fbpx

Oana Pellea și Lena Constante. Două suflete, aceeași scenă

de

În momentul în care a pus în scenă „Evadarea tăcută”, un spectacol inspirat din jurnalele artistei Lena Constante, Oana Pellea, aflată în dublă ipostază, de actriță și regizoare, a declarat că va face o mărturisire și nu o interpretare actoricească. Că nu va juca, ci va împărtăși o experiență umană, o lecție de viață. “Nu vreau să fiu actriță în acest spectacol. Vreau doar să vă împărtășesc cu smerenie experiența acestui excepțional Spirit. Atât.” a declarat Oana Pellea.

Fotografii de Paul Buciuta

Spectatorii Teatrului Național din București au avut șansa să trăiască această experiență în câteva rânduri. De la premiera sa din noiembrie 2023, spectacolul s-a jucat la București cu casa închisă, având parte de cronici elogioase și un succes la public absolut impresionant.

În data de 12 martie 2025, la invitația Institutului Cultural Român din Londra, spectacolul a ajuns și în Capitala Marii Britanii, ca parte a excepționalului program românesc derulat în cadrul London Book Fair 2025. Intelectuali români din Diaspora, unii însoțiți de prieteni englezi, întrucât spectacolul a avut și subtitrare în limba engleză, au avut parte de o mare întâlnire artistică.

Lena Constante (1909-2005) a fost fiica aromânului Constantin Constante și a bucureștencei Julieta Pop Constante. A absolvit Școala de Arte Frumoase din București și s-a remarcat în domeniul artelor decorative, creând în propriul atelier splendide tapiserii și covoare cu motive populare stilizate, care au fost expuse de-a lungul timpului în numeroase expoziții. Poziția de scenograf la Teatrul Țăndărică o aduce în 1945 în preajma Elenei Pătrășcanu, soția ministrului de justiție din guvernul comunist condus de Constantin Sănătescu, intrând astfel în cercul de intelectuali din jurul celui care, în urma unui conflict cu colegii de partid și cu însuși Gheorghe Gheorghiu-Dej este arestat și, după un proces de șase ani, executat prin împușcare în închisoarea Jilava. Odată cu Lucrețiu Pătrășcanu au fost arestați și anchetați numeroși apropiați ai săi, între care și Lena Constante, care și-a petrecut în închisoare 12 ani. În 1968, Lucrețiu Pătrășcanu a fost reabilitat post-mortem, iar cei care fuseseră închiși odată cu el, inclusiv Lena Constante, au fost declarați nevinovați.

După ieșirea din închisoare, Lena Constante a scris mai multe cărți, între care și cea adaptată pentru scenă de Oana Pellea, “Evadarea tăcută”, un jurnal redactat inițial în limba franceză, apoi tradus de autoare în limba română.

Pentru a reda cu un miliard de nuanțe povestea anilor în care Lena Constante a fost închisă – ani de singurătate, de frig, de foame, de frică, de durere – Oana Pellea a avut la dispoziție doar un scaun, câteva lumini, vocea și privirea sa. Au fost de ajuns. Au fost de ajuns pentru a recompune cu ele un univers întreg al suferinței, dar și, paradoxal, al fericirii, trecând de la umilința atroce a lipsei de sens și a nedreptății la înălțarea dumnezeiască a evadărilor succesive în paradisul lăuntric. Au fost de ajuns pentru a transpune o sală cu sute de spectatori într-o lume a istoriei crude și a iubirii înalte, a nobleții și a grației sufletelor libere, a puterii de a merge înainte prin întuneric având drept far călăuzitor lumina spiritului.
Vocea Oanei Pellea, glasul ei, sufletul ei, spiritul Lenei Constante, durerea și bucuria întregii lumi – totuna. Într-adevăr. Nu a fost un joc actoricesc, ci altceva, altceva…

Motto-ul participării românești la ediția London Book Fair 2025, “Literature as Redemption“, a avut ca scop evidențierea puterii salvatoare a literaturii în cele mai întunecate momente ale existenței. Întâlnirile cu mari personalități ale universului cultural românesc, organizate de echipa ICR Londra, au îngăduit participanților o înțelegere aprofundată a rolului literaturii în viețile noastre și au dăruit publicului amintiri de preț, revelații valoroase, emoții cu adevărat memorabile.

