fbpx

La 10 ani, ridica publicul in picioare la Ateneu: “Nu vreau sa plec din tara, aici imi gasesc inspiratia”

de

Cum arata un geniu. El este cel mai tanar dirjior roman. La 10 ani, ridica publicul in picioare la Ateneu: “Nu vreau sa plec din tara, aici imi gasesc inspiratia”

Romania creste intre hotarele ei unul dintre geniile muzicii mondiale. Matei Bucur Mihaescu este cel mai tanar dirijor roman si pana la 21 de ani a reusit sa stranga numeroase premii si distinctii. Pasionat de masinute in copilarie, dar mai ales de muzica, a ajuns la urechile multor personalitati politice si culturale, iar Mugur Isarescu l-a numit “un nou brand romanesc”.

Matei Bucur Mihaescu este unul dintre geniile Romaniei. Inca de mic, a etalat cateva calitati mult peste nivelul varstei. La doar doi ani, stia literele. La patru ani, vorbea perfect engleza. In rest, era un copil normal, care era pasionat mai ales de masinute: “Avea niste masinute mici de colectie. Se aseza pe jos si se uita la ele minute in sir, de la nivelul rotilor. Apoi, pe strada, recunostea toate marcile de masini, dupa diferite detalii”, povesteste mama lui Matei, intr-un interviu pentru jurnalul.ro.

Toate, pana intr-o zi, cand bunicul – compozitor de meserie – a decis sa-i incerce calitatile muzicale. Mama isi aminteste cum s-a opus: “Lasa, in copilarie m-ai chinuit pe mine destul cu muzica, sa nu-l chinuim si pe el”. Bunicul a insistat, i-a testat urechea si i-a angajat o profesoara. La al treilea curs, deja canta cu ambele maine si se comporta cat se poate de natural in fata pianinei. Copilul care se juca si admira masinute s-a transformat in “micul Mozart”, “micul Bach” sau “al doilea George Enescu”, pareri emise de critici. Asta s-a intamplat dupa un concert sustinut la Ateneul Roman. Avea 10 ani si a reusit sa ridice toata sala in picioare. A devenit atunci cel mai tanar muzician care a cantat pe scena Ateneului.

Matei a atras si privirile specialistilor internationali si prima propunere de a-si parasi tara a venit la 10 ani. I s-a oferit sansa sa studieze la Conservatorul de la Viena. Matei a preferat sa ramana acasa, alaturi de mama, de bunic, de casa, de masinute: “Aici imi gasesc inspiratia cel mai bine”, a fost raspunsul matur dat de un pusti de 10 ani.

Intre timp, Ministerul Afacerilor Externe l-a numit “micul ambasador al culturii romanesti in lume”, iar Liceul George Enescu: a instituit chiar si premiul pentru interpretare pianistica, “Matei Bucur Mihaescu”. Mugur Isarescu l-a declarat “un nou brand romanesc”. Usor-usor, joaca cu masinute a fost inlocuita cu pasiunea care-i curge prin vene. La 13 ani, a infiintat propria orchestra. Initial, era dirijata de altcineva, insa – dupa o scurta ezitare – chiar Matei s-a pus in fruntea ei: “Mi-am dat seama singur ca cea mai buna conceptie asupra muzicii mele o am tot eu. Asa ca un an de zile am urmat cursuri de dirijat la Conservator si pana acum am dirijat cateva concerte”, povesteste Matei.

Intre timp, copilul care se juca cu masinute a ramas undeva in urma. Acum, Matei are 21 de ani si, in ciuda varstei fragede, are parte de o recunoastere internationala cum putini din domeniu se pot lauda. Cu aceasta recunoastere au tot venit propuneri de a-si parasi tara. Matei este de neclintit: “Dar de ce sa plec? N-am nici un motiv. E ca si cum ma intreaba, de fapt: dar de ce nu pleci intr-un loc unde e mai bine pentru tine? Dar poate nu-i mai bine”.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Personalitati

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.