Actrita Maia Morgenstern a fost desemnata, vineri, director interimar al Teatrului Evreiesc de Stat din Capitala, dupa decesul, pe 6 august, al fostului sef al institutiei de spectacole, regizorul Harry Eliad, informeaza un comunicat remis MEDIAFAX.
Evenimentul a avut loc la sediul Teatrului Evreiesc, in prezenta actorilor institutiei de spectacole.
Cu aceasta ocazie, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a spus ca numirea actritei la conducerea institutiei reprezinta un prim pas pentru dezvoltarea Teatrului Evreiesc.
“Dupa pierderea maestrului Harry Eliad, incercam sa zambim in continuare si sa gasim modalitatile pentru a reaseza Teatrul Evreiesc acolo unde ii este locul. Asta inseamna sa reusim sa reconstruim cladirea in care functioneaza si sa putem crea conditiile necesare dezvoltarii acestei institutii. Imi doresc sa le acordati Maiei si colectivului toata increderea, in asa fel incat sa redam Teatrului Evreiesc rolul pe care-l merita. Alaturi de Maia, va doresc sa fiti un colectiv unit in simturi si in gandire. Ii multumesc Maiei inca o data ca a acceptat sa conduca destinele acestui teatru”, a declarat Sorin Oprescu.
Tot vineri, Oprescu a anuntat ca Primaria Municipiului Bucuresti va incepe demersurile pentru schimbarea denumirii Teatrului Evreiesc.
“Am primit propunerea de a schimba numele teatrului si cel mai probabil acesta va purta numele maestrului Harry Eliad cat mai curand posibil. Asa este frumos si asa este corect fata de cei care au facut ceva pentru teatru si pentru bucuresteni, iar eu ma inclin in fata oamenilor care au facut ca toate aceste lucruri sa functioneze”, a spus primarul.
La randul sau, noul director al Teatrului Evreiesc de Stat, Maia Morgenstern, a declarat: “Este extrem de importanta increderea acordata si va multumesc pentru asta. Ma bizui pe fortele mele, insa am nevoie de ajutorul vostru, al tuturor. Fara ajutorul si fara increderea dumneavoastra, sunt nimic. Va asigur ca suntem bogati si spun asta mai ales din punct de vedere spiritual. Colectivul acesta, cu tehnicieni extrem de putini, incredibili, cu actori extraordinari, de varste diferite, cu mentalitati si conceptii diferite, cu totii suntem reuniti de aceeasi ambitie. Avem nevoie de sacrificii, ambitie, dorinta de a face arta, de a face cultura, de a pastra traditiile, cultura si mostenirea pe care am primit-o, pentru a construi un pod catre modernitatea teatrului, catre ceea ce inseamna ambitie, curaj, avangarda si modalitati noi de expresie artistica. Bizuindu-ma pe ajutorul vostru, putem merge mai departe, pentru a continua ceea ce maestrul a creat, in echilibru, pentru respectul adevaratei valori”, a declarat artista.
Teatrul evreiesc din Romania are o traditie de circa 130 de ani. Din anul 1948, Teatrul Evreiesc din Bucuresti a devenit institutie de stat.
Fostul director al Teatrului Evreiesc de Stat (TES), regizorul Harry Eliad, a murit pe 6 august, la varsta de 84 de ani. Eliad a condus TES din decembrie 1989. Ca director al Teatrului Evreiesc de Stat a realizat aici proiectul “Integrala Salom Alehem” – cele mai multe din aceste spectacole dupa operele marelui clasic al literaturii idis fiind regizate chiar de el si transformate in musicaluri pe melodii folclorice evreiesti.
Maia Morgenstern, nascuta pe 1 mai 1962, in Bucuresti, este actrita de teatru si film. A debutat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt, unde a jucat intre 1985 – 1988. A fost actrita a Teatrului Evreiesc de Stat intre 1988 si 1990, jucand apoi pe scenele altor teatre din Capitala, ca Odeon si Bulandra, in productii independente la Teatrul Luni si Compania D’Aya, fiind, din 1990, actrita a Teatrului National Bucuresti. La Olimpiadele Culturale de la Atena din 2002, a interpretat rolul titular in “Electra”, de Sofocle, in regia lui Yiannis Margaritis, iar in 2005 a revenit la Atena, in toate rolurile feminine din “Lysistrata”, de Aristofan, in regia lui Michael Cacoyannis.
Morgenstern are aproape 50 de roluri in cinema si televiziune, ea jucand si alaturi de Sharon Stone si Andy Garcia in pelicula “What About Love”, care s-a filmat la Bucuresti.