fbpx

“Derapaje”, cu Radu Iacoban, duminica la Godot Cafe-Teatru

de

Iris Spiridon este regizorul piesei Derapaje, un one man show cu Radu Iacoban, dupa un text de Neil LaBute, care se va juca duminica, 7 septembrie, de la ora 19, la Godot Cafe-Teatru. Spectacolul Derapaje a avut premiera pe 15 august.

Regizorul Iris Spiridon: “Unul dintre cele mai bune texte ale lui Neil LaBute”

“Cred ca este unul dintre cele mai bune texte ale lui Neil LaBute”, spune Iris Spiridon despre Derapaje. “Cred ca m-am identificat cu acest autor mai mult decat m-as putea identifica vreodata cu Cehov sau Shakespeare, ca sa vorbim in clisee. Ma bucur foarte mult ca am putut sa-l spunem asa, aici si acum. Fara compromisuri, fara jumatati de masura, in acest moment, la aceasta varsta, cu toata credinta. Este genul de spectacol pe care mi-ar face placere sa-l vad, si in cazul in care l-ar fi facut altcineva.”

Regizorul Derapaje are cateva indicii si pentru spectatori: “Fiti atenti, intriga e politista! Fiti lenesi si cereti mult, pentru ca venim noi spre voi! Fiti deschisi, pentru ca altfel n-aveti cum sa o duceti linistiti pana la final.”

Povestea lui Neil LaBute are un final neasteptat. Povestea este una foarte speciala, spune ea, pentru ca este una de dragoste, simpla si complicata in acelasi timp. “Am stiut de la inceput ca nu trebuie sa ne bazam pe deznodamantul surprinzator din final. A trebuit sa construim un spectacol care sa tina, in primul rand prin emotie, spectatorul, de la inceput pana la sfarsit”.

Un om se aseaza in fata publicului cu toate cartile pe masa

Despre cum a abordat textul lui LaBute, Iris Spiridon spune nu s-a gandit la absolut nimic in momentul in care s-a apucat sa regizeze Derapaje. “Am de fiecare data un concept si cred in faptul ca regizorul depinde de concept, insa de cele mai mult ori la mine lucrurile se releva pe parcurs, ca la meditatie, aproape inconstient. Am stiut ca vreau sa fac un spectacol despre un om care se pune in fata publicului cu (aproape) toate cartile pe masa. Am stiut ca trebuie sa construim impreuna un personaj pe care trebuie sa-l iubesti din prima secunda, ca apoi sa te intrige, iar la final sa-ti dea puterea de a-l intelege.”

Derapaje

De: Neil LaBute
Un spectacol de: Iris Spridon
Cu: Radu Iacoban
Locul: Godot Cafe-Teatru
Durata spectacolului: 1 h
Rezervari: 021 31 61 682, 0736 414 244
Pretul biletului: 25 lei

——————————

Regizorul Iris Spiridon

Iris Spiridon a absolvit UNATC in 2008, sectia regie-teatru, la clasa Prof.Univ.Doctor Alexa Visarion. Are un masterat in regie de teatru, clasa Prof.Univ.Doctor Alexa Visarion, promotia 2010.

Intre 2012 si 2014 a realizat spectacole precum:
Derapaje, de Neil LaBute, Godot, Bucuresti. Cu: Radu Iacoban.
Crema de zahar ars. Astazi ii spunem dragoste, Godot, Bucuresti. Cu: Andreea Bibiri, Marius Manole.
Midnight chat with Sylvia Plath, teatrul Mignon, Bucuresti. Cu: Ioana Anastasia Anton, Melania Rusu, Letitia Vladescu si Ioana Marchida.
Le salon des enfants terribles, dupa Jean Cocteau, spectacol independent. Cu: Istvan Teglas, Letitia Vladescu, Pavel Ulici si Ana Ivan.
Acompaniatorea, dupa Nina Berberova, la castelul Arcus, Sfantu Gheorghe. Cu: Elena Popa si Fatma Mohamed. Scenografia: Cristina Milea.
Trust me if u can, dupa Neil LaBute, teatrul Luni de la Green Hours. Cu: Ana Ularu, Radu Iacoban si Istvan Teglas.
Alice in tara minunilor, dupa Lewis Carroll, la teatrul Mic si la teatrul Ion Creanga, data premierei: 19 noiembrie 2006. Cu: Ioana Anastasia Anton, Marius Manole, Serban Pavlu, Mihai Calota, Alin Teglas, Cristi Hogas, Ion Bechet, Grigore Bechet, Gabriel Vodnar.
O zi desavarsita pentru pestii banana, dupa o idee de J.D. Salinger, la teatrul Maria Filotti, Braila (spectacol selectionat pentru festivalul de teatru de la Piatra Neamt, 2006).
Jurnalul secret al Laurei Palmer, dupa o idee de Jennifer Lynch. Spectacol de licenta.
Monolog muzical de la tata, spectacol de masterat.

Colaborari in teatru. La scenografia spectacolului Plastilina, de Vasili Sigarev, regia Radu Afrim, la teatrul Toma Caragiu, Ploiesti, stagiunea 2005-2006. Asistenta de regie la spectacolul E doar sfarsitul lumii, de Jean Luc Lagarce, regia Radu Afrim, la teatrul Odeon, Bucuresti, stagiunea 2007-2008.

Colaborari in presa. A publicat articole la rubrica “Irealitatea imediata” din revista Dilema si la “Cronica de teatru” din Observatorul Cultural.

Iris Spiridon a fost co-scenarist la doua filme: Luna verde, 2008-2009, regia Alexa Visarion si Ana, scenariu castigator al concursului organizat de CNC in 2008, alaturi de Alexa Visarion.

A facut parte din juriul “Ingenious Drama Festival”, Bacau, 2009.

Actorul, regizorul si scenaristul Radu Iacoban

Radu Iacoban a absolvit UNATC in 2005, sectia Arta actorului. Angajat la Teatrul Mic, este o prezenta constanta atat in teatrul de stat, cat si in productii underground. In film, Radu a colaborat, printre altii, cu Sharon Stone si Andy Garcia in What about love?, a jucat in Zero Theorem, al lui Terry Gilliam si a detinut unul dintre rolurile principale in Amintiri din epoca de aur, segmentul Vanzatorii de aer, in regia lui Cristian Mungiu. Anul acesta a prezentat Gala Premiilor Gopo alaturi de Amalia Enache.

Despre piesa Wrecks / Derapaje a lui Neil LaBute

Radu Iacoban a avut ocazia sa-l cunoasca pe LaBute anul acesta, la workshop-ul de teatru pe care dramaturgul american l-a sustinut la Sibiu, unde a si obtinut drepturile pentru spectacolul Wrecks / Derapaje.

Neil LaBute este un regizor, scenarist si dramaturg american de succes. Wrecks, a fost scrisa in 2005 si jucata de Ed Harris (A Beautiful Mind, The Rock, The Firm, Apollo 13, Nixon, The Truman Show, Enemy at the Gates, A History of Violence, Appaloosa). Primele reprezentatii au fost mai intai in Irlanda, in Cork, Capitala Culturala Europeana 2005, apoi la New York, la Public Theater, in 2006.

 

Categorii:
Teatru & Opera

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.