Soprana franceza Emma Shaplin a incantat audienta pe 14 noiembrie 2011, cand a concertat pe scena Salii Palatului din Bucuresti. Dupa reprezentatie, am stat de vorba despre sentimente, emotii si pasiunea pentru doua genuri muzicale aparent contradictorii cu o artista fragila, visatoare, indragostita de poezie si literatura, un adevarat pionier in versuri a simbiozei dintre dur si afectuos, bun si rau, nostalgia trecutului si anticipatia frematanda a viitorului.
Nascuta la 19 mai 1974 in suburbia Savigny a Parisului, Emma este emblema lejeritatii cu care a reusit o combinatie aparent instabila – intre dramatismul operei neoclasice si elementele rigide ale stilului rock. Pasionata de opera pana in punctul de-a se contopi cu ea, in copilarie ea a luat lectii de muzica clasica, dar, la un moment dat, simtindu-se captiva in menghinele unui stil conformist si strict, interpreta a luat decizia de-a deveni membra a unei trupe hard rock.
La intalnirea noastra, mi-a marturisit cu convingere ca a ales rock-ul pentru ca se temea ca – daca ar fi cantat alt gen – n-ar mai fi putut sa-si mentina alto-urile pe care le exploata din plin in ariile de suflet. Rock-ul a devenit, astfel, o oaza in care sufletul incorsetat al Emmei s-a retras, pentru a-si recastiga ulterior libertatea de expresie.
Intalnirea de la cei 18 ani ai sai cu artistul francez Jean-Patrick Capdevielle s-a dovedit una definitorie pentru viitorul in muzica al lui Shapplin. Capdevielle a convins-o sa reia lectiile de muzica clasica, necesare pentru exploatarea la maximum a tehnicilor sale vocale. Sub bagheta lui a reusit Emma primele mostre ale stilului ce-o defineste – sub forma a noua piese scrise de Capdevielle in italiana veche, ce se regasesc pe primul material discografic al artistei, intitulat „Carmine Meo” si lansat in 1997.
Cinci ani mai tarziu, Emma isi cultiva pasiunea pentru baroca (italiana secolului al XVII-lea) pe cel de-al doilea album – „Etterna” – a carui grafie este inspirata de scrierile unuia dintre autorii preferati ai cantaretei – Dante. Si in acest rastimp, producatorii americani din domeniu descopereau cine este Emma, gratie celor trei piese scrise de compozitorul Graeme Ravell si bazate pe poezii ale lui Dante, pe care artista franceza le-a interpretat pe coloana sonora a peliculei “Red Planet” (unde mai apar melodii semnate Peter Gabriel si Sting).
Evolutia propriului stil a marcat-o pe Emma pana in punctul in care – pe cel mai nou album al sau, lansat in 2009, „Macadam Flower” – actiunea se invarte in jurul unui singur personaj, Maddalena Kean, si este redata – de aceasta data – in trei limbi: engleza, franceza si italiana veche.
2011 a stat pentru Emma sub semnul unui turneu mondial de amploare, care se va incheia – atunci cand ceasul va bate miezul noptii, la cumpana dintre ani – cu o reprezentatie dramatica in Moscova.
Emma priveste viitorul drept in ochi. Il intampina cu aceeasi incredere si anticipare cu care se bucura la fiecare concert in fata fanilor sai, care devin parte integranta din lumea Shapplin.
Publicul roman a intrat in aceasta lume la mijlocul lunii noiembrie, cu prilejul primului concert sustinut de soprana la Bucuresti, la Sala Palatului. Primul, dar nicidecum ultimul, dupa cum mi-a dezvaluit ea insasi!
Emmei ii plac locatiile dramatice pentru concertele sale. Iar senzatia de-a o asculta pe Acropolele din Atena, in incinta Palatul Kremlin din Moscova ori a Operei Esplanade din Singapore, intr-un mausoleu roman recent excavat, in apropierea orasului Belgrad, in fata a peste 10.000 de oameni, intr-un templu din Bali sau pe malul marii, in Tunisia, este incredibila.
Andreea Glodea: Cum ti s-au parut fanii tai romani, la primul concert aici?
Emma Shapplin: Foarte calzi si foarte implicati in show-ul meu. Am primit reactii incredibile si voi reveni cu siguranta.
Asta si pentru ca muzica ta e altfel.
Emma Shapplin: Iti multumesc, Andreea. Muzica mea este foarte personala, iar show-urile mele – vizuale, compuse din povesti, ca cele dintr-un program artistic contemporan, cu multe scheme de dans.
Stiu ca te pregatesti sa inchei un turneu mondial.
Emma Shapplin: Da. Pana acum, am sustinut show-uri in America Latina, in Argentina si Columbia, apoi in Rusia – in Sankt Petersburg, Moscova si Kiev, in Olanda – la Amsterdam – la Bucuresti, iar de Revelion voi sustine un concert in Moscova. Si dupa toate astea, printre picaturi, ma voi ocupa de partea de compozitie pentru urmatorul meu album.
Ce ne poti spune despre el?
Emma Shapplin: Deocamdata voi intra in studio pentru a inregistra cateva piese – atat la Paris, cat si la Londra. Cred, stiu de fapt, ca va fi urmatorul pas al personajului meu din „Macadam Flower”. Piesele vor fi scrise in engleza si in franceza, dar vreau sa introduc si pasaje instrumentale.
Nu va fi departe, deci, de fuziunea neoclasic-rock, in stilul Emma Shapplin.
Emma Shapplin: Deloc. Doar o evolutie a stilului meu. Cred ca stii, in adolescenta am vrut sa ma rup de opera, mi se parea restrictiva, stricta, nu-mi placea. Dar apoi mi-am redescoperit libertatea de expresie cu ajutorul rock-ului. Am reusit sa-mi modulez vocea si fiinta. Rock-ul m-a primit cu bratele deschise. Si in scurt timp ii voi da o a doua sansa operei, dar iti voi povesti despre asta la momentul potrivit.
Ce surse de inspiratie ai pentru muzica ta?
Emma Shapplin: In mare parte literatura pe care o citesc si poezia (iubesc poemele vechi, in diferite limbi). Ma inspira viata, filmele, experientele personale. Tot ce ascult, gust, simt, descopar sau iubesc.
Cum ai reusit sa inveti italiana veche?
Emma Shapplin: Citind multe poezii, cu multe carti si dictionare alaturi. Am descoperit ca italiana veche este o limba dramatica, exprima o gama imensa de emotii, care nu ar putea fi redate intr-o limba moderna.
Si ce reactii ai primit de la publicul italian?
Emma Shapplin: Toti italienii sunt mandri de limba lor. Si mai toti mi-au spus ca nu inteleg ce spun eu in versurile mele (rade).
Si dupa ce compui, produci, calatoresti, sustii show-uri, ce faci pentru sufletul tau?
Emma Shapplin: Ma cufund din nou in poezie, in lectiile instrumentale… tot ce fac eu acum fac pentru sufletul meu.
Emma Shapplin a concertat in Romania in cadrul Festivalului “Viata e frumoasa”, organizat de Teatrul National de Opereta “Ion Dacian”.