fbpx

Dr. Mihaela Leventer: Un pic de ratiune in tratamentul acneei

de

Alarmele false, informatiile insuficient verificate sint cele care, din pacate, se raspindesc cel mai repede si au priza cea mai mare la public. La fel s-a intimplat si cu un anumit medicament folosit in tratarea acneei, al carui compus, isotretinoinul, s-a presupus a fi cauza cresterii numarului de sinucideri in rindul adolescentilor. Dr. Mihalela Leventer ne spune care sint informatiile reale si care false in legatura cu acest medicament.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Campanie de presa pornita de la o sinucidere

In tabloide si in presa de scandal este reluata periodic o stire care creeaza un val de panica printre pacienti si doctori de familie: isotretinoinul din compozitia unui medicament celebru folosit cu succes in tratamentul acneei „produce depresie care duce la sinucidere“. Cind un prost arunca o piatra in balta e nevoie de foarte multi destepti ca s-o scoata!
Totul a inceput cu multi ani in urma cind, aflat la virsta ingrata a adolescentei, copilul unui cunoscut senator american s-a sinucis. In durerea lor, parintii influenti au avut nevoie de un tap ispasitor pentru a-si putea nega propria vinovatie in declansarea tragediei, acuzind cu toata forta mass-mediei pe care o controlau, consumul medicamentului administrat pentru acnee. Isotretinoinul, componentul miraculos folosit de peste doua decenii in tratarea cu succes a acneei, a suferit un atac din partea unei prese avide de senzational si, posibil, manipulata de concurenta. Presiunea opiniei publice a determinat autoritatea sanitara americana, Food and Drug Administration, sa oblige producatorul sa treaca pe prospect efectul secundar de depresie. Presa a sustinut cu doar citeva exemple izolate si neconcludente, dar cu mare impact la public, ca isotretinoinul ar putea produce depresie si ar duce astfel la sinucidere, desi nu a fost niciodata dovedit stiintific. In fata somatiei FDA, producatorul medicamentului a cedat si a ales solutia cea mai simpla: a lasat la latitudinea utilizatorului optiunea tratamentului pe propriul risc.

Cauzele depresiei

Cauzele depresiei sint turbulentele cauzate de o adevarata furtuna hormonala a virstei. Studii serioase privind sanatatea mentala la aceasta virsta dovedesc ca adolescentul cu acnee faciala sau corporala este o persoana introvertita, tacuta, nesigura pe sine si cu o capacitate de comunicare redusa. Sta mult in fata computerului si prefera e-mailul intilnirii sociale directe. Are complexe atunci cind trebuie sa se dezbrace la sala de sport sau intr-o cabina de proba. Nu ii place sa participe la intruniri publice pentru ca are impresia ca toata lumea ride de cosurile sale. Se izoleaza si deseori se gindeste, asa teoretic, la optiunea sinuciderii. Iar principala sursa de nefericire este aspectul fetei desfigurata de acnee.

Acneea – motiv de depresie

Majoritatea subiectilor chestionati pentru stabilirea scalei depresiei la virsta adolescentei in Statele Unite de catre Centrul de Studii Epidemiologice din St. Louis, statul Missouri, considera ca prezenta acneei le-a perturbat viata si leaga de prezenta cosurilor succesul si insuccesul la partenerii de sex opus. Ei se simt deprimati daca poarta pe chip aceste stigmate si considera ca daca nu le-ar avea totul ar merge mult mai bine. Dintre toate modificarile trupului aparute la virsta adolescentei, acneea este principala sursa a complexelor de inferioritate si creeaza premizele depresiei. Atunci cind adultii din jurul copilului intrat in pubertate trec nepasatori pe linga problema, cu replici ca „Lasa ca trece pina te mariti!“ sau „Si, ce? Eu n-am avut?“, apare o grava prapastie de comunicare intre generatii.
Mi-aduc si acum aminte primele cosuri pe pe frunte si cum ma chinuiam sa le acopar cu bretonul! Mama m-a dus la doctor, dar cel care avea datoria sa ma trateze nu m-a inteles. Mi-a recomandat sa ma spal mai des, ca si cind n-as fi facut asta zilnic, si sa las soarele sa-mi vada fruntea cind eu as fi facut orice ca s-o ascund. A trebuit sa suport povara de a fi un adolescent nefericit si neinteles. Vad si acum, cind eu sint doctorul, parinti ingrijorati de prezenta cosurilor, dar nedispusi sa acorde copilului sansa vindecarii fara urme pentru ca se lasa influentati de o disputa de presa care nu si-a dovedit niciodata acuzatiile grave.

Medicament cu efecte pozitive incontestabile

Ma intreb citi dintre cei ingrijorati de riscul potential al isotretinoinului stiu ca anual sint tratati cu succes cu acest medicament peste trei milioane de pacienti. Citi stiu oare ca produsul da cea mai mare rata de vindecare fara recidiva, citi stiu ca efectul secundar este doar o probabilitate si nu o experienta de trait in mod obligatoriu. Asa cum ati luat de multe ori aspirina fara sa faceti hemoragie digestiva, considerata posibila, tot asa isotretinoinul poate trata acneea fara vreun efect secundar. Secretul unui tratament reusit este monitorizarea atenta a evolutiei sub control medical.
Studii asupra acestui medicament atit de util in rezolvarea unei raspindite probleme de sanatate a pielii, efectuate in centre cu o reputatie impecabila, au ajuns la o singura concluzie: „Folosirea isotretinoinului in tratamentul acneei moderate sau severe la adolescent nu a crescut riscul depresiei“. Autorii cercetarii de la Centrul de stiinte Medicale al Universitatii St. Louis concluzioneaza ca „dimpotriva, tratamentul acneei cu isotretinoin duce la scaderea simptomelor depresive.“ Un alt studiu american ajunge la aceleasi concluzii, admitind ca este posibil ca „foarte rar, la indivizii cu predispozitii individuale genetice sau metabolice spre depresie, isotretinoinul poate deveni factor precipitant.“ Iar un alt studiu, publicat in anul 2005 in revista Archives of Dermatology, arata ca „administrarea orala de isotretinoin nu a fost asociata cu un risc inalt de depresie si nici cu exacerbarea simptomelor depresive sau cu cresterea intentiilor suicidale la adolescentii care nu aveau antecedente familiale sau personale de boala psihica.“
Confruntati cu nefericirea copiilor cu acnee care mai mult ca sigur ca vor ramine cu cicatrici daca afectiunea nu este tratata, parintii trebuie sa judece la rece si in mod rational si sa aiba toata increderea in sfatul specialistului. Dermatologul recomanda medicamentul cu toata responsabilitatea data de anii sai de experienta si se bazeaza nu pe zvonuri si birfe, ci pe statistici si pe cele mai serioase studii stiintifice.

dr. Mihaela Leventer medic primar dermatolog Clinica Dermastyle

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.