Felix Baumgartner, care a depasit viteza sunetului in cadere libera, duminica, considera ca “atunci cand te afli pe acoperisul lumii, devii mult mai umil”, spunand intr-o conferinta de presa ca nu s-a gandit in timpul saltului sau la doborarea unor recorduri sau la obtinerea unor date stiintifice.
Austriacul Felix Baumgartner, care a realizat cu succes duminica, in jurul orei 21.08 (ora Romaniei), saltul in cadere libera din stratosfera – o premiera mondiala -, plonjand de la o altitudine record de 39.043 de metri, deasupra statului american New Mexico, a depasit viteza sunetului, stabilind un record mondial.
Intr-o conferinta de presa care a fost organizata duminica, la cateva ore dupa ce Felix Baumgartner a ajuns cu bine pe Pamant, la care a participat si Brian Utley, reprezentantul Federatiei Aeronautice Internationale, Felix Baumgartner a spus: “Permiteti-mi sa va spun un lucru: atunci cand te afli pe acoperisul lumii, devii mult mai umil. Nu te mai gandesti la doborarea unor recorduri, nici la obtinerea unor date stiintifice – singurul lucru pe care ti-l doresti atunci este sa te intorci acasa in viata”, a spus temerarul austriac.
Felix Baumgartner a spus, totodata, ca, la un moment dat, a fost pe punctul de a-si anula misiunea, intrucat vizorul castii de protectie pe care o purta in timpul saltului se aburise.
Conferinta a fost transmisa live pe site-ul oficial al misiunii – redbullstratos.com.
Brian Utley a precizat ca, potrivit datelor preliminare, Felix Baumgartner a reusit sa depaseasca viteza sunetului in cadere libera, stabilind un record mondial. Astfel, Felix Baumgartner a avut in timpul coborarii o viteza de 1.342,8 kilometri/ ora, potrivit site-ului redbullstratos.com.
Felix Baumgartner este prima persoana din lume care a depasit viteza sunetului, fara a se afla intr-un avion. Acest record a fost atins chiar in ziua in care se celebreaza 65 de ani de la primul zbor cu un avion supersonic, care a fost pilotat de Chuck Yeager in 1947, informeaza Sky News.
Plonjand de la altitudinea de peste 39.000 metri deasupra statului american New Mexico, Felix Baumgartner a stabilit duminica si un alt record mondial – saltul in cadere libera de la cea mai mare altitudine, a confirmat in conferinta de presa Brian Utley.
Felix Baumgartner a urcat in stratosfera intr-o capsula presurizata, trasa de un balon urias cu heliu, dupa care a fost in cadere libera timp de peste patru minute, potrivit Sky News.
Recordul pentru saltul cu parasuta in cadere libera era detinut din 1960 de un fost colonel din aviatia americana (US Air Force), Joe Kittinger, care, ajuns la limita spatiului cu ajutorul unui balon umflat cu heliu, a sarit in gol de la altitudinea de 31.333 de metri.
Felix Baumgartner a primit indicatii de la sol, in timpul ascensiunii si in timpul caderii sale, chiar de la cel al carui record l-a depasit, Joe Kittinger. Kittinger a participat si la conferinta de presa, organizata dupa reusita saltului lui Baumgartner.
Totusi, Baumgartner nu a depasit si un al doilea record detinut de Kittinger, care s-a aflat in cadere libera timp de 4 minute si 36 de secunde. Felix Baumgartner s-a aflat in cadere libera doar 4 minute si 19 secunde.
Scopul principal al lui Felix Baumgartner, pasionat de sporturi extreme, a fost acela de a depasi viteza sunetului in cadere libera – o premiera mondiala -, plonjand de la o altitudine record. El a depasit altitudinea pe care si-o propusese, de 36.576 de metri, realizand saltul de la peste 39.000 de metri.
Cu textul “Born to fly” (Nascut pentru a zbura, n.r.) tatuat pe antebrat, austriacul in varsta de 43 de ani a sperat sa adauge mai multe recorduri in palmaresul sau: caderea libera realizata de la cea mai mare inaltime si cea mai rapida saritura libera. De asemenea, Felix Baumgartner a intentionat sa devina primul om care depaseste viteza sunetului fara a se afla intr-un echipament special de zbor.
In timpul ascensiunii sale, Felix Baumgartner a depasit si un alt record: s-a aflat intr-o capsula trasa de un balon care a ajuns la cea mai mare altitudine la care s-a aflat vreodata un balon cu echipaj uman, potrivit explicatiilor oferite de specialistii care au comentat transmisiunea live de pe redbullstratos.com.
Uriasul balon – la care a fost atasata o capsula cu o greutate de 1.315 kilograme, in interiorul careia se afla Felix Baumgartner – a fost ridicat in aer in jurul orei 18.30 (ora Romaniei).
A fost pentru prima data in istorie cand a fost lansat un balon de o asemenea marime, la care a fost atasata o capsula in care s-a aflat echipaj uman. In respectiva capsula, Felix Baumgartner a avut patru sisteme diferite de oxigen, pentru a-l ajuta sa respire la o asemenea altitudine, potrivit explicatiilor care au insotit transmisiunea live a misiunii.
Balonul care a ridicat in stratosfera capsula in care s-a aflat Felix Baumgartner a fost realizat dintr-o folie de plastic, iar pentru umflarea sa au fost necesari 850.000 de metri cubi de heliu.
Ascensiunea celui supranumit “Neinfricatul Felix” a durat aproximativ 2 ore si 40 de minute.
