fbpx

MILAN KUNDERA

de

Personajele romanului meu sunt propriile mele posibilitati care nu s-au realizat. De aceea le indragesc pe toate deopotriva, si toate au darul sa ma inspaimante deopotriva; fiecare dintre ele a depasit o anumita frontiera, pe care eu insumi am ocolit-o. Abia in spatele ei incepe misterul caruia ii pune intrebari romanul. Romanul nu-i o confesiune a autorului, ci o explorare a ceea ce reprezinta existenta umana in capcana devenita lume.

(“Insuportabila usuratate a fiintei”, 1984- Milan Kundera)

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

                                                     
Aventura

Aventura: un mod de a imbratisa lumea.

 

Adevar

A trai in adevar, a nu minti pe nimeni, nici pe sine, e posibil doar cu conditia de a trai fara public.

 

Apropiere

Poate ca barbatul si femeia se simt mai apropiati daca nu traiesc impreuna si stiu doar unul de celalalt ca exista si, daca exista, isi sunt recunoscatori ca exista si ca stiu unul de existenta celuilalt. Si tocmai acest lucru ii apropie pentru a fi fericiti.

 

Barbati

Barbatii care alearga dupa multe femei pot fi impartiti, cu usurinta, in doua categorii. Unii cauta la toate femeile propriul lor vis- ideea lor, subiectiva, despre femeie. Ceilalti sunt manati de dorinta de a pune stapânire pe infinita diversitate a lumii feminine obiective.

 

Bilant

Cel caruia ii place sa priveasca inapoi, cu orgoliu si cu laudarosenie, pune intotdeauna accentul pe numele femeilor avute; in schimb, cel ce priveste inainte, spre viitor, trebuie sa se asigure, in primul rand, de un numar suficient de femei inregistrate si contactate.

 

Bunatate

Adevarata bunatate a omului nu se poate manifesta in toata puritatea si in deplina libertate, decat fata de cei care nu reprezinta nicio forta.

 

Cochetarie

Cochetaria este o promisiune fara garantie a impreunarii sexuale.

 

Departare

Cel care traieste printre straini se misca intr-un spatiu vid, deasupra pamantului, fara acea plasa de protectie pe care i-o intinde oricarei fiinte umane propria-i tara, unde se afla familia sa, colegii sai, prietenii sai, si unde se face lesne inteles in limba pe care o cunoaste din copilarie.

 

 Dragoste

Dragostea nu se manifesta prin dorinta de a face dragoste (aceasta dorinta se manifesta la un numar nesfarsit de femei), ci prin dorinta somnului in doi (dorinta ce se refera la o singura femeie).

 

 Erotism

Viata erotica a barbatului incepe cu o excitatie lipsita de voluptate si sfarseste cu o voluptate lipsita de excitatie.

 

 Femei

Femeia urata spera sa castige ceva din stralucirea prietenei mai frumoase; la randul ei, prietena frumoasa spera ca stralucirea ei sa se rasfranga mai puternic pe fundalul prietenei urate.

 

Fidelitate

Fidelitatea e cea dintai dintre toate virtutile; fidelitatea confera unitate vietii noastre, care altfel, s-ar risipi in mii de impresii efemere.

 

Gelozie

Gelozia, de buna seama, nu-i o insusire prea placuta, dar atunci cand nu-i practicata cu exagerare, are in ea, in afara aspectului neplacut, si ceva induiosator.

 

Genii

Oamenii mari, al caror nume se invata la scoala, au ceva ireal si imaterial si intra de vii in galeria maiestuoasa a mortilor.

 

Iubiri

Iubirile sunt ca imperiile: daca piere ideea pe care au fost intemeiate, pier si ele o data cu ea.

 

Istorie

Cumplita e istoria, care devine atat de frecvent un teren de joaca pentru adolescentul Nero, teren de joaca pentru junele Napoleon, teren de joaca pentru multimile de copii fanatizati, ale caror pasiuni copiate si roluri primitive se transforma brusc intr-o realitate de o catastrofala realitate.

 

 

Imbatranire

Orice femeie isi masoara imbatranirea dupa interesul sau lipsa de interes manifestate de barbati fata de trupul ei.

 

Kitsch

Kitsch-ul este idealul estetic al tuturor politicienilor, al tuturor miscarilor politice.

 

Misogin

Misoginul nu dispretuieste femeile. Misoginul detesta feminitatea.

 

 

Nefericire

In clipele de nefericire omul isi cauta si isi gaseste de obicei o mangaiere, legandu-si tristetea de tristetea altora.

 

Optimism

Optimismul e opiumul omenirii.

 

Orgasm

Pentru ea, orgasmul e o religie, un scop, un imperativ suprem al igienei, un simbol al sanatatii, dar totodata un orgoliu, care o deosebeste de femeile mai putin norocoase, ca un iaht sau ca un logodnic celebru.

 

Prieteni

Prietenii sunt oglinda, memoria noastra; nu le cerem decat sa stearga din cand in cand aceasta oglinda, ca sa ne putem privi in ea.

 

 

Relatie

Orice relatie de dragoste se intemeiaza pe niste conventii nescrise, pe care partenerii le stabilesc inconstient din primele saptamani.

 

Regimuri

Regimurile criminale n-au fost create de criminali, ci de entuziasti convinsi ca au descoperit singurul drum spre paradis.

 

Tinerete

Omul are marele avantaj de a nu se mai intalni cu el insusi intr-o editie mai tanara; mi-e teama ca intr-o asemenea situatie m-as detesta, mi-as deveni antipatic.

 

Tradare

Tradarea inseamna sa iesi din rand si sa pleci in necunoscut.

 

Vis

Visul reprezinta dovada ca a-ti imagina, a visa despre ceva ce nu s-a intamplat, constituie una dintre cele mai profunde nevoi ale omului.

 

Viitor

Viitorul nu-i altceva decat un gol indiferent care nu intereseaza pe nimeni, in timp ce trecutul e plin de viata, chipul lui ne irita, ne revolta, ne raneste, incat dorim sa-l distrugem sau sa-l revopsim.

 

Selectie realizata de Nouria Nouri

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.