Scriitorul spaniol Felix J. Palma, care si-a lansat recent la Bucuresti volumul SF “Harta cerului”, a vorbit intr-un interviu acordat MEDIAFAX despre calatorii in timp, vampiri si literatura SF ce leaga perioade istorice care, aparent, nu au nimic in comun.
Scriitorul Felix J. Palma a fost prezent, saptamana trecuta, la Bucuresti pentru a participa la lansarea in Romania a volumului “Harta cerului”, cea de-a doua carte a trilogiei stiintifico-fantastice victoriene care l-a facut celebru.
Felix J. Palma a castigat, in 2005, premiul Luis Berenguer pentru romanul “Curentele Oceanului”, iar in 2008, premiul Ateneo de Sevilla XL, pentru primul roman al trilogiei sale, “Harta timpului”. Opera sa a fost tradusa in peste 25 de limbi straine, printre care si romana. Felix J. Palma este, de asemenea, editorialist, critic literar si coordonator de workshop-uri.
Prezentam integral interviul acordat MEDIAFAX de scriitorul Felix J. Palma:
Reporter: Va rog sa ne spuneti cate ceva despre dumneavoastra.
FELIX J. PALMA: M-am nascut in Sanlucar de Barrameda, un sat din Andaluzia, aproape de Cadis. Suntem sase frati, iar tatal meu se numea tot Felix Palma si era renumit pentru ca avea un magazin de mobila. Asa se face ca, la 20 de ani, cand a trebuit sa imi semnez prima aparitie publicistica, povestirea “Moartea a la carte”, am fost nevoit sa aleg ceva care sa ma diferentieze, prin nume, de tatal meu. Astfel am adaugat la nume acel “J”, care provine de la Jesus, al doilea prenume al meu, pe care nu il foloseste nimeni.
Mediafax: Intr-un interviu anterior ati spus ca personajele cartilor dumneavoastra sunt atat reale, cat si imaginare. Puteti sa detaliati. Care va plac mai mult?
FELIX J. PALMA: Cand am ales epoca despre care sa scriu, in timp ce ma documentam, am vazut ca atunci au trait personaje foarte interesante. M-am gandit ca scrierea va fi mai credibila daca amesteca personajele fictive cu cele reale, dar nu imi puteam transforma romanul intr-o vitrina in care sa incapa toti, asa ca am facut un casting prin care sa decid care dintre personajele reale vor ramane. Am pastrat acele personaje care puteau indeplini o functie in economia povestirii. Dragi imi sunt personajele fictionale, dar si cele reale, pentru ca si pe ele le-am inventat, documentandu-ma, desigur, si am pus suflet in fiecare dintre ele.
Mediafax: Vorbeati despre epoci. Pe ce criterii ati selectat acele epoci?
FELIX J. PALMA: Pentru ca in romanele mele este vorba despre calatoria in timp, apar epoca victoriana si razboaiele mondiale, dar si anii 1980. Cand am citit “Masina timpului” a lui Herbert George Wells, am incercat sa imi imaginez ce isi inchipuiau cititorii in acea perioada, pentru ca era o epoca de mari transformari, intr-o continua expansiune tehnica si industriala. Asa mi-am imaginat ca acei cititori care traiau minuni in fiecare zi credeau cu usurinta ca se poate inventa si o masina a timpului. M-am gandit cum se poate inventa o asemenea masina si mi-am inchipuit-o cu aburi, conform esteticii timpului. Mi-am imaginat cum acei oameni din secolul al XIX-lea se urca in masina si calatoresc in anul 2000, adica inca un secol, timp suficient sa se schimbe multe. Mi-am imaginat cum ar fi pentru ei un viitor care pentru noi este deja trecut. Am trecut mai departe si mi-am inchipuit cum, la un an de la inventarea masinii, ia fiinta o agentie de calatorii in timp de ale carei servicii sa beneficieze cititorii mei. Mi s-a parut foarte interesant sa “aflu” ce ar face Wells daca ar folosi acea masina, s-ar urca in ea, ar calatori in timp? Dar si cum ar vedea el anul 2.000. Din toate aceste motive, pentru trilogia mea nu puteam alege decat epoca victoriana.
Mediafax: Textele dumneavoastra incita nu doar la visare, ci sunt reale exercitii de gandire. Va place sa va tineti cititorul in stare de alerta?
FELIX J. PALMA: Intr-adevar, imi place sa ma joc cu mintea cititorului si aceasta placere dateaza din vremea cand scriam povestiri SF a caror actiune o deviam brusc de la traiectoria linistita si aproape fireasca pe care i-o ofeream cititorului.
Mediafax: Care este cel mai complex exercitiu de gandire pe care considerati ca l-ati oferit cititorilor?
FELIX J. PALMA: Cei care incep sa citeasca romanele mele – “Harta Timpului” si “Harta Cerului” – trebuie sa accepte mai intai jocul pe care il propun, trebuie sa se puna in pielea unui cetatean din secolul al XIX-lea care vrea sa calatoreasca in viitorul din 2000. Iar cea mai mare provocare la care il supun este aceea de a gasi ingenuitatea epocii in care incerc sa il transpun.
Mediafax: Sunteti in Romania. Cu siguranta ati auzit despre Dracula. Cum vi se pare povestea celui mai celebru vampir?
