Cel mai eficient tratament contra caderii parului va fi pe piata in doi ani

de

Un tratament eficient contra caderii parului, cauzata de actiunea unei enzime, ar putea fi lansat pe piata peste cel mult doi ani si va fi un medicament.

Cercetatorii de la Universitatea Pennsylvania din Statele Unite, coordonati de medicul George Cotsarelis, sustin ca au descoperit cauza care determina caderea parului: o enzima care impiedica maturizarea foliculilor de par.

 

Medicamentele care blocheaza aceasta proteina sunt deja disponibile pe piata, fiind folosite la tratarea astmului si a alergiilor.

 

George Cotsarelis si echipa lui de dermatologi au descoperit ca enzima Prostaglandin D2 (PGD2) impiedica foliculii de par sa ajunga la maturitate.

 

Legatura dintre factorul genetic si aparitia cheliei este cunoscuta de multa vreme de cercetatori, insa acestia nu au identificat niciodata cauza exacta.

 

Atunci cand savantii de la Universitatea Pennsylvania au analizat scalpul unor barbati chei, ei au descoperit concentratii de PDG2 de trei ori mai mari in zonele in care firele de par incepeau sa se subtieze.

 

Aceeasi echipa descoperise anterior ca barbatii chei aveau in continuare celule capabile sa produca fire de par, insa acestea nu reuseau sa ajunga la maturitate.

 

Se crede ca proteina PGD2 impiedica celulele sa se maturizeze, iar prin impiedicarea actiunii ei, firele de par vor putea sa creasca din nou.

 

In testele realizate in laborator pe soareci, aceasta substanta a oprit cresterea parului, fapt care confirma teoria cercetatorilor americani.

 

Agentii care blocheaza actiunea enzimei sunt comercializati sub forma unor pastile contra astmului si a alergiilor, insa ei ar putea fi fabricati sub forma unei lotiuni ce ar putea fi aplicata pe pielea capului.

 

Testele de laborator sugereaza faptul ca tratamentul va putea sa le ajute si pe femeile care incep sa isi piarda parul.

 

Aproximativ 40% dintre femei sufera din cauza caderii parului, in urma schimbarilor de natura hormonala ce apar la menopauza.

 

Pentru barbati, acest procent este semnificativ mai mare, odata cu inaintarea in varsta.

 

Astfel, pana la varsta de 50 de ani, aproape jumatate dintre barbati prezinta “tiparul” cheliei masculine, iar procentul urca pana la 70% pentru barbatii in varsta de peste 70 de ani.

 

Barbatii care se confrunta cu aceasta problema au optiuni limitate in ceea ce priveste tratamentele disponibile pe piata. Transplantul de par este dureros si costisitor, iar succesul sau sta adeseori sub semnul intrebarii.

 

Singurele doua medicamente disponibile pe piata prezinta riscuri crescute de efecte secundare. Propecia, un medicament ce blocheaza actiunea testosteronului, poate sa provoace impotenta, iar cel de-al doilea medicament, Amexidil, care creste fluxul sangvin din zona foliculilor de par poate de multe ori sa accelereze caderea parului.

 

Un alt tratament consta in prelevarea de celule adipoase din zona abdomenului si injectarea lor in zona scalpului pentru a “energiza” procesul de cresere a firelor de par.

 

MEDIAFAX

 

 

 

Comentarii

  • Pe mine m-a ajutat produsul folixin cand imi cadea paru

    Denisa aprilie 3, 2017 2:59 pm Răspunde

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *