fbpx

Celebrul diamant Beau Sancy, vandut la licitatie pentru 7,5 milioane de euro

de

Diamantul istoric Beau Sancy, care a ornat coroana purtata de Maria de Medici pe 13 mai 1610, data la care a fost incoronata regina a Frantei – alaturi de regele Henri al IV-lea, cu o zi inainte ca acesta sa fie asasinat -, a fost vandut la licitatie pentru 7,53 milioane de euro.

Licitatia a fost organizata de casa Sotheby’s marti, la Geneva, iar pretul obtinut la finalul sedintei de licitatie a depasit de cinci ori estimarile initiale.

 

Beau Sancy este un diamant alb de 34,98 de carate, taiat in forma de para. Nestemata era estimata la o suma cuprinsa intre doua milioane de dolari si patru milioane de dolari (1,5-3 milioane de euro) si a fost vanduta dupa o sedinta de licitatie de opt minute, la care au participat cinci cumparatori potentiali. Castigatorul a licitat prin telefon, iar identitatea lui nu a fost dezvaluita.

 

Nestemata a fost cumparata la Constantinopole de Nicolas de Harlay, stapanul domeniului Sancy (1546 – 1629), si provine din orasul Golconde din centrul Indiei, de unde vin si alte doua diamante celebre: Koh-i-Noor si Regent.

 

De Sancy a vandut diamantul, in 1604, regelui Henri al IV-lea, care l-a oferit apoi sotiei sale, Maria de Medici.

 

Nicolas de Harlay mai avea un diamant, denumit Sancy sau Grand Sancy, vandut regelui Angliei, expus in prezent la Muzeul Luvru. Grand Sancy este un diamant de 55,23 de carate.

 

Beau Sancy era considerat cel mai mare diamant din colectia Mariei de Medici, mare iubitoare de pietre pretioase.

Regina a vandut diamantul printului de Orania, in 1641, pentru a-si plati datoriile. Diamantul a ajuns apoi in mainile Mariei Stuart, regina Scotiei, care l-a primit ca dar de nunta. Ulterior, diamantul a ajuns in posesia lui Frederic I, primul rege al Prusiei, in 1702, care a facut din el principala piesa ornamentala din coroana Prusiei. Devenit cea mai mare piatra pretioasa a casei regale a Prusiei, diamantul Beau Sancy a fost transmis din generatie in generatie, pana in zilele noastre.

 

Un stra-stranepot al ultimului Kaiser (imparat al Germaniei), Georg Friedrich Ferdinand, in varsta de 36 de ani, aflat la conducerea casei regale a Prusiei, a scos la vanzare acest diamant.

 

In ultimii 40 de ani, Beau Sancy a fost expus doar de patru ori in public. Ultima oara, diamantul a fost prezentat in 2004, la Munchen, in cadrul unei expozitii consacrate comorilor germane.

 

La licitatia de marti, peste 700 de obiecte de valoare care au apartinut unor familii aristocrate europene au fost scoase la vanzare de casa Sotheby’s. Potrivit acestei case, incasarile totale au depasit 104,2 milioane de franci elvetieni (86 milioane de euro), depasind de doua ori estimarile specialistilor.

 

MEDIAFAX

 

Categorii:
Stiri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.