Programul activităților românești în cadrul London Book Fair 2025 a fost următorul:

MARȚI, 11 MARTIE

1 pm / Stand 5B105/ Centrul Expozițional Olympia, Hammersmith Road

Inaugurarea prezenței românești la Târgul de Carte de la Londra 2025

Evenimentul de deschidere a standului României reunește autori români și britanici, traducători, editori și alți profesioniști de pe ambele maluri ale Canalului Mânecii. Cuvânt de deschidere susținut de E.S. Doamna Laura Popescu – Ambasadorul României în Marea Britanie și Aura Woodward – directoarea Institutului Cultural Român de la Londra.

MARȚI, 11 MARTIE

7 pm/ Institutul Cultural Român de la Londra, 1 Belgrave Square, SW1X8PH

Words’ Long Journey into Light”: An Evening with Award-Winning Poet Ana Blandiana

Evenimentul central al participării românești la ediția din acest an a Târgului de Carte de la Londra este dedicat uneia dintre cele mai importante personalități literare ale țării noastre, poeta și activista Ana Blandiana. Recentei câștigătoare a prestigiosului Premiu Prințesa de Asturia pentru Litere i se vor alătura traducătoarea Viorica Pâtea, precum și aclamata poetă și biografă britanică Fiona Sampson, deținătoare a Ordinului Imperiului Britanic și o veche promotoare a autorilor români în Marea Britanie. Seara va fi prefațată de Neil Astley, editor și fondator al Bloodaxe Books – editura britanică care a publicat o parte din opera poetică a Anei Blandiana într-o serie de volume – și va cuprinde o conversație între cele două scriitoare și lecturi de poeme în română și engleză.

Cu acest prilej va fi lansat volumul The Shadow of Words (traducere de Paul Scott Derrick și Viorica Pâtea), cea de-a patra colecție de poeme a Anei Blandiana, publicată de Bloodaxe Books în luna februarie a acestui an.

 

MIERCURI, 12 MARTIE

7:30 pm/ Shaw Theatre, 110 Euston Road, Londra NW1 2AJ

Diaries of Defiance”: Oana Pellea în “The Silent Escape”

Cea de-a doua zi a programului va fi dedicată călătoriei artistei vizuale Lena Constante în lumea scrisului. Îndrăgita actriță Oana Pellea, care semnează și dramatizarea textului, aduce la viață vocea Lenei Constante într-un spectacol de teatru tulburător.

„Evadarea tăcută” este o poveste de supraviețuire, libertate interioară și rezistență împotriva opresiunii, care se bazează pe experiențele dramatice trăite de artista plastică și memorialista Lena Constante (1909 – 2005) în timpul anilor lungi și întunecați petrecuți în închisorile comuniste. Prin dramatizarea strălucită și interpretarea subtilă, Oana Pellea transmite emoțiile și suferința unei femei care a găsit puterea de a rezista prin artă și introspecție. Spectacolul va fi prezentat în limba română, cu supratitrare în limba engleză.

În parteneriat cu Kibo Productions. Parteneri media: Povești spuse-n românește și Rostalgy.

 

JOI, 13 MARTIE

7 pm/ Institutul Cultural Român de la Londra, 1 Belgrave Square, SW1X8PH

Bridging Words”: A Cross-Border Dialogue on Literary Translation

Programul de evenimente conexe se va încheia cu o dezbatere despre rolul și importanța traducerilor pe piața de carte din România și, respectiv, Marea Britanie, la care vor participa editori români și britanici ale căror portofolii de publicații cuprind o serie de titluri internaționale. Din România vor participa editorii și autorii Denisa Comănescu (Humanitas) și Dan Pleșa (Vellant), în timp ce Marea Britanie va fi reprezentată de Neil Astley (Bloodaxe Books) și Monique Charlesworth (Moth Books). Conversația va fi moderată de managerul cultural, traducătoarea și editoarea Alexandra Büchler, directoare a Literature Across Frontiers, una dintre cele mai active organizații literare din Marea Britanie în promovarea colaborărilor transfrontaliere.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Teatru

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.