fbpx

Cornel Ilie: Sunt timid, nu sunt genul de barbat care sa mearga intr-un bar si sa agate femei

de

Sunt putini artisti romani care nu s-au dezis de calitate in profesia lor si care si-au urmat drumul fara devieri compromitatoare, in ciuda tentatiilor inerente in showbiz. Cornel Ilie, liderul trupei VUNK, este unul dintre cei putini, iar dovada stau toate proiectele sale de pana azi. Artistul a raspuns, cu deschidere si onestitate, provocarilor noastre, pastrand, in plus, un dram de modestie si autoironie, pentru ca – o spune chiar el – nu-i prea place sa se ia in serios.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
“Frumusetea si talentul nu se exclud una pe cealalta.”
 
Marea Dragoste / Tango: Cat de importanta crezi ca e frumusetea pentru femeile din showbiz, si cat de mult crezi ca se bazeaza pe talent?
Cornel Ilie: Depinde de ce canale de popularitate vorbim. Daca ne uitam la sectiunea de mainstream, evident ca impactul vizual este cel mai puternic si cel mai important. Si-atunci, e normal ca aceste artiste sa acorde mai multa atentie aspectului fizic. Esteticul devine, astfel, un suport vizual pentru produsele pe care ele incearca sa le promoveze. Dar cred ca e o chestie trecatoare, cred ca e o toana, pentru ca la un moment dat, lucrurile se cern si in final, raman persoanele importante, care transmit cu adevarat ceva. Insa frumusetea si talentul nu se exclud una pe cealalta, si sunt multe exemple in acest sens, exista artiste frumoase fizic, cu un spirit si un mesaj de asemenea frumos.

Marea Dragoste / Tango:
Ce parere ai despre cantaretele noastre, despre felul in care-si fac meseria?

Cornel Ilie: In primul rand, masa solistelor din Romania, ca valoare, e mai puternica decat cea a vocilor barbatesti. Problema este ca ele se pierd undeva, pe drum… Se pierd multe dintre cele care participa la concursuri si, chiar daca le castiga, nu obtin absolut nimic, ci din contra. Sau sunt cele care prind, la un moment dat, cu o piesa, cu un stil, cu un curent cu care rup gura targului, dar dupa aceea, nu mai risca nimic, si se incapataneaza sa faca acelasi lucru ani de zile. Asta e un lucru rau pentru toata lumea, chiar si pentru trupele romanesti. Dar problema cea mai mare pentru piata noastra muzicala este, cred eu, lipsa producatorilor. Un producator poate sa (re)inventeze un brand, poate sa vada ce e mai bun din fiecare, nu doar ce crede artistul respectiv ca poate sa faca. E gresit sa gandesti: “Mie asta imi place sa fac si n-am sa fac niciodata altceva”. Un om priceput, care are un bun instinct, poate sa descopere intr-un solist lucruri de care nici macar el nu stie ca este capabil. Eu, unul, simt lipsa unor oameni care sa vada lucrurile din afara, sa nu fie subiectivi, sa nu fie parte din produsul in sine, sa nu fie influentati de casele de discuri, de manageri sau de profituri, si care sa aiba indrazneala sa-i spuna unui artist: “Nu e ok sa faci asta!”.
 
“Cand prinzi un moment bun si esti in varf, trebuie sa fii foarte atent la ce faci mai departe, ca sa ramai acolo.”
 
Marea Dragoste / Tango: Voi ati avut norocul asta, sa intalniti un astfel de om, care sa va valorifice?

Cornel Ilie: Noi nu am avut norocul asta, dar am invatat din toate greselile noastre. Si am facut toate greselile posibile! Dar pasiunea noastra a fost atat de mare, incat nimic nu a contat, nimic nu ne-a descurajat atunci cand am facut tampenii si pasi gresiti. Au fost momente pe care am fi putut sa le exploatam mult mai bine si momente pe care am fi putut sa le evitam, daca am fi avut un astfel de om langa noi, care sa ne atraga atentia cu argumente clare. Daca ar exista producatori buni pe piata muzicala, lucrurile ar sta cu totul altfel. Ar creste si pretentia publicului, si valoarea produsului, ar creste totul.

