fbpx

Felix Baumgartner renunta la activitatile sportive extreme

de

Sportivul austriac, Felix Baumgartner primul si singurul parasutist din lume care a reusit sa depaseasca viteza sunetului in cadere libera, a anuntat, luni, ca va renunta la activitatile sportive extreme, informeaza AFP.
“M-am retras oficial din activitatile sportive extreme”, a anuntat Baumgartner luni, cu ocazia unei intalniri oficiale cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, cu care a discutat despre saltul sau istoric, realizat pe 14 octombrie, de la altitudinea record de 39.043 de metri, deasupra statului american New Mexico.

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ban Ki-moon i-a marturisit lui Felix Baumgartner ca a urmarit, ca milioane de alte persoane, saltul sau temerar, difuzat in direct online si la televiziune, spunand ca il considera pe sportivul austriac drept “cel mai curajos om din lume”.
“Am discutat despre ceea ce am reusit eu sa fac si despre proiectele mele, despre cum voi putea sa ii inspir pe tineri si pe femei”, a declarat austriacul in varsta de 43 de ani intr-un interviu acordat AFP, dupa intalnirea sa cu Ban Ki-moon.
El s-a declarat dispus sa se angajeze intr-unul dintre programele initiate de ONU.
Parasutistul austriac a spus ca, in prezent, se gandeste sa devina pilot de elicoptere, iar aceasta va fi activitatea lui principala dupa retragerea din sporturile extreme.
“Ma voi consacra serviciului public in calitate de pilot de elicoptere pentru misiunile de salvare a persoanelor in dificultate din zonele montane, dar si in calitate de pompier”, a spus Felix Baumgartner, precizand ca va lucra in Austria, Elvetia si in Statele Unite.
Referindu-se la saltul sau recent, care a impresionat milioane de persoane din lumea intreaga, parasutistul austriac a spus ca nu a suferit nicio accidentare sau traumatism.
“Dupa ce am revenit pe sol, am fost supus unui control medical complet, iar medicii nu au gasit nimic anormal”, a spus el.
Cu toate acestea, Baumgartner le-a recomandat admiratorilor sai sa nu incerce sa il imite: “Credeti-ma, a fost foarte greu”.
Austriacul Felix Baumgartner, care a realizat cu succes pe 14 octombrie, in jurul orei 21.08 (ora Romaniei), saltul in cadere libera din stratosfera – o premiera mondiala -, plonjand de la o altitudine record de 39.043 de metri, deasupra statului american New Mexico, a depasit viteza sunetului, stabilind un record mondial.
Astfel, Felix Baumgartner a avut in timpul coborarii o viteza de 1.342,8 kilometri/ ora, potrivit site-ului redbullstratos.com.
Felix Baumgartner este prima persoana din lume care a depasit viteza sunetului, fara a se afla intr-un avion. Acest record a fost atins chiar in ziua in care se celebreaza 65 de ani de la primul zbor cu un avion supersonic, care a fost pilotat de Chuck Yeager in 1947, informeaza Sky News.
Felix Baumgartner a urcat in stratosfera intr-o capsula presurizata, trasa de un balon urias cu heliu, dupa care a fost in cadere libera timp de peste patru minute, potrivit Sky News.
Recordul pentru saltul cu parasuta in cadere libera era detinut din 1960 de un fost colonel din aviatia americana (US Air Force), Joe Kittinger, care, ajuns la limita spatiului cu ajutorul unui balon umflat cu heliu, a sarit in gol de la altitudinea de 31.333 de metri.
Totusi, Baumgartner nu a depasit si un al doilea record detinut de Kittinger, care s-a aflat in cadere libera timp de 4 minute si 36 de secunde. Felix Baumgartner s-a aflat in cadere libera doar 4 minute si 19 secunde.
Pentru a se pregati pentru aceasta performanta, parasutistul austriac Felix Baumgartner a efectuat deja doua salturi deasupra statului New Mexico – primul in martie, de la altitudinea 21.600 de metri, iar cel de-al doilea in august, de la altitudinea de 29.456 de metri – atingand viteza maxima de 864 kilometri/ ora, inainte de a-si deschide parasuta.
Felix Baumgartner s-a nascut pe 20 aprilie 1969 in orasul austriac Salzburg si, de copil, a visat sa piloteze elicoptere si sa sara cu parasuta. “Mi-am dorit intotdeauna sa ma simt liber si, mai ales, sa privesc lumea de sus. Cand eram mic ma cataram in copaci si mi-am dorit intotdeauna sa zbor”, a spus Felix Baumgartner.
El a efectuat primul salt la varsta de 16 ani, inainte de a se inrola in armata austriaca si si-a perfectionat calitatile in cadrul fortelor speciale.
Aventurierul a explorat deja cele patru colturi ale lumii, uneori in aer, dar si de la nivelul solului. In 1999, el a devenit primul om care a sarit de pe unul dintre bratele statuii lui Hristos Mantuitorul din Rio de Janeiro, Brazilia, la numai 30 de metri de la sol, suficient insa pentru a deschide parasuta si a ateriza in siguranta.
Dar cele mai spectaculoase sarituri ale sale sunt acelea de pe cele mai inalte turnuri ale lumii – Petronas Tower din Kuala Lumpur, Malaezia (in 1999), si de pe turnul din Taipei, Taiwan (2004).
Felix Baumgartner a devenit in 2003 primul om care a traversat Canalul Manecii in cadere libera folosind o aripa de deltaplan fabricata din carbon.
Baumgartner a sarit si de pe cel mai inalt pod din lume, Viaductul Millau, din Franta, care se ridica la inaltimea de 343 de metri deasupra Vaii Tarn.
In prezent, el traieste in Elvetia si Statele Unite ale Americii, insa marturiseste: “In aer ma simt acasa”.

NEW YORK (MEDIAFAX) 

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 

Categorii:
Stiri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.