Da si Nu. Inteligenta emotionala cuprinde patru parti: constiinta de sine, managementul emotiilor, empatia si abilitatile sociale. Exista multe teste de inteligenta emotionala si majoritatea dintre ele demonstreaza ca femeile au un avantaj fata de barbati cand vine vorba despre abilitatile de baza pentru o viata fericita si de succes.
Acest avantaj are o valoare mai mare decat oricand in mediul organizatoric deoarece din ce in ce mai multe companii incep sa inteleaga avantajele unei inteligente emotionale dezvoltate atunci cand vine vorba de vanzari, echipe si leadership.
Pe de alta parte, nu este atat de simplu. De exemplu, unele teste sugereaza ca femeile sunt, in medie, mai bune decat barbatii la unele forme de empatie si barbatii se descurca mai bine cand vine vorba de gestionarea emotiilor distructive. Ori de cate ori vorbim despre aceste diferente de comportament in functie de gen, ne referim la doua “Bell Curves” diferite, una specifica barbatilor si cealalta specifica femeilor care se suprapun in mare masura. Aceasta inseamna ca orice barbat poate fi la fel de empatic sau chiar mai empatic decat orice femeie, iar o femeie poate fi la fel de buna sau chiar mai buna decat orice barbat cand vine vorba de gestionarea neplacerilor.
Haideti sa analizam empatia. Exista trei feluri de empatie: cognitiva – atunci cand esti apt sa stii cum vad celelalte persoane lucrurile; emotionala – sa simti ceea ce cealalta persoana simte; preocuparea empatica sau simpatia – cand esti pregatit sa ajuti pe cineva la nevoie.
Femeile tind sa fie mai empatice decat barbatii, in general. Acest tip de empatizare favorizeaza raporturile si chimia interumane. Oamenii care exceleaza in empatia emotionala devin buni consultanti, profesori si lideri de grup datorita acestei abilitati de a simti in momentul oportun cum ceilalti reactioneaza.
Neurologii ne spun ca una dintre cheile empatiei consta in prezenta unei regiuni a creierului numita Insula care percepe semnale din intregul nostru corp. Cand empatizam cu cineva, creierul nostru mimeaza ceea ce cealalta persoana simte si Insula citeste acel pattern si ne spune care este acel sentiment.
Aici difera femeile de barbati. Daca cealalta persoana este suparata sau emotiile sunt suparatoare, creierul feminin tinde sa ramana cu acest sentiment. Insa, creierul masculin face altceva: el simte acele emotii pentru un moment, apoi le directioneaza catre alte arii ale creierului care incearca sa rezolve problema ce determina perturbarea.
Astfel, plangerea femeilor ca barbatii sunt insensibili si a barbatilor ca femeile sunt prea emotionale – consta intr-o diferenta la nivel cerebral.
Niciunul nu este mai bun decat celalalt – ambii au avantajele lor. Redirectionarea emotiilor barbatilor functioneaza bine atunci cand exista o nevoie de a te izola de primejdie astfel incat sa poti ramane calm in timp ce altii din jur sunt dezechilibrati – si se focuseaza sa gaseasca o solutie pentru problema urgenta. Tendinta femeilor de a se mentine in acea stare hraneste si ofera suport celorlalti in circumstantele emotionale in care se afla. Este un raspuns de “ingrijire si ocrotire ” in situatie de stres.
Mai exista si alta abordare a diferentelor de EQ de la barbat la femeie. Simon Bar-On Cohen de la Cambridge University spune ca exista o extrema a “creierului feminin” care are un nivel ridicat al empatiei emotionale – dar nu atat de bun la analiza sistemelor. Prin contrast, extrema “creierului masculin” exceleaza in gandirea sistematica si este sarac in empatia emotionala (aceasta nu inseamna ca toti barbatii au “creier masculin” si nici ca toate femeile au “creier feminin”, bineinteles; multe femei au abilitati de gandire sistematica si multi barbati de empatie emotionala.
Psihologul Ruth Malloy de la HayGroup Boston studiaza excelenta liderilor. Diferentele de gen in ceea ce priveste inteligenta emotionala dispar: barbatii sunt la fel de buni ca femeile, femeile sunt la fel de bune ca barbatii.
Aceste lucruri au fost descoperite de catre oamenii de stiinta care studiaza primatele. Cand un cimpanzeu vede un alt cimpanzeu care este suparat, sa spunem din cauza unei lovituri, el mimeaza disconfortul, ceea ce reprezinta un mod de a-si exprima empatia. Unii cimpanzei vor oferi consolare cimpanzeilor suparati, mangaindu-i pentru a se calma. Femelele cimpanzeu fac acest lucru mai des decat barbatii cimpanzeu – cu o singura exceptie: masculii alfa, liderii de grup ofera consolare mai des decat o fac femelele cimpanzeu. In structura naturala, liderii, se pare, necesita o doza mai mare de empatie.
Autor:
Daniel Goleman – invitat Extreme Training
Daniel Goleman vine in Romania pe 25 septembrie 2013. Detalii complete despre evenimentul de business al anului, “Leadership-Puterea Inteligentei Emotionale”, gasiti pe http://www.daniel-goleman.ro/eq/?power Folosind cuponul de discount “power” veti beneficia de 150 E reducere pana la data de 15 septembrie.
Categorii:
Psihologie