Marea Dragoste / Tango:
Care au fost cele mai mari greseli pe care le-ati facut?

Cornel Ilie: Am avut un moment in care n-am stiut sa ne exploatam foarte bine popularitatea. Asta s-a intamplat in anii 2000 si in 2003, cand eram pe val, aveam niste piese foarte difuzate si n-am stiut sa ne vindem cum trebuia, sa capitalizam un public, sa profitam de o sansa. Sunt lucruri cu care nu stii daca te mai intalnesti! Cand prinzi un moment bun si esti in varf, trebuie sa fii foarte atent la ce faci mai departe, ca sa ramai acolo. Nu stii cand te mai intorci in acelasi punct, depinde mult de sansa si de alti factori care nu tin neaparat de tine si de munca ta. Acelea au fost perioadele in care noi am fi putut sa ne ridicam mult mai repede, dar nu am stiut cum s-o facem. Prima data, in 2000, ne-am zis: “Ce sa mai, acum noi suntem cei mai smecheri, ne spun noua altii ce sa facem?! Las’ ca stim noi mai bine!”. Aveam 20 de ani… era o varsta la care credeam ca le stim pe toate.

Marea Dragoste / Tango:
Dar ce ati fi putut sa faceti, concret?

Cornel Ilie: Am facut niste pauze cam mari intre piesele pe care le lansam, ceea ce strategic, este oarecum gresit. Fara sa-ti dai seama, atentia publicului scade, iar atunci era o avalansa de trupe si de artisti solo, era o explozie de nume. Atunci trebuia, mai mult ca niciodata, sa fim foarte prezenti, sa fim acolo, ceea ce alti colegi au facut. Si au facut bine, iar acum sunt acolo unde trebuie sa fie, si-au pastrat statutul. Noi, in schimb, am avut mult de luptat din cauza asta, pentru ca n-am avut pe nimeni langa noi. Ce a fost bine facut a fost meritul nostru, iar ce a fost gresit, a fost din vina noastra. Asta, intr-un fel, te educa, daca esti pregatit sa iei suturile astea si sa inveti din ele, te ajuta.
 
“Una e sa fii critic de muzica, si alta e sa fii barfitor.”
 
Marea Dragoste / Tango: Acum, ce va lipseste cel mai mult, pe plan profesional?

Cornel Ilie: In timp, s-a demonstrat ca nu exista o nisa puternica pe curentul rock. Exista exceptii, intamplari si exista nevoia unora de a asculta si altfel de muzica. Intre timp, noi am incercat sa transmitem mesajul nostru, cu sound-ul nostru, pastrand spiritul pe care il presupune muzica rock, dar folosind un limbaj pe care sa-l patrunda cat mai multi oameni. Public de rock exista, e mai mult decat pare, dar problema e ca, in ultimii ani, n-a prea riscat nimeni sa investeasca in zona asta, sa dezvolte nisa asta, sa aiba incredere in ea. Toata lumea, ca in orice afacere din Romania, vrea castiguri maine. Si-atunci, toti spuneau ca nu merge cu rockul si incercau cu altceva. E drept ca, din multe puncte de vedere, e mai greu sa sprijini un produs rock, decat unul din orice alt curent.
Ce mi-a lipsit mie si ce imi lipseste in continuare este o critica muzicala avizata. Nu exista critica muzicala in Romania, nu a existat decat pana in anii ’90, iar cea care a existat era foarte nisata. Sunt cativa care pot face critica, este Andrei Partos, Alex Revenco, mai sunt vreo doua-trei nume si cam atat. Ma refer la oamenii care sunt capabili sa faca o critica muzicala pertinenta, constructiva si care sa fie si un ghid pentru artisti. Una e sa fii critic de muzica, si alta e sa fii barfitor. Una e sa faci critica reala, alta e sa-ti dai cu parerea despre un artist sau altul. De fapt, ei, cand fac critica, nu se refera la muzica, ci la omul care o transmite, la solistul, solista, trupa sau… trupul respectiv, prea putini se refera la valoarea unui produs. Daca ar fi existat critica buna, ar fi ajutat pe toata lumea, pentru ca ar fi crescut pretentiile si orgoliul unor cantareti de a demonstra ca pot mai mult. Dar asa, cand ti se pare ca esti singur pe lume si n-ai la ce sa te raportezi, cand nu ai repere…

Marea Dragoste / Tango:
Ce proiecte va ocupa cel mai mult timp acum, ce lansati anul asta?

