fbpx

Donbass, filmul semnat de Sergei Loznitsa și premiat la Cannes, în cinematografe din 1 februarie

de

Donbass, cel mai recent lungmetraj semnat de regizorul Sergei Loznitsa, ajunge pe marile ecrane din România începând cu 1 februarie, distribuit de Digital Cube Production Studio. Propunerea Ucrainei la Oscar, 2019, filmul a avut premiera internațională la cea de-a 71-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes, unde cineastul ucrainian Sergei Loznitsa a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun regizor în cadrul secțiunii Un Certain Regard. Criticii l-au primit cu la fel de mult entuziasm și la Karlovy Vary și Toronto, festivaluri internaționale din selecția cărora a făcut parte.

,,Un film de război care ilustrează absurdul într-o manieră comică, halucinantă pe alocuri’’ (Figaro Scope), Donbass este un portret în 13 capitole al celei mai tulburate zone din Europa zilelor noastre. ,,Prin estetica sa remarcabilă, filmul se prezintă ca o dramă de război deghizată într-o comedie neagră’’ (Le Figaro), oferind o viziune imersivă asupra conflictelor din teritoriu.

Donbass este numele unei regiuni din estul Ucrainei, în care se desfășoară un război hibrid ce implică un conflict armat deschis, însoțit de crime și jafuri comise de bande separatiste. Aici, războiul este numit pace, propaganda este rostită ca adevăr și ura este declarată a fi iubire. O călătorie prin Donbass se desfășoară ca un lanț de aventuri incredibile, în care grotescul și tragicul se amestecă precum viața și moartea. Mai mult decât povestea unei regiuni, a unei țări sau a unui sistem politic, filmul surprinde realitatea unei lumi pierdute în identități post-adevăr, false. Este o poveste care ne privește pe toți.

,,Subiectul pe care îl urmăresc și ceea ce mă preocupă în mod special se concentrează asupra tipologiilor umane produse de o societate condusă de agresivitate, degradare și dezbinare. Oamenii – prin relațiile dintre ei și mentalitățile lor – sunt cei care pregătesc terenul pentru evenimente istorice catastrofale.’’ Sergei Loznitsa, regizorul și scenaristul filmului.

Donbass este o coproducție Germania –Ucraina – Franța – România – Olanda și l-a avut ca director de imagine pe Oleg Mutu, laureat al Premiilor Gopo și recunoscut pentru pentru filme de referință ale noului val românesc precum 4 luni, 3 săptămâni și două zile (2007), După dealuri (2012), semnate de Cristian Mungiu, sau Moartea Domnului Lăzărescu (2005), în regia lui Cristi Puiu. Distribuția îl include pe actorul Valeriu Andriuță, aflat la cea de-a doua colaborare cu regizorul Sergei Loznitsa, după O creatură delicată (A Gentle Creature, 2017), inclus de asemenea în selecția oficială a Festivalului de Film de la Cannes. Efectele speciale sunt semnate de Adriana Ionică și Sergiu Negulici, iar postproducția a fost realizată în București, la Digital Cube.

Din 1 februarie, Donbass va putea fi urmărit pe marile ecrane din București, Brașov, Cluj-Napoca, Pitești, Sfântul Gheorghe, Constanța, Bârlad și Arad.

Cineastul ucrainean Sergei Loznitsa s-a născut pe 5 septembrie 1964 la Baranovichi, fosta URSS (localitate aflată în prezent în Republica Belarus). A crescut la Kiev, iar în anul 1987 a absolvit Universitatea Politehnică, devenind apoi om de știință la Institutul de Cibernetică din Kiev, specializat în cercetarea inteligenței artificiale. În 1997 a absolvit Institutul de Stat pentru Cinematografie (VGIK) din Moscova, unde a studiat în cadrul secției Film de lungmetraj.

De-a lungul carierei sale cinematografice, a realizat în principal documentare, având nouăsprezece astfel de producții în portofoliu, însă a regizat și patru filme de ficțiune. În 2013, Sergei Loznitsa a lansat o companie de producție și distribuție de film, numită ATOMS & VOID. Anul 2018 a fost unul foarte prolific pentru el: în februarie a avut loc premiera documentarului Victory Day, la Berlinale, în luna mai a fost prezentat lungmetrajul Donbass în cadrul secțiunii Un Certain Regard a Festivalului de film de la Cannes, unde i-a fost acordat premiul pentru Cea mai bună regie, iar în septembrie a fost lansat documentarul The Trial, în cadrul Festivalului de film de la Veneția, în afara competiției oficiale.

Realizatori:

Regia: Sergei Loznitsa

Scenariul: Sergei Loznitsa

Imaginea: Oleg Mutu

Montajul: Danielius Kokanauskis

Producători: Ma.ja.de. Fiction (Germania), Arthouse Traffic (Ucraina), JBA Production (Franța), Graniet Film (Olanda), Wild at Art (Olanda), Digital Cube (România)

Producător asociat: Atoms & Void (Olanda)

Distribuția:

 

Boris Kamorzin

Valeriu Andriuță

Tamara Yatsenko

Liudmila Smorodina

Olesya Zhurakovskaya

Boris Kamorzin

Sergei Russkin

Petro Panchuk

Irina Plesnyaeva

Zhanna Lubgane

Vadim Dobuvsky

Alexander Zamurayev

Gerogy Deliev

 

Premii: 

 

  1. Premiul pentru cel mai bun regizor, Cannes, Un Certain Regard, 2018
  2. Premiul Kinokolo al Criticilor de film ucrainieni, pentru Cel mai bun film și cel mai bun regizor, 2018
  3. Premiul Golden Giraldillo pentru Cel mai bun film, Festivalul de film European de la Seville, 2018
  4. Premiul Juriului pentru cel mai bun film, Batumi International ArtHouse Film Festival, 2018
  5. Premiul pentru excelență creative în cinema, Festivalul de film Reykjavik, 2018

 

Distribuitorul român al filmului: Digital Cube Production Studio

Distribuitorul internațional: Pyramide International

Donbass – pagina de facebook. [facebook.com/donbassfilmul/]

 

 

 

 

 

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Film

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.