fbpx

Degustare cu whiskey american si friptura de vita in sange, acasa la ambasadorul Gitenstein

de

Whiskey-ul servit simplu sau in cocktail, friptura de vita in sange si dulciurile cu fructe uscate gatite de chef Catalin Scarlatescu au fost deliciile unei petreceri de promovare a gastronomiei si bauturilor spirtoase americane organizata joi seara, la resedinta ambasadorului Mark Gitenstein.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

La evenimentul gazduit de ambasador si sotia sa, Libby, au participat reprezentanti ai firmelor americane importatoare care si-au gasit deja loc pe piata din tara noastra, oameni de afaceri romani parteneri ai acestora, precum George Copos, reprezentanti ai Ministerului Agriculturii, precum si jurnalisti.
Demonstratia de introducere in universul whiskey-ului american (bourbon) si a cocktailurilor sofisticate a fost oferita de barmanul Costin Gache, iar maestrii bucatari Henrik Sebok si Catalin Scarlatescu – unul dintre juratii emisiunii “MasterChef” de la Pro TV – au preparat carnea de vita si prajiturile americane.
“Bine ati venit in Statele Unite ale Americii, pentru ca acum va aflati pe teritoriu american. Si ce mod mai bun de a va simti ca la noi in tara poate fi decat prin intermediul fripturii de vita americane, fructelor si nucilor noastre sau al whiskey-ului?”, a spus ambasadorul Gitenstein, in discursul sau de bun-venit la petrecere.
El a spus ca apreciaza foarte mult fructele si legumele din Romania, insa fructele uscate si nucile americane sunt renumite in toata lumea prin savoarea lor, carnea de vita americana este celebra pentru fragezimea ei extraordinara, iar bourbon-ul este cea “mai buna bautura spirtoasa produsa pe glob”.
“Ma bucur ca in aceasta seara pot savura si eu pe deplin bourbon-ul meu preferat, iar acum si sotia mea, Libby, este cu totul de acord”, a mai spus ambasadorul Gitenstein, care a acordat certificate de apreciere reprezentantilor companiilor americane.
Barmanul roman Costin Gache a facut o demonstratie in care a prezentat calitatilor tuturor sortimentelor de bourbon care se gasesc pe piata din Romania, neuitand sa precizeze ca unul dintre acestea, “batranul Jack Daniels” este cel mai bine vandut whiskey de la noi. “Si in toata lumea de altfel”, a subliniat el, aratand ca metoda de producere unica, in care este folosit in procesul de maturare si carbunele de artar dulce, ii da acestuia o aroma deosebit de apreciata.
La randul sau, chef Henrik Sebok a facut o demonstratie de preparare a fripturii de vita in sange, pentru care un ingredient absolut necesar este whiskey-ul, el gatind la fel de rapid si prajituri cu sirop de artar, nuci, fructe de merisor, prune uscate, cu care apoi au fost delectati invitatii. “Fructele de merisor sunt o componenta a dietei pentru o inima sanatoasa, in timp ce prunele uscate constituie o importanta sursa de antioxidanti si fier”, a spus Sebok, un canadian casatorit de 10 ani cu o romanca si care este bucatar sef la restaurantul unui renumit hotel din centrul Capitalei.
De asemenea, chef Catalin Scarlatescu a gatit alaturi de Sebok. El a declarat pentru MEDIAFAX ca in Romania mancarurile americane sunt tot mai consumate, atat cele servite in restaurante, cat si cele de tip fast-food. Asta “desi e greu sa vorbim de o bucatarie americana, pentru ca si hamburgerii si hotdog-ul sunt de fapt inventate in Germania si imbratisate de americani. Dar e la fel de greu sa vorbim si de o bucatarie romaneasca autentica. Se aseamana cele doua, pentru ca sunt de fapt un mix rezultat din influentele mai multor popoare. In America s-a luat cate ceva de la fiecare popor care a venit acolo, la noi, de la cele care au trecut pe aici sau sunt in vecinatate”, este de parere Catalin Scarlatescu.
El crede ca romanii nu sunt in pericol de a fi “americanizati” culinar prin mancarea fast-food. “Noi suntem balcanici, avem spiritul acesta adanc inradacinat in noi, incat romanul, daca se duce oriunde, chiar si in America, dupa 30 de ani de trait acolo, tot roman ramane”, a mai spus el.
De asemenea, Michael T. Henney, atasatul pe probleme de agricultura al Ambasadei SUA, a spus ca, in afara de importurile de preparate alimentare din America ce sunt consumate indeosebi de comunitatea americana din Bucuresti, exista si importurile de produse romanesti peste Ocean, pentru numeroasa comunitate de romani de acolo. “Distanta si costurile de transport influenteaza acest tip de comert, nu este pe scara larga, dar pot sa spun ca mancarea si bauturile americane sunt foarte prezente in Bucuresti. Eu ma simt ca acasa aici”, a spus el.
Si George Copos a dezvaluit ca in restaurantele si hotelurile sale sunt foarte apreciate aceste produse americane. “America este foarte iubita in Romania, stilul lor de viata este fantastic”, a spus Copos, care a precizat ca participa la toate petrecerile de degustare organizate cu sprijinul Ambasadei SUA.
Daca bauturile spirtoase americane au ocupat un loc traditional pe piata romaneasca, carnea de vita importata de US Meat Export Federation este abia la inceput, nefiind inca in faza de desfacere in care poate fi gasita in supermarketuri. Cu toate acestea, SUA este al doilea exportator de carne de vita pe piata UE, tarile in care se consuma cel mai mult fiind Marea Britanie, Germania, Italia.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Reportaj

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.