Cornel Ilie: Pe 29 martie lansam primul nostru DVD, care se numeste “VUNK la inaltime”. Este un concert filmat la sfarsitul lui 2011, un concert cu totul deosebit, pentru ca l-am si gandit in felul asta, nu ne-am dorit sa fie un simplu concert. E un film-concert, in care rolul principal este interpretat de actorul Marius Manole. Am cantat in duet cu Gabriel Cotabita si Nelu Ploiesteanu, mai exista si un moment de acrobatie pe una dintre piesele noastre cu trupa Xtreme. O premiera este si faptul ca DVD-ul o sa fie promovat printr-un trailer care va rula in cinema, un trailer in regia lui Cornel Porumboiu. Difuzarea lui va incepe cam peste doua saptamani, iar lansarea se va face la cinema. Apoi, in toamna, lansam un album nou.

Marea Dragoste / Tango:
Va mai vine sa scoateti albume, pe vremurile astea? Mai e rentabil?

Cornel Ilie: Cand a fost rentabil sa scoti un album…? E un lucru legat de orgoliul tau, de pretentiile tale si de respectul fata de tine, ca artist, si de publicul tau. Sunt artisti care n-au nevoie sa scoata albume, pentru ca nici publicul nu asteapta asta de la ei. Dar noi ne-am obisnuit publicul sa scoatem albume. Iar cand legi munca ta in cadrul unui album, asta se simte, muzica e mai omogena, piesele se armonizeaza intre ele, iar asta e important. Nu poti sa le faci si sa le lansezi la intamplare, conteaza mult sensul final. E o bataie cu tine, e un fel de sah, iti tine mintea treaza si spiritul viu. Sigur, un album nu mai are impactul pe care il avea acum 20 de ani sau chiar acum 10 ani, dar pentru aceia putini pentru care conteaza, conteaza foarte mult! M-am intalnit cu oameni care mi-au spus ca isi cresc copiii pe muzica noastra, tocmai pentru ca au la indemana albumele. Asta e un lucru mare, te face mai responsabil de sufletele unor oameni.
 
“Am luat scrisul unei carti ca pe o ambitie personala.”
 
Marea Dragoste / Tango: Am auzit ca scrii o carte! Inca lucrezi la ea sau e gata?

Cornel Ilie: E mult spus ca lucrez la ea! (zambeste) Eu imi stiu limitele, stiu ce pot si stiu si ce nu pot. Am luat scrisul unei carti ca pe o ambitie personala, si sunt convins ca nu am nici stiinta, nici antrenamentul necesar sa gandesc o carte si sa o si scriu. Si atunci, procesul asta e mai lung la mine, decat la cineva care a facut o facultate, care a studiat pentru asta… La mine e pur si simplu instinct. Nu va ganditi ca eu acum ma cred smecher, ca scot o carte si uau, sunt scriitor! Chiar ma gandeam, tocmai pentru a afla niste pareri sincere, sa o scot sub un alt nume, sa vad ce zice lumea, ca poate multi sunt influentati de faptul ca le place muzica mea…

Marea Dragoste / Tango:
Dar ce scrii, este un roman sau o colectie de opinii, sau povestiri?

Cornel Ilie: Am pornit povestea ca pe un roman. Daca nu sunt in stare sa-l duc pana la capat – poate nu pot s-o fac sau nu trebuie s-o fac – atunci o sa fie un sir de povestiri. In orice caz, este fictiune, nu este nimic autobiografic. Sunt lucruri pe care nu le pot pune intr-o piesa, pentru ca spatiul e prea scurt, si atunci am nevoie de mai mult loc sa ma exprim.

