fbpx

Ducu Bertzi, despre hotararea CAB privind colaborarea sa cu Securitatea: E o campanie de defaimare

de

Ducu Bertzi a declarat, intr-un comunicat remis MEDIAFAX joi, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a dat publicitatii motivarea deciziei prin care a stabilit ca interpretul a colaborat cu fosta Securitate, ca a depus recurs inca din 31 ianuarie, procesul fiind in desfasurare.

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

CAB a dat publicitatii, miercuri, motivarea deciziei prin care a admis actiunea Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) si a stabilit ca Bertzi a colaborat cu fosta Securitate. Potrivit CAB, Bertzi a fost recrutat pe 28 aprilie 1988 de Securitatea Municipiului Bucuresti, in calitate de gazda a unei case de intalniri avand numele conspirativ “Victoria”.

 

De cealalta parte, intr-un comunicat remis joi MEDIAFAX, cantaretul spune ca “in «cazul» Ducu Bertzi, comanda politica se executa, nu se discuta”. “Eu am fost urmarit incepand din 1981, am suferit atunci si, iata, si astazi tot eu am de suferit”, mai spune Bertzi.

 

Cantaretul precizeaza ca a depus recurs la decizia CAB inca din data 31 ianuarie, hotararea nefiind definitiva. Totodata, Bertzi catalogheaza motivarea CAB, facuta publica de presa miercuri, astfel: “o jenanta actiune publicitara, in cadrul unei mai ample campanii de defaimare a PNL, partid de care sunt apropiat eu, sotia mea, si nu intamplator a fost difuzat chiar in ziua discursului de adio al fostului premier si a guvernului sau, cum bine au remarcat o serie de specialisti in comunicare”.

 

“Astfel, in ocultarea clara a faptelor, materialul difuzat presei nu face nici un fel de vorbire despre recursul pe care l-am inaintat inca din 31.01.2012, cand a fost data hotararea, lasand impresia unui proces incheiat si a unei solutii definitive. Ceea ce este mai mult (si mai grav) decat un fals! In realitate, procesul continua si tocmai de aceea se incearca crearea unei vinovatii «virtuale». De altfel, ca o exemplificare a acestei stari de lucruri, Motivarea in cauza, desi redactata acum 2 luni, a ajuns abia acum (2 mai) in presa, inainte chiar de a-mi fi comunicata si mie, subiect «nesemnificativ» al acestei actiuni. In aceasta situatie, este aproape firesc ca pe site-ul oficial al CAB nu apare nici un comunicat de presa cu privire la hotarare”, mai spune Ducu Bertzi in comunicat.

 

Ducu Bertzi precizeaza ca tot din presa a aflat ca intre el si securistul fabricii, care il “monitoriza”, conform dosarului CNSAS din octombrie 1981, Canacheu Claudia, judecator la Curtea de Apel Bucuresti (CAB), “ii da crezare securistului”. “Altfel spus, in cadrul unei actiuni de «voluntariat», umblam in 1988 cu cheia in mana pe Calea Victoriei sau prin fabrica si ma rugam de securitate sa foloseasca locuinta de serviciu a fabricii!”, spune Ducu Bertzi.

 

“Probabil ca, in cadrul unei campanii denigratoare care a fost inceputa impotriva unor membrii PNL, orice este posibil, inclusiv aceasta inscenare ingrosata pana la absurd. Este elocvent faptul ca, desi au trecut 3 luni de la hotararea CAB, ea apare tocmai in aceste zile in intreaga media”, spune cantaretul.

 

Totodata, Ducu Bertzi subliniaza ca procesul este in desfasurare, in faza intermediara, si spera ca adevarul va iesi la lumina in cele din urma.

 

Curtea de Apel Bucuresti a stabilit, pe 31 ianuarie, ca artistul Ducu Bertzi a fost colaborator al fostei Securitati si a admis astfel actiunea CNSAS.

 

“In dosar se afla Angajamentul intocmit si semnat olograf de catre parat la data de 28 aprilie 1988, in care se mentioneaza ca se angajeaza sa sprijine organele de securitate, prin punerea la dispozitie a garsonierei in care domiciliaza, colaborare pe care o va desfasura in mod conspirat si in secret”, arata judecatorul CAB, in motivarea data publicitatii miercuri.

 

Instanta mai arata ca dosarul contine un Raport cu propuneri de recrutare in calitate de gazda a lui Alexandru Bertzi, din 27 aprilie 1988, intocmit si semnat olograf de capitanul T.C. de la Securitatea Municipiului Bucuresti, in care se consemneaza ca, “in vederea desfasurarii in bune conditii a muncii cu reteaua informativa, cat si pentru conspirarea intalnirilor cu acesta, se impune necesitatea recrutarii unei gazde de intalniri”.

 

CNSAS a cerut in 24 februarie 2011 Curtii de Apel Bucuresti sa constate calitatea de colaborator al fostei Securitati a cantaretului Ducu Bertzi, care si-ar fi pus locuinta la dispozitia Securitatii.

 

Ducu Bertzi a declara atunci, pentru MEDIAFAX, ca decizia CNSAS este “nedreapta”, cantaretul precizand ca nu a facut politie politica, nu a facut rau nimanui si se va apara pana la capat.

 

Intrebat daca si-a pus la dispozitia Securitatii locuinta lui de la vremea respectiva, Ducu Bertzi a spus ca a fost “fortat de imprejurari” si “nu de buna voie” a facut acest lucru.

 

“Eram angajat la IMUAB – fabrica de componente nucleare. Conform regulamentului intern, nu aveam voie sa am relatii cu strainii. In cazul unei intalniri cu o persoana straina, trebuia informat securistul care se ocupa de fabrica. Eu aveam prieteni straini, mergeam la ei in casa de ani buni. Nu aveam de ascuns treaba asta, dar nici nu am informat pe nimeni oficial. In 1988, m-au strans cu usa. Puteam fi acuzat de spionaj sau manifestam o atitudine “prieteneasca”. Am ales a doua varianta care s-a concretizat cu apelarea din cand in cand la garsoniera mea. In aprilie ’89, mi s-a cerut o nota despre unul din diplomatii straini. Am scris-o si daca o veti citi veti vedea ca nu am scris absolut nimic rau despre aceea persoana. A fost singura nota pe care am scris-o, dupa care nu am mai fost cautat. Le-am spus prietenilor mei si, de altfel, am ramas prieteni pana azi”, explica Ducu Bertzi.

 

Totodata, cantaretul a mai spus ca din documentul CNSAS rezulta ca exista doua volume referitoare la urmarirea sa. “Vreau sa le consult si eu. Stiam ca sunt supravegheat inca din 1985”, mai spunea Bertzi.

 

In plus, Ducu Bertzi preciza ca nu a facut politie politica. “Stiind ca nu am facut politie politica, ca nu am facut rau nimanui, ma voi apara pana la capat.

 

 

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 

Categorii:
Life

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.