fbpx

Jaemin Han din Coreea de Sud a câștigat locul întâi în Finala de Violoncel a Concursului Internațional George Enescu 2020/2021

de

Cei trei excepționali concurenți ai Finalei de Violoncel a Concursului Internațional George Enescu 2020/2021, Ștefan Cazacu, Sebastian Fritsch și Jaemin Han au ocupat treptele podiumului în ordinea inversă a intrării în marea finală. Ștefan Cazacu a câștigat locul al treilea, Sebastian Fritsch locul al doilea, iar Jaemin Han locul întâi, respectiv marele premiu al secțiunii.

Câștigătorul este, deopotrivă, un recordmen și datorită vârstei sale extrem de fragede, căci s-a înscris în concurs la vârsta de 14 ani ș a împlinit 15 după intrarea în competiție, iar acum a devenit cel mai tânăr câștigător din istoria Concursului Enescu.

Violoncelistul Jaemin Han din Coreea de Sud a câștigat Premiul I al secțiunii de violoncel, un premiu în valoare de 15.000 de euro, la sfârșitul unei finale în care a interpretat Shostakovich – Concertul nr. 1 în mi bemol major pentru violoncel și orchestră op. 107, acompaniat de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta cunoscutului dirijor Nicolas Altstaedt, la rândul său, un mare violoncelist, nu doar dirijor și director artistic de renume. Jaemin Han a studiat la Korea National Institute for the Gifted in Arts cu prof. Kangho Lee și Myung-Wha Chung; a concertat ca solist cu Orchestra Filarmonicii din Wonju, Orchestra Filarmonicii din Seul și Orchestra Filarmonicii din Bucheon și a participat la cursuri de măiestrie susținute de Daniel Müller-Schott, Miklós Perényi, Julian Steckel, Jian Wang, Lluis Claret, Edward Arron. Până în prezent, mai obținuse câteva premii importante, la Concursul Internațional de Violoncel Dotzauer, Concursul Internațional de Violoncel David Popper sau Concursul Internațional din Osaka.

Câștigătorul locului al doilea și al unui premiu de 10.000 de euro, Sebastian Fritsch, în vârstă de 25 de ani, a interpretat în Finală Concertul în mi minor pentru violoncel și orchestră op. 85 de Elgar. A studiat la universitățile de muzică din Freiburg și Weimar, formarea sa fiind completată în prezent la Academia Kronberg, sub îndrumarea profesorului Wolfgang Emanuel Schmidt. Câștigător al Concursului de Muzică din Germania în 2019, Sebastian cântă la un violoncel Thorsten Theis din 2016.

Locul al treilea – și premiul în valoare de 5000 de euro- i-au revenit lui Ștefan Cazacu (27 ani), care a intepretat în Finală Concertul în si minor pentru violoncel și orchestră op. 104 de Dvořák. Acesta a studiat la București și Viena, cu profesorii Marin Cazacu, Răzvan Suma și Reinhard Latzko. Ștefan Cazacu a susținut recitaluri în România, Olanda, Israel, Austria, Germania și a colaborat ca solist cu toate orchestrele simfonice din România, dar și cu Filarmonica din Chișinău sau cu Orchestra de Tineret din Alicante.

Juriul a oferit, de asemenea, un premiu special, pentru cel mai bun acompaniator al sonatei pentru pian şi violoncel nr. 2 în do major op. 26 de George Enescu, în valoare de 4.000 Euro, pianistei Naoko Sonoda. Acesta l-a acompaniat în semifinale pe Sebastian Fritsch. Premiul este o recunoaștere a calității interpretării pianistei, în condițiile în care lucrarea este foarte dificilă.

Trofeul ediției din 2020/2021, oferit celor trei tineri muzicieni, este realizat de artista Iulia Năstase din sticlă prelucrată și gravată manual, special pentru Concursul Enescu și inspirat de tema ediției, Frumusețe în Viață.

Președintele Juriului de violoncel, David Geringas, a anunțat rezultatele pe scena Ateneului Român. Alături de acesta, din juriul de specialitate au făcut parte Myung-Wha Chung, Leonid Gorokhov, Alexandra Guțu, Frans Helmerson, Arto Noras, Jérôme Pernoo, Meehae Ryo, Tsuyoshi Tsutsumi și Raphael Wallfisch. Jurizarea a fost făcută într-un sistem hibrid, cu cinci membri ai juriului sunt prezenți la București, urmărind recitalurile finaliștilor în direct, la Ateneul Român, iar cinci au vizionat prestațiile tinerilor muzicieni prin transmisiune online.

Spectacolul a fost prezentat de Marius Constantinescu.

Concursul Internațional George Enescu 2020 a derulat prima fază în cursul anului trecut, cu promisiunea de a aduce „Frumusețe în viață”, în ciuda pandemiei. Concursul s-a reinventat în online cu o premieră în lumea muzicii clasice internaționale – primele două etape ale secțiunilor au fost organizate online, această măsură fiind luată pentru a putea derula competiția, în ciuda pandemiei. Astfel, 205 tineri artiști au putut să-și urmeze visul și să participe la Concurs, între 29 august și 20 septembrie 2020. Ultimele două etape – Semifinalele și Finalele – sunt organizate live, la București, la Ateneu, între 12 și 23 mai 2021, cu public în sală.

În 2020, Concursul Internațional George Enescu a oferit mai mult decât muzică și competiție. Mesajul ediției din acest an este „Frumusețe în viață”, iar în contextul pandemiei, Concursul Enescu și-a propus să arate că avem cu toții puterea să ne reinventăm, pentru a alege în egală măsură viața și frumusețea. Într-o lume bulversată, redusă la tăcere și la izolare de pandemie, am creat un model de reziliență pornind de la nevoia de frumusețe în viață, indispensabilă umanității noastre.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.