Baumgartner, care a purtat un costum presurizat, a pasit afara din capsula in jurul orei 21.08 (ora Romaniei). Inainte de a se arunca in gol, Baumgartner a spus: “Cateodata trebuie sa urci foarte sus pentru a-ti da seama cat esti de mic” (“Sometimes you have to go really high to see how small you are”).
Momentele de dupa saritura au fost critice. Pozitia corpului sau a avut un rol crucial, pentru a-i permite acestuia sa respire. Daca ar fi cazut si s-ar fi rotit prea repede, Felix Baumgartner ar fi putut sa sufere probleme la ochi, creier si sistemul cardiovascular, potrivit Reuters.
Coborarea lui Baumgartner a durat 9 minute si 3 secunde, din care 4 minute si 19 secunde in cadere libera, inainte de deschiderea parasutei, potrivit specialistilor din camera de control a misiunii lui Felix Baumgartner. Viteza atinsa in timpul coborarii de Felix Baumgartner a fost de 1.137 kilometri pe ora, potrivit informatiilor postate pe pagina de Facebook a misiunii.
Evenimentul, pentru care austriacul s-a pregatit de cinci ani, programat sa aiba loc initial pe 8 octombrie, a fost amanat, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, de mai multe ori, intai pentru 9 octombrie, apoi pentru 11 octombrie si, cel mai recent, pentru duminica.
“Imi plac foarte mult provocarile, iar incercarea de a deveni prima persoana care depaseste bariera sunetului este o provocare unica. Acesta este, probabil, ultimul lucru pe care il mai am de facut”, a declarat Felix Baumgartner in timpul perioadei de pregatire pentru marele salt.
“Cred ca totul este o chestiune de pregatire. Trebuie sa iti faci bine treaba. Si imi displace sa fiu numit un iubitor de senzatii tari sau dependent de adrenalina, pentru ca nu sunt deloc asa. Imi place ca totul sa fie foarte bine pus la punct”, a mai spus Baumgartner.
Aventurierul austriac a trecut peste deceptia provocata de amanarea saltului si a incercat in ultimele zile sa se concentreze asupra a ceea ce a trebuit sa faca duminica, potrivit unui comunicat remis in urma cu cateva zile de organizatori.
In afara de conditiile meteorologice, organizatorii misiunii s-au mai confruntat cu o problema: nu au avut decat un balon de rezerva.
Anuntul acestui salt, facut initial la sfarsitul lui septembrie, a pus capat unei perioade de incertitudine in ceea ce privea data la care va avea loc saltul supersonic, dupa ce capsula presurizata, ridicata de un balon umflat cu heliu, a fost avariata in luna iulie, in timpul unor teste.
“Toate sistemele capsulei au fost testate cu succes”, a declarat, atunci, intr-un comunicat, Art Thompson, directorul tehnic al acestui proiect, denumit “Stratos”.
Pentru a se pregati pentru aceasta performanta, parasutistul austriac Felix Baumgartner a efectuat deja doua salturi deasupra statului New Mexico – primul in martie, de la altitudinea 21.600 de metri, iar cel de-al doilea in august, de la altitudinea de 29.456 de metri – atingand viteza maxima de 864 kilometri/ ora, inainte de a-si deschide parasuta.
Unul dintre principalele obiective ale proiectului “Stratos” consta in colectarea de date stiintifice care ar putea sa amelioreze siguranta calatoriilor spatiale permitand, in cazuri de urgenta, salturile cu parasuta de la mare altitudine.
Felix Baumgartner s-a nascut pe 20 aprilie 1969 in orasul austriac Salzburg si, de copil, a visat sa piloteze elicoptere si sa sara cu parasuta. “Mi-am dorit intotdeauna sa ma simt liber si, mai ales, sa privesc lumea de sus. Cand eram mic ma cataram in copaci si mi-am dorit intotdeauna sa zbor”, a spus Felix Baumgartner.
El a efectuat primul salt la varsta de 16 ani, inainte de a se inrola in armata austriaca si si-a perfectionat calitatile in cadrul fortelor speciale.
Aventurierul a explorat deja cele patru colturi ale lumii, uneori in aer, dar si de la nivelul solului. In 1999, el a devenit primul om care a sarit de pe unul dintre bratele statuii lui Hristos Mantuitorul din Rio de Janeiro, Brazilia, la numai 30 de metri de la sol, suficient insa pentru a deschide parasuta si a ateriza in siguranta.
Dar cele mai spectaculoase sarituri ale sale sunt acelea de pe cele mai inalte turnuri ale lumii – Petronas Tower din Kuala Lumpur, Malaezia (in 1999), si de pe turnul din Taipei, Taiwan (2004).
Felix Baumgartner a devenit in 2003 primul om care a traversat Canalul Manecii in cadere libera folosind o aripa de deltaplan fabricata din carbon.
Baumgartner a sarit si de pe cel mai inalt pod din lume, Viaductul Millau, din Franta, care se ridica la inaltimea de 343 de metri deasupra Vaii Tarn.
In prezent, el traieste in Elvetia si Statele Unite ale Americii, insa marturiseste: “In aer ma simt acasa”.
Sportivul este sprijinit tehnic si financiar pentru acest salt supersonic de grupul austriac de bauturi energizante Red Bull si de patronul acestuia, multimilionarul austriac Dietrich Mateschitz.
Cel din urma este si proprietarul echipei de Formula 1 Red Bull-Renault, la care concureaza actualul campion mondial, germanul Sebastian Vettel.