Începe astăzi cel mai important eveniment cultural al României, Festivalul Internațional George Enescu, ajuns la a 25-a ediție. Toți iubitorii muzicii, de pe toate meridianele pământului, sunt invitați să ia parte la această mare sărbătoare a muzicii, căci toate concertele din programul Festivalului Internațional George Enescu vor fi transmise gratuit pe www.festivalenescu.ro și vor rămâne online timp de 12 ore, pentru a fi văzute și de pe alte meridiane orare.
Fiecare concert are pagina sa de eveniment, la care se ajunge din pagina de program. De exemplu, pentru concertul de deschidere, pagina de eveniment este aici: https://bit.ly/3Dr2dMH . În plus, un pop-up afișează ecranul pe pagina de pornire a site-ului, în fiecare zi.
Cu ce începe călătoria?
O violonistă excepțională, câștigătoare a trei premii Grammy, Hilary Hahn, este solista concertului care deschide astăzi Festivalul Internațional George Enescu. Concertul va avea loc la Sala Palatului, cu Filarmonica George Enescu și sub bagheta cunoscutului dirijor Paavo Järvi.
AGENDA ZILEI
CONCERTE
Seria Mari Orchestre ale Lumii
ORCHESTRA FILARMONICII GEORGE ENESCU
Dirijor: Paavo Järvi
Solistă: Hilary Hahn – vioară
Concertmaistru: Sarah Nemțanu
Program:
Enescu – Rapsodia română în re major op. 11 nr. 2
Sibelius – Concertul în re minor pentru vioară și orchestră op. 47
Rahmaninov – Simfonia nr. 2 în mi minor op. 27
Paavo Järvi, dirijor câștigător al Premiului Grammy, ediția din Estonia, este considerat „un muzician al muzicienilor”. Acesta se bucură de parteneriate strânse cu cele mai bune orchestre din lume, este Dirijor Principal al Tonhalle Orchestre-Zürich și al Orchestrei Simfonice NHK, Tokyo. Pe lângă pozițiile permanente, Järvi este deseori solicitat ca dirijor invitat, conduce adesea reprezentații alături de Philharmonia Orchestra din Londra, Münchner Philharmoniker sau Orchestre de Paris.
Hilary Hahn, laureată a 3 premii Grammy și descrisă de specialiști drept una dintre cele mai rafinate violoniste ale generației sale, este o artistă prolifică ce a încercat de-a lungul carierei să facă muzica clasică accesibilă publicului larg. Este recunoscută pentru expansivitate, pentru atașamentul față de fanii săi, dar și pentru tehnica impecabilă pe care o îmbină cu muzicalitatea și expresivitatea, având un repertoriu divers, marcă a curiozității sale artistice.
Sarah Nemțanu este concertmaistru al Orchestrei Naționale a Franței. Sarah este o violonistă remarcabilă, cu origini românești, care s-a născut și a crescut în Franța. La 21 de ani, Sarah Nemțanu a fost numită violonistă principală a Orchestrei Naționale a Franței.
În 2010, primul ei album, Gypsic, s-a clasat în topul vânzărilor din Franța. În urma premiilor obținute la concursurile Saint-Jean de Luz și Antonio Stradivarius, dar și a unui concert de Brahms, dirijat de Emmanuel Krivine, alături de Gautier Capuçon la violoncel, Sarah intră în lumina reflectoarelor și în atenția publicului de specialitate. De-a lungul carierei sale, a interpretat alături de Orchestra Simfonică din Londra, Orchestra Santa Cecilia din Roma sau Orchestra de Cameră Mahler.
Orchestra Filarmonicii George Enescu dă pulsul vieții muzicale românești de peste 140 de ani. Conectată la spațiul cultural european, Filarmonica George Enescu este considerată un membru de elită al familiei muzicale, continuând în buna sa tradiție să primească în concerte interpreți și dirijori din toată lumea.
ORA ÎNCEPERII: 19.30
ORA SOSIRII PRESEI: 19.00
LOC DE DESFĂȘURARE: SALA PALATULUI
ACCES PRESĂ: Accesul presei acreditate se face conform procedurilor stabilite pentru concerte
BUCUREȘTIUL CREATIV
- Film în 7 episoade dedicat Festivalului Internațional George Enescu 2021, difuzat de TVR
Producția Constantin Silvestri – Avant-gardist, master improviser, homme passionné
Program: sâmbătă, 28 august 2021 – duminică, 26 septembrie 2021Realizat în Marea Britanie de Anda Anastasescu și Nicolas Gaster
Episoade: Prelude, Lead Soldiers, The Little Shepherd, Fireworks, Pictures at an Exhibition, Nocturne. - Mirrors of Brâncuși
Program: sâmbătă, 28 august 2021 – sâmbătă, 4 septembrie 2021
LOC DE DESFĂȘURARE: SALA PALATULUI
Proiectul Mirrors of Brâncuși este o expoziție care te invită să faci parte din universul celui supranumit „inventatorul sculpturii moderne”. Proiectul urmărește conceptele de bază ale creației lui Brâncuși și le transpune în noi tehnologii pentru ca publicul să poată experimenta cu ideile care au servit drept inspirație pentru sculptor, dar și să privească în opera lui ca într-o oglindă. Verticalitate, complexitate ascunsă în linii simple, emoție și reîntoarcere către sine – asta vor descoperi cei interesați în cadrul expoziției Mirrors of Brâncuși.
Curator: Silvana Dulamă-Popa
Scenograf: Diana Miroșu
Lighting designer: Alin Popa
Muzică: Zoli Toth
Video: Dilmana Yordanova și Ovidiu Eftimie
Foto: Iulian Dinu
INFORMAȚII SUPLIMENTARE:
www.festivalenescu.ro