Probabil ca sunt foarte putini parinti care nu au avut de infruntat nicio problema cu copiii de-a lungul evolutiei lor. Cine nu a intampinat dificultati inca din primele luni de viata ale nou-nascutului, sau cu un copil introverit si timid, sau cu unul prea activ, sau cu un adolescent problematic? In ultimii ani asistam la un interes in crestere pentru dinamica familiala, iar Psihoterapia Scurta Strategica si-a rafinat tipurile de interventii pentru a obtine o aplicabilitate mereu mai ampla atat in relatia cu copiii cat si in cea cu parintii.
Aspectul inovator consta in Terapia Indirecta: parintii, care ajung sa-si asume un rol decisiv de ”coterapeuti”, devin specialistii carora copiii le vor acorda toata increderea. Intentia este ”sa fie ajutati parintii ca sa-si ajute copiii” (Giorgio Nardone) prin modificarea comportamentelor contraproductive, permitandu-le adultilor sa intervina direct asupra realitatilor disfunctionale care s-au construit, vizandu-se mai ales aspectele relationale si de comunicare.
Activitatea de cercetare si interventie desfasurata pe o perioada de 25 de ani in cadrul Centrului de Terapie Strategica din Arezzo, Italia de catre profesorul Giorgio Nardone si a colaboratorilor sai au permis elaborarea unor strategii terapeutice diferentiate si specifice pentru fiecare realitate familiala, pe grupe de varsta si in functie de obiectivele terapeutice.
Modul de a comunica influenteaza senzatiile si comportamentul persoanelor care comunica. Inca din anii 50’ Studiiile de la Palo Alto au demonstrat ca efectele pragmatice ale comunicarii constituie factori fundamentali care pot construi patologii dar in acelasi timp pot construi strategii terapeutice. O etapa absolut necesara a interventiei Psihoterapiei Scurte Strategice este ghidarea parintilor catre descoperirea modalitatilor uzuale de comunicare cu copiii, pentru a le identifica si elimina pe cele disfunctionale si a le construi sau dezvolta pe cele functionale.
Tipul de relatie, adica acea tonalitate afectiv-emotiva de contact intre membrii familiei, reprezinta al doilea factor care influenteaza profund dinamica parinti-copii. Este evidenta pentru oricine diferenta intre o relatie rece, detasata cu copilul si una calda de implicare.
Reperterioul de actiuni, adica strategiile, comportamentele pe care parintii le pun in practica atunci cand se confrunta cu probleme, este a treia componenta a triadei de factori care apar in dinamica familiala si asupra careia interventia strategica se focalizeaza pentru a solutiona problemele. Odata clarificate actiunile/comportamentele care alimenteaza problema in loc sa o depaseasca, este necesar sa fie anulate sau substituite cu altele eficace.
Parintii eficienti ”invata facand” nu doar gandind si observand, caci ”motivatia de a incerca sa te perfectionezi permanent este fundamentul autorealizarii noastre” (Horney, 1939). Prin urmare, pentru un parenting de calitate, adultii trebuie sa-si identifice propriile blocaje ale gandirii sau ale comportamentului pentru a le depasi. Altfel, le vor transmite si copilului, de-a lungul timpului, prin interactiunea cu acesta, chiar daca nu-si doresc acest lucru.
Va ofer un simplu exemplu: stiti ca majoritatea copiilor tematori, emotivi au parinti anxiosi de la care preiau fricile legate de boli, de esec, de diferite situatii de viata, de a nu fi suficient de buni etc.? La randul lor vor deveni adulti care vor gandi, vor simti, se vor comporta foarte asemanator cu parintii lor, vor purta cu ei acest bagaj-”balast emotional” care le va consuma din resurse… Frica este naturala, este menita sa ne protejeze, dar cand depaseste un anumit nivel…ea devine o povara care de multe ori trebuie purtata zilnic!
” A fi un model bun de imitat este cel mai bun mod de a ajuta” afirma Profesorul Giorgio Nardone…
Aceasta este o responsabilitate foarte mare pentru parinte, care trebuie sa munceasca pentru a ajunge la echilibrul emotional, pentru a putea darui aceasta ”bijuterie de familie” copilului, care o va putea darui la randul sau cand va fi parinte…astfel incat sa se transmita din generatie in generatie… Aceasta va fi cea mai valoroasa mostenire…
De aceea, va invit la Conferinta ”Calarind propriul tigru”, unde timp de doua zile veti invata CUM sa va descoperiti si sa va valorificati potentialul depasindu-va blocajele si accesandu-va resursele extraordinare, pentru a va imbunatati relatia cu voi insiva, cu copiii, cu familia, cu colegii, cu sefii sau cu oricine va propuneti!