Pe blogul 4 în aventură, actorul Dragoș Bucur și cântăreața Dana Nălbaru, soț și soție și părinți a doi copii – Sofia, în vârstă de 9 ani și Kadri, de un an – spun povestea vieții lor de familie pe care o trăiesc cu emoție și bucurie, ca pe o aventură. Cei doi au mărturisit dintotdeauna că se consideră predestinați unul celuilalt și că merg curajos înainte în toate deciziile. “Eu, din momentul in care l-am vazut pe Dragos la casting, am stiut ca el este alesul. Desi nu l-am mai vazut, dupa aceea, luni de zile. Nu pot sa explic de ce. Si nici nu stiam cine este, dar el stia cine sunt. Iar dupa aceea, pe masura ce l-am cunoscut si am aflat povestea vietii lui, iar el a aflat povestea vietii mele, ne-am dat seama ca avem atat de multe lucruri in comun, incat era imposibil sa nu fim destinati unul celuilalt. Suntem diferiti, bineinteles, prin natura faptului ca eu sunt femeie si el este barbat, dar avem extrem de multe lucruri in comun”… ne-a declarat Dana Nălbaru într-un interviu realizat la malul mării în urmă cu câțiva ani.
Una dintre deciziile recente pe care au mărturisit-o pe blogul lor comun este aceea de a o retrage pe fiica lor, Sofia Bucur, de la școală și de a o încadra ei într-un sistem de home-schooling. Fata ar fi trebuit să meargă în clasa a patra, dar experiența învățământului clasic s-a oprit aici, pentru ea.
Despre această hotărâre au scris pe blog atât părinții, cât și fiica lor, iar comentariile s-au derulat pe pagina oficială de Facebook a Danei Nălbaru care a primit politicos atât felicitări, cât și opinii contra deciziei luate, majoritatea conținând atenționări legate de faptul că decizia de azi ar putea să-i limiteze fetei accesul la diverse forme de învățământ superior în viitor.
“Am retras-o pe Sofia de la scoala. De tot. Am ales ca ea sa invete in sistem home schooling despre lucrurile care ii plac si fara constrangeri, fara competitii impuse, fara note sau calificative. Ne-am gandit bine inainte de a lua aceasta decizie si ne-am “facut temele” inainte de a ne arunca spre un asemenea viitor. Am vorbit cu oameni care isi educa in mod similar copiii, citim mult despre asta si ne-am asumat inclusiv schimbarea ritmului nostru de viata, constienti fiind ca noi vom fi cei care va trebui sa o ajutam si sa o sustinem in tot acest proces. Vom descoperi alaturi de ea o gramada de lucruri, sunt sigura. Sunt sigura ca vor fi si momente dificile, dar am incredere in noi, ca echipa si, unde-s doi puterea creste, nu-i asa? Ce m-a determinat pe mine sa iau aceasta decizie? Ea. Potentialul ei. Mi-am dat seama ca sistemul de invatamant, acesta organizat pe grupuri de oameni care trebuie sa demonstreze in fata altora ca si cat stiu, ca si cat au invatat, este depasit de vremurile pe care le traim. Nu consider ca a invata e un lucru gresit, dimpotriva, cred ca este esentialul pentru a avea o viata frumoasa. Consider, insa, ca felul in care invata copiii in scolile din ziua de azi naste in ei o gramada de frustrari care au darul de a le distruge frumusetea interioara” a scris Dana Nălbaru pe blogul 4 în aventură.
Iar Dragoș Bucur a completat:
“În primul rând, nu va apucati să dați cu pietre, pentru ca din fericire trăim intr-o lume în care oamenii pot lua decizii pentru ei înșiși și pentru propriile familii sau cel puțin așa vrem să credem. Azi Sofia a început școala și a fost cel mai relaxat început de școală de când mă stiu eu. Azi am pornit toți patru pe un drum complet necunoscut, lăudat de o mână de oameni si blamat de majoritatea. Azi am decis să retragem responsabilitatea unor străini de a ne forma copilul si ne-am reasumat răspunderea pentru educația Sofiei”
Și iată și opiniile fiicei lor în vârstă de nouă ani:
“Sunt Sofia Bucur, am noua ani si nu mai merg la scoala.
CE AM AFLAT?
Cand parintii mei mi-au spus ca e o varianta sa NU MA MAI DUC LA SCOALA am crezut prima oara ca glumesc, doar ca dupa o mica discutie despre asta am aflat ca nu glumeau!!!!!!!! OMG!!!! Nu imi venea sa cred ca se poate sa nu ma mai duc la scoala. In capul meu era o mica, mare confuzie: ”daca mama si tata imi spun sa fiu atenta la ore, cum au acceptat sa nu mai invat?? WHAT??”. I-am intrebat si au spus ca o sa mai invat doar ca voi face asta acasa . Alta confuzie: “o sa vina profesoare sau profesori la mine acasa?? NUUUUUUU:(((“. Dar cand i-am intrebat si asta au zis ca nu vor veni, ca o sa ma duc eu la tot feluri de cursuri. Uitati cateva dintre cele pe care le vreau: karate, robotica, skateboard, dansuri, chineza, engleza, scenaristica, pictura si multe altele.
PUTIN DESPRE PRIMA ZI
Prima zi de ”scoala” a inceput fooarte amuzant: tati a venit sa ma trezeasca si imi spune “hai trezeste-te sa te pregatesti sa mergi la SCOALA!”. Cand a spus cuvantul SCOALA eu m-am trezit brusc si am spus: “CE SCOALA!!!!!!”. Tati a inceput sa rada si eu la fel si ne-am pregatit sa plecam la ora de scenaristica…”
Câți părinți își vor retrage copiii de la școală urmând exemplul celor două vedete? Rămâne să aflăm în curând, probabil tot din comentariile de pe blogul artiștilor sau din postările de pe rețelele de socializare.
Până atunci, mult succes la învățătură și copiilor care merg la școală, și celor care nu o (mai) fac!