasa Shopping City, unul dintre limanurile distracției și ale bunului gust în materie de shopping ale Bucureștiului. Urmau să aibă loc în Capitală spectacolele lor fabuloase, care fascinează publicul, dar, ca o demonstrație că în fiecare dintre noi rămâne un strop de copilărie, artiștii circului au trecut prin mulțimea din mall, apoi, în aplauzele tuturor, au urcat pe scena de la parter și au evoluat în câteva numere de acrobație, dans și umor absolut electrizante.

Show-ul Varekai, regizat de Dominic Champagne, prezintă o lume în care totul este posibil, o lume caleidoscopică în care apar creaturi fantastice care cutreieră păduri magice şi care încep o incantație în cinstea unei vieți redescoperite. Termenul Varekai este preluat din limba Romani, limba hoinarilor universali, în care înseamnă “oriunde”, iar tema spectacolului își propune să aducă un omagiu sufletului nomad, spiritului și artei tradiționale a circului, precum și celor care-și caută mereu, cu o pasiune infinită, calea către Varekai.

După ce artiștii au coborât de pe scena din Băneasa Shopping City am avut șansa extraordinară de a sta de vorbă cu unul dintre artiștii circului, canadianul Cedric Belisle, un tânăr de 27 de ani, realizatorul incredibilului număr cu Roata lui Cyr – Cyr Wheel sau Roue Cyr, cercul metalic preschimbat de acrobatul Daniel Cyr în piesă de rezistență a circului și preluat azi de mari acrobați din întreaga lume.

 

Cedric Belisle: Am știut dintotdeauna că asta e ceea ce îmi doresc să fac. Când aveam 10 ani, am văzut un spectacol de circ la televizor și le-am spus părinților mei: și eu voi fi artist de circ, la fel ca ei! Și, iată, acum, 17 ani mai târziu, vorbesc despre asta și povestesc despre jobul meu de artist de circ.

 

Nu te temi niciodată, nu ai emoții înainte de spectacol? Pentru noi, spectatorii, pare destul de periculos ceea ce faci.

Cedric Belisle: Să știți că mi-ar fi într-adevăr teamă dacă aș avea numere de acrobație în aer, fiindcă, deși sunt acrobat de profesie, mă tem de înălțimi. Cât sunt pe pământ, însă, îmi fac numerele fără teamă, mai ales că ador ceea ce fac și m-am antrenat îndelung ca să ajung aici.

Știu că faci și un master în psihologie sportivă… De ce ai ales să și studiezi în continuare, chiar dacă ești în plină carieră?

Cedric Belisle: Ca acrobat eu cred că e foarte bine să ai mai multe planuri. E minunat să ai o carieră, dar eu știu și că nu pot face asta toată viața, pentru că la un moment dat corpul nu te mai ajută, așa că e bine să ai și un plan de rezervă. Când eram gimnast, lucram mult cu psihologi sportivi care mă ajutau în pregătirea pentru competiții și am înțeles de pe atunci că psihologia sportivă e ceva foarte relevant, foarte folositor și m-am gândit că aș putea face și eu asta.

Și acum aveți psihologi care vă ajută?

Cedric Belisle: Da, și acum avem acces la psihologi, mai ales pentru acrobați eu cred că e important să vizualizezi ceea ce faci, iar asta te ajută mult. Sigur, suntem foarte diferiți, unii au nevoie de pregătire psihologică și trebuie să învețe cum să își gestioneze emoțiile, alții cum să prechimbe teama în energie pozitivă, important este să ajungi să controlezi lucrurile în așa fel, încât să dai tot ce ai mai bun pe scenă.

Cum arată o zi a ta? Ce faci, ce mănânci, cât de mult lucrezi?

Cedric Belisle: Ziua mea tipică începe cu micul dejun…

Ce mănânci?

Cedric Belisle: Nu am o dietă specifică și nu-mi pun restricții. Mânânc orice vreau, dar cu limitări de cantitate. Dimineața, de obicei, mănânc iaurt, cereale, ouă, cam asta… Apoi încep antrenamentul. Lucrez cu greutăți, antrenându-mă pentru fiecare parte a corpului în fiecare zi. Și, desigur, lucrez și cu roata cel puțin 30 minute zilnic.

Ai și alte numere în show?

Cedric Belisle: În Varekai am doar numărul cu roata, dar mai apar și în alte scene ca personaj, iar în alte showuri am avut numere și la trambulină, și tumbling.

Iar de pregătirea psihică în ce mod te ocupi?

Cedric Belisle: Tipul cel mai plăcut și relaxant, de pregătire pentru mine este atunci când îmi fac machiajul. Noi ne machiem singuri. De la început, când intri în echipă, cineva te învață cum să-ți faci machiajul și fiecare e responsabil cu propriul machiaj. Iar pentru mine aceasta este cea mai importante parte a zilei, căci îmi pun muzică și ascult ce-mi place, fac exerciții de respirație și alung negativitatea, vizualizez ce am de făcut și, când machiajul e gata, și eu sunt gata să încep showul.

Presupune o asemenea viață și sacrificii? E mai greu să ai familie, iubită, copii?

Cedric Belisle: Este un stil de viață puțin diferit, însă în zilele noastre sunt foarte mulți oameni care au relații la distanță, nu e nicio problemă nici pentru noi. Ne vizităm cu cei dragi, atunci când avem un show mare și stăm într-un singur loc mai mult timp, o lună, două, îi putem lua pe cei dragi să stea cu noi… Mă uit acum în jur către colegii mei și îți spun că o grămadă dintre ei au copii, soți, soții. E un stil de viață diferit, dar îi vedem pe cei dragi cât de mult putem.

Sunt mulți artiști grozavi care vin din Canada…

Cedric Belisle: Avem într-adevăr în Quebec o comunitate foarte puternică a artiștilor de circ. Eu la origine sunt francez, părinții mei sunt francezi, dar locuim în Canada și sunt foarte mândru de comunitatea artistică din care fac parte.

Și părinții sunt artiști?

Cedric Belisle: Nu, n-au nicio legătura cu asta, însă eu am știut dintotdeauna că asta e ceea ce îmi doresc să fac. Când aveam 10 ani, am văzut un spectacol de circ la televizor și le-am spus părinților mei: și eu voi fi artist de circ, la fel ca ei! Și, iată, acum, 17 ani mai târziu, vorbesc despre asta și povestesc despre jobul meu de artist de circ. Cred că asta e grozav!

Ai putea, cred, să fii nu doar psiholog sportv, ci și coach sau mentor, vorbind oamenilor despre aceste transformări și despre experiența ta.

Cedric Belisle: Într-adevăr, așa simt și eu, că profesia mea și activitatea din circ mi-au oferit enorme oportunități de a mă dezvolta. Chiar simt că trăiesc cea mai frumoasă dintre toate viețile posibile!

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Categorii:
Interviuri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.