FELIX J. PALMA: Dintre toate povestile si miturile despre vampiri, Dracula imi place cel mai mult, pentru capacitatea lui de a fi raul in stare pura si de a dezlantui instinctele cele mai urate. De asemenea, imi place toata iconografia care insoteste vampirul, de la Van Helsing, ca antagonist, pana la crucifix si usturoi.
Mediafax: Daca ati fi avut ocazia de a-l reinventa pe Dracula, cum vi l-ati fi imaginat? Cum i-ati fi scris povestea?
FELIX J. PALMA: Pe Dracula nu il poti schimba prea mult, pentru ca n-ar mai fi Dracula. S-a scris mult in jurul mitului lui Dracula, insa, dintre toate scrierile si productiile cinematografice, mie imi place cel mai mult varianta in care vampirul se hraneste cu sangele altui vampir. Imi place vampirul elegant, manierat, rafinat, seducator, gentleman, in defavoarea celui animalic, brutal. Sa zicem ca, dintre filmele facute pe baza acestui mit, prefer “Interviu cu un vampir”.
Mediafax: Cum vi se pare piata de carte la ora actuala?
FELIX J. PALMA: Piata de carte este dominata, cel putin in Spania, de thriller, mai ales de thrillerul istoric. “Codul lui Da Vinci” face si acum furori in tara mea, unde se citeste cu fervoare romanul negru scandinav. Eu prefer alte carti la moda, cum ar fi “Jocurile foamei” sau “Urzeala tronurilor”, iar pentru un scriitor de literatura stiintifico-fantastica este o bucurie sa vezi ca acele carti in care crezi au un succes atat de mare si sunt ecranizate. Trebuie sa recunosc ca nimic nu mi-ar placea mai mult decat sa vad ca si cartile mele au aceeasi soarta.
Mediafax: Va adaptati scrierile la cererea actuala a pietei sau scrieti din instinct literar?
FELIX J. PALMA: Am inceput sa scriu cu teama aceasta trilogie a carei actiune este situata in secolul al XIX-lea, pentru ca m-am gandit ca exista doua optiuni – fie romanele vor fi respinse total, fara ca macar sa se publice, fie vor fi acceptate. Dar nu m-am asteptat niciodata la acest succes pe care cartile mele il au acum. Mai mult, daca as fi stiut reteta pentru bestseller, as fi folosit-o de mult. “Harta timpului”, prima din trilogie, se adresa unui public extrem de restrans pe care eu mi-l formasem in Spania, o tara care, sincer vorbind, nu este prea obisnuita cu romanele SF. Apoi, a fost o surpriza continua sa vad ca si acest al doilea roman, “Harta cerului’, este declarat de critica spaniola, dar si de cea din Statele Unite, un “succes”.
Mediafax: Va simtiti ca un Jules Vernes al timpurilor moderne?
FELIX J. PALMA: Nu ma simt ca Jules Vernes, dar imi place cand se spune in cronici ca am salvat spiritul lui Jules Vernes.
Mediafax: Cine va inspira?
FELIX J. PALMA: Realizarea trilogiei m-a obligat la o ampla documentare din scriitorii epocii, asa ca am citit tot din epoca – Wells, Poe, Dickens, iar acum, pentru a treia carte a trilogiei, ma voi inspira din Arthur Connan Doyle.
Mediafax: Cu ce scriitori romani sunteti familiar?
FELIX J. PALMA: Literatura romana se traduce foarte putin in Spania, asa ca nu va pot spune niciun nume de scriitor roman.
Mediafax: Cui ati acorda, anul acesta, sanse la premiul Nobel pentru literatura?
FELIX J. PALMA: Intotdeauna am pariat pe Stephen King, despre care spun mereu ca merita acest premiu. Sigur, este foarte criticat si chiar nedreptatit de critica literara pretentioasa si este discriminat pentru ca este foarte comercial, dar este un autor foarte mare, care a facut o cariera impresionanta si a lasat opere colosale. Nobelul nu ar trebui sa se dea numai autorilor necunoscuti.
Mediafax: Ce ne puteti spune despre cel de-al doilea volum al trilogiei, “Harta Cerului”?
FELIX J. PALMA: Fiecare carte a acestei trilogii are la baza o carte a lui Herbert George Wells. Prima porneste de la “Masina Timpului’, a doua, pe care am lansat-o acum in Romania, se bazeaza pe “Razboiul lumilor” si are actiunea plasata la final de secol XIX, in 1898, intr-o epoca in care se credea ca exista viata pe Marte. Este povestea unei fete, Emma Harlow, din New York, care era foarte petita de toata protipendada newyorkeza si care, din dorinta de a scapa de pretendentul cel mai insistent, un milionar care ii scria “Domnisoara Harlow, nu stiu ce va doriti, dar eu, cu siguranta, va pot oferi”, ea ii cere sa faca lumea sa creada ca martienii vor invada lumea. Asa se face ca politia merge la casa lui Wells pentru a-l investiga, pentru ca ceea ce scrisese el cu ceva timp in urma, se intampla – veneau martienii.
Mediafax: Cum veti incheia trilogia?
FELIX J. PALMA: In cea de-a treia parte a trilogiei voi construi actiunea in jurul romanului “Omul Invizibil”, a lumii spiritismului, iar scriitor invitat va fi Arthur Connan Doyle, care va incerca sa explice de ce a scris el romanul “Cainele din Baskerville”. Voi ajunge astfel sa leg toate firele narative si voi inchide trilogia.