Marea Dragoste / Tango: Dar stii, si fictiunea este, pana la urma, tot un adevar despre tine, nu crezi? In fiecare rand pe care il scrii spui ceva despre tine…

Cornel Ilie: Evident. In multe dintre personaje sunt si eu, dar nu sunt povestile mele de viata concrete. Asta e avantajul, de a putea transmite ceea ce nu poti tansmite in viata reala. Ma folosesc de o poveste, de un personaj si ii pun in spate niste povesti. Il fac goarna mea, purtatorul meu de cuvant (rade).
 
“Nu esti cu nimic mai interesant sau mai destept decat altii, doar pentru faptul ca esti cunoscut.”
 
Marea Dragoste / Tango: Faptul ca esti artist ti-a adus mai multe admiratoare, ai avut mai multe sanse in amor?

Cornel Ilie: Evident. Pentru ca, in momentul in care am vrut sa intru in vorba cu cineva sau invers, se sareau multi pasi pana ajungeram sa vorbim. Mai ales ca eu sunt timid si nu fac parada cu notorietatea mea. Nu sunt genul de barbat care sa mearga intr-un bar si sa agate femei. Daca imi place cineva mult, gasesc eu o modalitate sa intram in vorba, dar nu ma duc sa-i spun: “Uite, eu sunt cutare si hai sa vorbim!”. Nu, mi se pare penibil sa fac asta, nu ma vad deloc in postura asta! Dar faptul ca ma cunoaste lumea pe strada ma ajuta sa comunic mai usor. Nu doar cu fetele, ci cu lumea, in general, cu politistii, de exemplu, care nu mi-au luat toti banii, cand era cazul…sau prin spitale, cand am avut probleme. Depinde cum iti gestionezi tu notorietatea: daca te iei in serios si te crezi prea important, n-o sa te ajute deloc asta. Insa, daca privesti lucrurile relaxat, poti sa-ti faci viata mai frumoasa si mai simpla, fara sa profiti de un anumit statut. Trebuie sa-ti stii locul si sa intelegi ca nu esti cu nimic mai interesant sau mai destept decat altii, doar pentru faptul ca esti cunoscut. Dimpotriva, asta poate fi, uneori, un dezvantaj.

Marea Dragoste / Tango: De ce?

Cornel Ilie: Pentru ca sunt personae care isi pun un scut in fata si spun: “A, lasa ca va stiu eu pe astia de la televizor” si deodata, iti dai seama ca trebuie sa muncesti mai mult ca sa convingi ca esti altfel decat te vede. Bine, nu pot sa fiu ipocrit sa spun ca mi-a daunat faptul ca sunt cunoscut. Mie chiar imi place, imi pare bine sa vad ca imi zambeste lumea pe strada. Si eu le zambesc inapoi, sunt un om prietenos. Ma incarca bucuria sau atentia lor, nu pot sa ma plang ca vai, ce viata grea am eu din cauza sa sunt cunoscut!

Marea Dragoste / Tango: Ai avut si episoade neplacute, cu fete care au facut pasiuni pentru tine?

Cornel Ilie: Da, dar nu au fost situatii complicate, in care sa fie nevoie sa apelez la politie, la prieteni, la spitale…Primesc tot felul de mesaje, s-a intamplat si in trecut, iar acum se intampla si mai mult. Sunt personae care au facut pasiuni, dar am ramas in contact, vorbesc cu ele. N-a fost nimci deranjant, sa fie nevoie sa-mi schimb numarul de telefon, de exemplu.

Marea Dragoste / Tango: Ai avut vreodata o relatie cu o fata pe care sa o fi cunoscut astfel?

