fbpx

Festivalul culturii indiene ajunge la a VI-a editie

de

Centrul Cultural „Rabindranath Tagore“ si Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti” din Bucuresti va invita, în perioada 23-25 mai 2014, la cea de-a VI-a editie a festivalului „Namaste India“, un eveniment organizat în exclusivitate de românii pasionati de cultura Indiei.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diversitatea si numarul activitatilor din program creste de la an la an, festivalul oferind românilor sansa de a descoperi o mare civilizatie a lumii în spatiul rustic ce evoca frumusetea patrimoniului rural al tarii noastre.

India vazuta prin ochii calatorilor români
Pe vremea lui Eliade, India era un tarâm misterios si îndepartat, iar drumul pâna acolo, lung si anevoios. În zilele noastre, India a devenit o destinatie accesibila atât calatorilor aventurieri, cât si turistilor care prefera confortul, siguranta si rasfatul unei vacante exotice. Calatorii români vin la festival sa împartaseasca povesti, peripetii si sfaturi practice cu toti cei care viseaza sa ajunga cândva în India. Exploratoarea Uca Marinescu si renumitul bloger Cezar Dumitru sunt în fruntea listei cu numerosi invitati ai acestei editii.
Vorbind despre farmecul tinutului nordic si muntos, Ladakh, luxurianta si mirifica regiune sudica, Kerala, întâlnirea cu Dalai Lama sau despre stilul simplu si disciplinat de viata dintr-un ashram, povestitorii vor dezvalui impresiile cu care s-au întors acasa, lucrurile învatate si amintirile dragi. Expozitiile de pictura si fotografie completeaza portretul Indiei vazute prin ochii calatorilor, acestea putând fi vizitate pe durata celor trei zile ale festivalului.

Muzica si dansul: de la templu, la marile scene de spectacol
În vremurile de demult, dansul si muzica erau cai de a slavi creatia si Creatorul. În ciuda invaziilor straine si a influentelor moderne, esenta si puritatea stilurilor clasice de muzica si dans s-au pastrat vii în India, ele continuând sa trezeasca sensibilitatea omului modern.
Gratia, rigurozitata, eleganta si expresivitatea stilurilor clasice de dans Odissi, Bharatanatyam, Mohiniattam si Kathak vor fi prezentate în cadrul festivalului de catre interprete din România, care fie au beneficiat de burse în India, fie s-au dedicat pe cont propriu studiului dansului, dovedind deosebit talent si perseverenta.
Din program nu pot lipsi dansurile vibrante si pline de culoare popularizate în binecunoscutele filme Bollywood. Muzica va fi si ea prezenta prin sunete meditative de sitar si flaut, precum si cântece devotionale Bhajan si Qawwali.

Sari-ul: vesmântul care sarbatoreste corpul femeii
De la anticele orasele create pe valea Indusului, pâna la covoarele rosii de la festivalurile de film, povestea sari- ului se întinde pe o perioada de peste 2000 de ani. O simpla bucata lunga de material pune în valoare femeia mai bine decât orice alta îmbracaminte, adaptându-se cu versatilitate tuturor formelor, vârstelor, ocaziilor si preferintelor.Doamnele si domnisoarele vor putea admira în cadrul festivalului o expozitie de sari-uri din diverse regiuni ale Indiei si vor putea descifra misterele acestui fascinant vesmânt vizionând un scurt si cuprinzator documentar despre istoria si evolutia sa în timp.

Târg cu artizanat si specialitati culinare
Gospodariile din Muzeul Satului vor gazdui pe parcursul festivalului un târg de produse indiene: îmbracaminte, accesorii, obiecte de artizanat, podoabe, mirodenii si specialitati culinare. Produsele variaza: de la traditionalele costume salwar kameez, pâna la textilele simple de bumbac ce si-au facut loc în garderoba occidentala, de la conserve si muraturi specific indiene, pâna la banalul ceai Darjeeling.

Ateliere si prezentari
Lectiile de limba hindi, sanscrita, bengali, demonstratiile de yoga traditionala, arta decorarii cu henna, mandala ca arta si terapie, beneficiile arborelui neem pentru sanatate si frumusete, lectia de gatit mâncare indiana, prezentarea de ceaiuri, lansarile de carte si proiectiile de filme vor oferi publicului un tablou complet asupra diversitatii culturale a Indiei.
Pe toata durata festivalului se vor organiza ateliere creative atât pentru adulti, cât si pentru copii. Programul complet al festivalului va fi disponibil pe site-ul www.namasteindia.ro.
Orarul de vizitare: 09:00 – 19:00. Locatie: Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti”, Sos. Kiseleff nr 28-30, Bucuresti,www.muzeul-satului.ro
Festivalul se bucura de sustinerea si participarea Incredible India – India Tourism Frankfurt.
Parteneri: Centrul de Arta Euterpe; Editura Cununi de Stele; Editura Suriya Publishing; Editura Herald; Prakriti School of Yoga; Sahaja Yoga Romania; Made by You; Creative Art; Viajoa.ro; Creative Arts; BML Movie Entertainment.
Sponsor: Dr. Reddy’s
Parteneri media: Jurnalul National, AGERPRES, National TV, Radio România Cultural, Radio România Actualitati, TV City, Sapte Seri, calendarevenimente.ro, orasulm.eu, metropotam.ro, port.ro, The Epoch Times România,, Bucharest Herald, Revista Cultura, romaniapozitiva.ro, onlinegallery.ro, autentici.ro, oriens.ro, 4arte.ro, Clubul Presei Transatlantice, Radio Pro Diaspora.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Life

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.