Michael Jackson suferea de paranoia si anxietate si era “un dezastru paralizat din punct de vedere emotional” in ultimele zile de viata, afirmau intr-o serie de e-mail-uri interceptate de o publicatie americana organizatorii concertelor pe care starul american urma sa le sustina la Londra in 2009.
Potrivit acestor e-mail-uri interceptate de presa americana, citate de Daily Mail, organizatorii concertelor pe care megastarul urma sa le sustina incepand din iulie 2009, la Londra, se temeau pentru stabilitatea psihica a artistului si spuneau despre acesta ca era “un dezastru paralizat din punct de vedere emotional”.
Publicatia Los Angeles Times a obtinut astfel 250 de pagini de corespondenta online, continand mesajele schimbate de directorii Anschutz Entertainment Group – compania care finanta seria de 50 de concerte ale starului, incluse in turneul “This Is It” – cu cativa membri din echipa de productie a show-urilor.
Aceste e-mail-uri vor juca un rol central in procesul care va demara anul viitor intre gigantul din industria asigurarilor Lloyds din Londra, care a cerut unui judecator sa anuleze polita de 17,5 milioane de dolari pe care, potrivit reclamantului, compania AEG a obtinut-o prin depozitii mincinoase referitoare la starea de sanatate a cantaretului si disponibilitatea acestuia de a sustine concerte live.
Familia Jackson intentioneaza sa dea la randul ei in judecata compania AEG, pe care o acuza ca l-a presat pe cantaret sa accepte sa sustina un numar mare de concerte, in ciuda tuturor indiciilor care aratau la acea vreme faptul ca megastarul era mult prea slabit din punct de vedere fizic si emotional pentru a sustine acele show-uri.
Corespondenta online interceptata de Los Angeles Times indica faptul ca in randul organizatorilor acelor concerte existau numeroase motive de ingrijorare in legatura cu starea mintala a artistului.
Directorul artistic al concertelor, Kenny Ortega, care il cunostea pe Michael Jackson de 20 de ani, i-a spus directorului exectiv al grupului AEG, Randy Phillips, ca megastarul nu era pregatit pentru acea serie de concerte si a solicitat un consult psihiatric pentru acesta.
“Exista semnale puternice care indica paranoia, anxietate si un comportament obsesiv. Cred ca cel mai bun lucru pe care putem sa il facem este sa il chemam pe cel mai bun psihiatru ca sa il evalueze cat mai repede posibil. E ca si cum ar exista doi oameni in el: unul care incearca sa ramana acelasi care era in trecut si care ar putea fi din nou, iar celalalt care se afla intr-o stare slabita si tulburata. Cred ca avem nevoie de asistenta de specialitate in aceasta chestiune”, declara Kenny Ortega.
O vizita pe care Randy Phillips a facut-o in camera de hotel pe care starul o inchiriase la Londra a confirmat acele motive de ingrijorare.
“MJ s-a incuiat in camera lui, beat si deznadajduit”, spunea el intr-un e-mail adresat directorului AEG, Tim Leiweke, aflat in acel moment la Los Angeles. “Am incercat sa il trezesc. Am strigat atat de tare la el incat credeam ca voi zgudui peretii. E un dezastru paralizat din punct de vedere emotional, macinat de dubii si scarbit de el insusi, acum cand a venit ora concertelor”.
In public, insa, AEG a continuat sa isi exprime increderea in capacitatea starului de a sustine acele concerte. “MJ este foarte rational, este foarte concentrat, este foarte sanatos”, declara Tim Leiweke la un simpozion la care au participat numerosi reprezentanti din industria muzicala.
Aceleasi e-mail-uri interceptate arata faptul ca, in ciuda ingrijorarilor exprimate de apropiatii lui Michael Jackson, Randy Phillips a refuzat cererea lui Kenny Ortega care solicita o evaluare psihiatrica imediata.
“Este de o importanta vitala ca nici eu, nici tu si nici o alta persoana implicata in aceste show-uri sa nu devina psihiatri si medici amatori in aceste momente”, ii scria Phillips lui Ortega.
El a adaugat in acelasi e-mail faptul ca medicul Conrad Murray, angajat de AEG la insistentele lui Michael Jackson, in calitate de medic personal al sau, cu 150.000 de dolari pe luna, considera ca megastarul era pregatit pentru acea serie de concerte.
Conrad Murray, care avea in acel moment datorii uriase si risca sa isi piarda locuinta, era descris de Randy Phillips ca fiind “un medic de mare succes (i-am verificat pe toti) care nu are nevoie de acest concert (pentru a-si confirma reputatia, n.r.); asadar, el este complet impartial si etic”.
Medicul Conrad Murray, care a fost gasit vinovat in 2011 de uciderea involuntara a cantaretului Michael Jackson si condamnat la patru ani de inchisoare, a fost cel care ii administra starului american in fiecare noapte doze de propofol, un anestezic puternic, contra insomniei cronice de care suferea artistul.
Avocatii grupului AEG, care au negat in repetate randuri ca ar fi comis vreo eroare, sustin ca cele mai multe dintre mesajele postate de Los Angeles Times erau incomplete si au fost transmise neoficial cotidianului pentru a prezenta compania intr-o lumina defavorabila, adaugand insa ca Randy Phillips a exagerat.
Moartea lui Michael Jackson a generat in cele din urma avantaje comerciale majore pentru AEG, dupa ce documentarul muzical “This Is It”, coprodus de AEG, a obtinut incasari de peste 260 de milioane de dolari pe plan mondial.
“Moartea lui Michael reprezinta o tragedie teribila, dar viata trebuie sa mearga inainte”, ii spunea Phillips unui coleg din industria muzicala, intr-un e-mail expediat dupa decesul megastarului. “AEG va face avere din vanzarile comerciale, vanzarea biletelor, expozitii si vanzarile de filme si DVD-uri. Imi doresc ca si el sa fi fost aici!”, a adaugat Randy Phillips.