fbpx

MECEFF „7+1” 2014 si-a desemnat castigatorii. Luminita Gheorghiu printre laureatii serii

de

Sambata, 6 septembrie, s-a incheiat cea de-a patra editie a MECEFF „7+1” – Medias Central European Film Festival, singurul eveniment din Romania dedicat in exclusivitate cinema-ului din acest perimetru geografic.

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Vreme de cinci zile – festivalul a avut loc in perioada 2-6 septembrie – Piata Primariei, Sala Traube, Cinema Mediensis, Sinagoga si Centrul de Urbanism si Incubator de Afaceri pentru IMM-uri au gazduit evenimentele speciale si proiectiile din cadrul MECEFF: cele mai bune filme din spatiul Europei Centrale si de Est; filme romanesti altfel; filme restaurate in limba Yiddish, adevarate comori ale cinema-ului universal; filme de referinta ale cinema-ului spaniol de ieri si de azi; expozitii si simpozioane. Asa cum anuntam si in comunicatele anterioare, editia din acest an a inregistrat o crestere remarcabila in numarul de spectatori, nu mai putin de 10.000 de oameni calcand pragul cinematografelor si spatiilor expozitionale ale MECEFF „7+1”.

In cadrul ceremoniei de inchidere, James Ulmer, redactor la New York Times si editor si cronicar pentru revista online Cinema Without Borders, Domenico Giuseppe (Mimmo) Mongelli, regizor si scenarist italian, Bernd Desinger, director al Muzeului Filmului din Dusseldorf, Calin Stanculescu, critic de film, traducator si autor al unor carti de cinema si Anca Mitran, directorul Arhivei Nationale de Film – Cinemateca Romana si Presedinte al juriului, au decis ca cei mai buni dintre cei mai buni au fost urmatorii:

Cea mai buna interpretare – LUMINITA GHEORGHIU (Pozitia copilului – regia Calin Peter Netzer), „pentru profunzimea trairii personajului si autenticitatea metamorfozelor starilor sale sufletesti”. Premiul a fost inmanat de domnul Vladimir Sargu, CEO A.D.I. – Regiunea Tarnavelor.

Cea mai buna imagine – RYSZARD LENCZEWSKI si LUKASZ ZAL (Ida – regia Pawel Pawlikowski), „pentru compozitiile austere si sigure si pentru incredibila imagine alb-negru. Pentru o punere in scena puternica ce scoate in evidenta tragica poveste de familie a unei tinere femei, precum si lupta acesteia de a-si gasi drumul in aceasta lume neiertatoare.” Premiul a fost inmanat de domnul Bernd Desinger, director al Muzeului Filmului din Dusseldorf.

Premiul pentru regie – JONÁŠ KARÁŠEK (Candidatul), „pentru complexitatea scenariului care evoca realitatea contemporana ce propune spectatorilor o profunda analiza a unor probleme sociale, morale si psihologice”. Premiul a fost inmanat de domnul George Petrescu, vice-primarul municipiului Medias.

Cel mai bun film – RUGUL APRINS (regia Agnieszka Holland), „pentru maiestria sa convingatoare si pentru puterea pe care o emana povestea. Pentru capacitatea de a depasi limitele formatului de televiziune pentru a descrie confruntarea dintre politic si moralitate, dintre caracter si istorie din timpul ocupatiei comuniste din Cehoslovacia, in 1969. Si pentru ca ne reaminteste ca, si astazi, ne mai putem confrunta cu intrebarile arzatoare ale istoriei in vietile noastre contemporane”. Premiul a fost inmanat de domnul Teodor Neamtu, primarul municipiului Medias.

Premiul publicului a revenit filmului austriac Frumusetea nu are nici o valoare in regia lui Hüseyin Tabak. Premiul a fost inmanat de domnul Lucian Costea, directorul Directiei Municipale petru Cultura, Sport, Turism si Tineret a municipiului Medias.

MECEFF “7+1” – Media? Central European Film Festival este organizat de Ecran Cinema Management, Primaria Municipiului Medias prin Directia Pentru Cultura, Ministerul Culturii, Institutul Cultural Roman, Centrul National al Cinematografiei, A.D.I. Regiunea Tarnavelor.

Website: www.meceff.ro
Facebook: http://www.facebook.com/#!/meceff

Coproducator: TVR

Parteneri principali: Luxten, ROMGAZ, Kromberg & Schubert

Suporteri: BACHMANN, Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania, Traube Hotel & Restaurant.

Cu sprijinul: Institutului Maghiar din Bucuresti, Institutului Polonez din Bucuresti, Ambasadei Republicii Slovace in Romania, Institutul Slovac de Film, Ambasadei Spaniei in Romania, Institutului Cervantes din Bucuresti, The National Center for Jewish Film, Forumului Cultural Austriac, Ambasadei Republicii Slovenia in Romania, Centrului Ceh.

Parteneri media: Observator Cultural, Cinemagia, Bursa, Cinefan, Aarc.ro, Film Reporter, Blog de Cinema, CinemaRx, Film New Europe, Liternet, infestival.ro, Revista Tango-Marea Dragoste, revistatango.ro, ArtActMagazine, Studentie.ro, Nova TV, Monitorul de Medias, Medias news, Medias news Blog, Adevarul Verde-n Fata, Feri Teglas Blog, istvanbertalan.blogspot.ro, Romania Pozitiva, www.CalendarEvenimente.ro.

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 

Categorii:
Film

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.