Cornel Ilie: Da, mi s-a intamplat sa cunosc pe cineva important din viata mea chiar la un concert de-l nostru! A fost o intamplare frumoasa, desi nu parea sa duca nicaieri. Ea a plecat de la premiza ca, asa cum am cunoscut-o pe ea la concert, asa fac de fiecare data, cu alte femei. A trebuit sa-mi dau silinta sa ii arat ca nu era asa…si a iesit bine, pana la urma.
 
“In timpul relatiei, mai aveam momente in care ea ma intreba: “Cum imi sta parul?”, iar eu habar nu aveam ca ii statea altfel cu o zi inainte!”
 
Marea Dragoste / Tango: Ce calitati cauti la o femeie?

Cornel Ilie: De aspectul fizic nu pot sa vorbesc, acolo e chimie pura si nu tine de niste coordonate, nu am sabloane. De exemplu, ultimul lucru caruia ii dau atentie este culoarea parului. In timpul relatiei, mai aveam momente in care ea ma intreba: “Cum imi sta parul?”, iar eu habar nu aveam ca ii statea altfel cu o zi inainte! Daca sunt schimbari radicale, da. Daca e blonda si maine e bruneta, vad, dar altfel…nu sunt atent la asta.
E foarte important sa aiba simtul umorului, pentru ca asta spune multe despre o persoana, despre capacitatea ei de a comunica si de a te intelege in unele momente. Uneori, simtul umorului te poate salva. Naturaletea cu care se poarta ea in lume si ea cu ea insasi, e iarasi foarte importanta. Daca se forteaza sa fie cine nu este sau sa impresioneze, e evident ca o sa incerce sa faca asta mereu. Iar mie nu mi se potriveste genul asta de persoana. Si-apoi, trebuie sa aiba o intelegere asupra faptului ca nu sunt un om cu program fix, nu ma duc la munca la ora X si nu plec la ora Y. Dar nu stau sa fac teste subliminale, sa vad daca femeia din fata mea indeplineste niste criterii. Am intalnit si persoane care ma fascinau intr-un alt fel, desi nu indeplineau nici unul dintre criteriile de care-ti spuneam.

Marea Dragoste / Tango: Nu esti foarte pretentios, credeam ca ai nevoie de mult mai mult atunci cand faci o astfel de alegere.

Cornel Ilie: Nu, nu sunt pretentios. Si cred ca e adevarat vorba aia care spune ca “cine nu cauta gaseste”. Iar daca ma cantonez in niste reguli pe care sa mi le stabilesc eu singur, dinainte, imi iese intotdeauna fix pe dos. Am patit asta de mai multe ori in viata, in nenumarate situatii. Degeaba ne facem noi schemne si schite de viata, lucrurile se pot intampla tocmai invers!
 
“Ajungi sa simti ca ai nevoie sa stabilitate, de puterea pe care ti-o da un cuplu.”
 
Marea Dragoste / Tango: Despre casatorie ce gandesti, ti se pare o institutie viabila?

Cornel Ilie: Cred ca e jumi-juma. Nu stiu care sunt statisticile, nu stiu care este rata divorturilor, asa ca sunt foarte subiectiv. Aud, intr-adevar, si de multe despartiri, probabil ca rata e undeva la jumatate. Iar cei care divorteaza observ ca sunt pe acelasi tipar: ori au facut-oi prea devreme, ca varsta, ori au facut-o prea rapid. Dar in rest, n-am prea vazut oameni care sa se desparta. Cei care sunt potriviti unii cu altii nu se vor desparti, poate sa apara orice, mai ales daca au si un copil.
La mine a fost o perioada in care nu credeam deloc in casatorie. Aveam ideea, poate teribilista, ca nu imi trebuie un act ca sa arat sa iubesc. Dar se mai schimba lucrurile, ajungi sa simti ca ai nevoie sa stabilitate, de puterea pe care ti-o da un cuplu. E ceva in subconstientul tau care iti face bine, ca ai o familie care sta in spatele tau si te ajuta, te ridica atunci cand tu cazi. Nu sunt insa pentru idea de a tine cu dintii de o casatorie doar pentru ca ai facut-o, si acum trebuie sa stai in ea, indiferent ce s-ar intampla. Cred ca trebuie sa stii sa lasi lucrurile sa se incheie atunci cand vine momentul, pentru ca e gresit sa te opui mersului firesc al lucrurilor, al destinelor, asta poate sa se intoarca impotriva ta. De ce sa transformi o greseala intr-o greseala si mai mare? La un moment dat, iti apare ocazia sa indrepti lucrurile, si pentru tine, si pentru oamenii din jurul tau si e gresit sa n-o faci. Trebuie sa ai ochii deschisi, sa vezi semnele si sa intelegi ca poti sa repari ceva.

