fbpx

Contracepția și sănătatea orală. Ce ar trebui să știe toate femeile?

de

Viața fiecărui om este plină de dileme și decizii de luat, iar femeile nu fac excepție de la regulă. Una dintre cele mai mari decizii din viața unei dame ține de răspunsurile la întrebările „dacă” și „când” să aibă copii. Astfel, majoritatea se vor afla, la un moment dat, în timpul vieții lor, în fața unei hotărâri despre contracepție.

 

Alegerea celei mai bune metode contraceptive este adesea bazată pe evaluarea unui număr de factori, printre care se pot enumera: nivelul de confort, costurile și efectele secundare. Dar ce legătură poate fi între contracepție și sănătatea orală? Aparent, ar părea că… niciuna. Însă, dacă ne gândim mai bine,  toate femeile trec prin prin mai multe etape de-a lungul vieții, care implică schimbări în echilibrul hormonal. Hormonii, la rândul lor, au impact asupra modificărilor corporale, stărilor de spirit, emoțiilor, poftei de mâncare și sănătății generale.

 

Află care este legătura între contracepție și sănătatea orală 

 

Astăzi, femeile au la dispoziție o varietate de metode contraceptive din care pot alege, fiecare cu propriile lor niveluri diferite de hormoni și efecte secundare importante care trebuie luate în considerare. Aceste reacții adverse pot avea un impact asupra sănătății generale a unei femei, inclusiv asupra sănătății ei orale.

Care este legătura?

 

Pentru a înțelege conexiunea dintre contracepție și sănătatea orală, trebuie mai întâi să înțelegem cum pot afecta modificările hormonale sănătatea orală.

 

Deoarece multe formule contraceptive includ hormoni, prima lună după ingerarea pilulelor are cel mai profund efect asupra organismului. Atunci când apar fluctuații hormonale mari, unele femei pot experimenta simptome asemănătoare bolii gingivale, cum ar fi gingiile inflamate sau sângerarea acestora. Aceasta, deoarece gingiile sunt mai sensibile în perioada amintită, iar leziunile pot apărea mult mai ușor.

 

Vestea bună este că nu toate contraceptivele sunt la fel, iar noile pastile care apar astăzi au niveluri mai mici de estrogen și progesteron decât cele din trecut, astfel încât efectul hormonilor asupra sănătății orale nu este chiar atât de sever. Cu toate acestea, femeile care au deja gingivită (unul din stadiile incipiente ale afecțiunii gingivale) au un risc mai mare ca boala gingivală să progreseze atunci când utilizează anticoncepționale pe bază de hormoni.

 

Alți factori care pot accentua relația între anticoncepționale și sănătatea orală pot fi:

 

  • Fumatul: există legături între femeile care fumează și folosesc anticoncepționale. Doamnele și domnișoarele fumătoare prezintă un risc crescut pentru o serie de probleme, inclusiv coagularea sângelui, și se pot confrunta cu osteita alveolară, mai ales după extracțiile măselelor de minte;
  • Medicamentele: Unele medicamente prescrise la stomatolog pot fi mai puțin eficiente sau să producă efecte nedorite, dacă sunt luate împreună cu anticoncepționalele, așa că este recomandat că toate informațiile despre medicația contraceptivă să fie aduse la cunoștința medicului;
  • Timpul: Perioada de timp în care o femeie folosește anticoncepționale pe bază de hormoni poate crește, de asemenea, riscul de îmbolnăvire a gingiilor.

 

Există multe lucruri diferite pe care trebuie să le ia în considerare o femeie atunci când alege metoda corectă de contracepție. Un lucru liniștitor este că se poate proteja perfect sănătatea orală, în mod sigur și eficient, doar prin menținerea unor bune practici de igienă și îngrijire orală. De asemenea, vizitele regulate, de cel puțin două ori pe an, la control, la un cabinet de stomatologie, pot ajuta la  identificarea și tratarea cu ușurință, din timp, a eventualelor probleme legate de cavitatea bucală.

 

În concluzie, cea mai bună metodă de a menține sănătatea gurii, a gingiilor și a dinților este destul de simplă – practicarea regulată a îngrijirii sănătății orale. Cu doar câteva minute de două ori pe zi, orice femeie poate face o schimbare simplă, pozitivă și eficientă pentru sănătatea ei. Dentiștii recomandă periajul dinților de două ori pe zi. În plus, folosirea zilnică a apei de gură fără alcool și a aței dentare ajută la eliminarea bacteriilor, în special în zonele mai greu accesibile.

 

Sursa foto: shutterstock.com

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Tag-uri:
Categorii:
Advertorial

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.