Marea Dragoste / Tango: Te vezi casatorit in viitorul apropiat?

Cornel Ilie: N-as spune un “nu” hotarat, dar nu am nici un fel de plan. Oricum, daca vine sfarsitul lumii, asta e… (rade)

Marea Dragoste / Tango: A existat, pana acum, femeia aceea pe care sa o vezi ca pe sotia ta si ca pe mama copiilor tai?

Cornel Ilie: Da. A existat. Dar o sa ma opresc aici, n-o sa spun daca mai exista sau nu, pentru ca suntem intr-o perioada in care nu e tocmai bine…Si stiu cum se interpreteaza lucrurile astea.
 
“Multa lume nu intelege de ce ma plimb eu singur…pur si simplu, ma simt bine.”
 
Marea Dragoste / Tango: Care sunt placerile tale de zi cu zi? Ce-ti place cel mai mult sa faci?

Cornel Ilie: Daca as putea sa joc tenis zi de zi, as face asta, m-ar elibera foarte mult. Apoi, sunt o persoana matinala, ma simt bine cand ma trezesc dimineata, cand vad soarele, nu mai pot dormi. Asa ca imi place sa ies dimineata, sa merg sa beau un ceai undeva. Cafea nu beau deloc – am baut o singura data, cand mi s-a ghicit in cafea. Imi place mirosul ei, dar nu gustul. Asa ca dimineata, imi place sa imi iau cateva ziare si sa beau un ceai, o jumatate de ora, mai ales daca e frumos afara, pe o terasa.

Marea Dragoste / Tango: Fumezi?

Cornel Ilie: Nu, nu mai fumez, m-am lasat in ’97. Mai sunt mici bucurii pe care mi le fac. Imi place sa ma plimb de unul singur. Multa lume nu intelege de ce ma plimb eu singur…pur si simplu, ma simt bine. Crede ca imi si place sa fiu printre oameni, nu ma duc in locuri in care nu e nimeni. Iar seara, inainte sa adorm, trebuie sa vad un episod dintr-un serial de comedie, ca sa adorm cu zambetul pe buze, sa am o stare buna, e foarte important.

Marea Dragoste / Tango: Altfel, esti un tip extravagant, ce placeri costisitoare iti faci?

 
Cornel Ilie: Pai, nu e destul de extravagant faptul ca traiesc din ce-mi place sa fac? Mi se pare, sincer, cel mai mare lux al meu, faptul ca depind doar de mine. Alte extravagante nu am… Nu-mi plac masinile, adica nu inteleg pasiunea pentru masini. Masina te duce undeva, te misti cu ea si atat, orice masina poate sa te duca dintr-un loc intr-altul, nu? Nu inteleg nici pasiunea pentru ceasuri scumpe. Asa ca asta mi se pare cel mai luxos lucru din viata mea, ca fac ce-mi place si ca nu am frustrari. Sunt constient ca sunt norocos si mi-am construit puterea sa trec peste orice mi s-ar intampla.

Marea Dragoste / Tango: Acum, ce-ti doresti cel mai mult?

Cornel Ilie: Vreau ca anul viitor, in ianuarie, sa plec in Australia, sa vizitez locurile alea. In perioada aceea e un turneu foarte important de tenis acolo. Asa ca pun la cale planul asta, sa plec in 2013, sa ajung si in Noua Zeelanda si sa-mi implinesc dorinta asta.
 
 
Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Tag-uri:
· · · · ·
Categorii:
Interviuri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.