fbpx

RADAR Kids aduce un loc de joacă art & tech pentru 3 zile în București

de

Cu un spatiu de 1300 mp, 14 metri inaltime si 113 ani de istorie, Uzina Electrica Filaret este gazda festivalului de new media, RADAR – Romanian Artists Developing Alternative Realities.
Intre 1 si 3 noiembrie, peste 50 de artisti new media si lucrarile lor vor readuce la viata acest monument istoric din centrul Capitalei, cu proiectii de 150.000 de lumeni care vor lumina scena festivalului, iar dupa ora 23 proiectiile se vor muta la Expirat Halele Carol.
In fiecare seara un line-up diferit de artisti de video mapping si sound design vor folosi interiorul locatiei ca un canvas vizual pentru efecte spectaculoase.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Prima editie a festivalului RADAR incepe astazi la Uzina Electrica Filaret

RADAR – Romanian Artists Developing Alternative Realities, festivalul de new media art care va avea loc între 1 și 3 noiembrie la Uzina Electrică Filaret, va include și o secțiune pentru copii – RADAR Kids. Această categorie, susținută de Lidl România, va surprinde copiii cu primul spațiu imersiv pop-up, în care cei mici vor putea interacționa cu diverse medii tehnologice într-un traseu special gândit pentru aceștia.

Traseul Education & Playground de la RADAR a pregătit o serie de aventuri imersive pentru tinerii utilizatori ai tehnologiei. Pentru a introduce într-un mod interactiv un aspect deja prezent în viețile celor mici, parcursul RADAR Kids va familiariza copii cu noile tehnologii aplicate în artă. Astfel, aceștia pot explora o lume acvatica prin videomapping interactiv sau se vor putea transforma în personaje digitale prin inteligență artificială.

Un set de experiențe educative va fi organizat în jurul pasiunii copiilor de a-și exprima creativitatea prin desen. Fără a folosi carioci cu care sa se murdărească sau foi dezordonate, ei vor fi invitați să deseneze pe un flipchart digital unde se pot juca cu culori, dimensiuni și forme pe un panou interactiv și să creeze propriul desen digital 2D. O a treia dimensiune va putea fi adăugată în realitatea virtuală (VR), unde cei mici se vor putea înconjura cu propriul lor desen, schimbând proprietățile pensulei în funcție de imaginația fiecăruia. În plus, prin intermediul instalației cu Kinect, un soft ce urmărește mișcarea utilizatorului, aceștia se vor putea folosi de lanterne drept pensule pentru a crea diferite forme cu ajutorul luminii.

Lumea naturală fi putea fi explorată într-un mod interactiv într-o încăpere separată în care copiii vor intra în mediul subacvatic pentru a-și personaliza un peștișor. Ei vor primi un contur care, după ce va fi desenat, va fi transpus cu ajutorul videomapping-ului într-o proiecție imersivă. De asemenea, o modalitate haioasă și educativă pentru copii de a interacționa cu ființele vii care nu se mișcă, cum ar fi plantele, va fi pusă la dispoziție de WWF. O plantă conectată la un instrument, care, prin atingere, va elibera anumite sunete va ajuta la dezvoltarea atenției pe care cei mici o vor acorda lumii înconjurătoare. “Misiunea noastră este să construim o lume în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Asta înseamnă să înțelegem cu toții că natura este esențială pentru noi, pentru dezvoltarea, bunăstarea și fericirea noastră. Iar tehnologia – cum este videoclipul VR ce te transpune într-o pădure virgină, pe care cei mari și cei mici îl pot testa la RADAR – ne ajută să explicăm toate acestea mult mai ușor, oricui, indiferent de vârstă” declară Adriana Trocea, Brand Manager WWF România.

Parcursul va fi completat de animații în realitate augmentată prin scanarea ilustrațiilor din cartea de poezii augmentată a lui Carmen Tiderle – Selfii cu elfii și scanarea desenelor de pe tricourile din colecția vestimentară pentru copii One Night Gallery. Printre artiștii care alcătuiesc experiența RADAR Kids se numără Alexandru Călin Mihalache, Aural Eye, Livia Fălcaru, dar și inteligența artificială antrenată pentru a transpune vizitatorii într-una din creațiile sale.

Traseul dedicat copiilor a fost conceput ca o aventură în care aceștia vor colecționa personajele Lupilu, Orlando, Coshida si Favorina experimentând sau jucându-se cu diferite tehnologii pentru a completa puzzle-ul de stickere. La finalul traseului, micuții care au bifat toate experiențele dedicate lor vor primi o surpriză din partea echipei Lidl care declară: “Credem că distracția în familie este foarte importantă și am ales să susținem scena de new media art adresându-ne în special copiilor. Astfel, și cei mai tineri membri ai familiei se vor putea bucura de surprizele dulci pregătite în cadrul evenimentului RADAR”.

RADAR este platforma care înglobează mișcările creative de new media art sub o manifestare unitară ce prezintă zeci de proiecte care, odată cunoscute de public, se vor transforma într-un curent artistic de sine stătător. Biletele au puse în vânzare pe Bilete.ro cu prețuri începând de la 20 lei, iar mai multe detalii despre eveniment sunt disponibile pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/events/1116253685432335/.

📌 Vineri – Festivalul debuteaza cu formele organice ale lui Pacheta, care se vor anima auditiv cu ajutorul lui Vlaicu Golcea. PACH va continua experienta imersiva RADAR la Expirat Halele Carol dupa ora 23.

📌 Sambata – Aural Eye aduce un set de live visuals ca o calatorie vizuala. Conceptul lor, “Plantship”, va descrie vizual o utopie vegetala ce reflecta dorinta de intoarcere la natura in aspectul melancolic al spatiului industrial. Experienta va fi ghidata muzical de un live realizat de Fluidian si de către un set ambiental al lui Zen. La afterparty-ul de la Expirat, atmosfera vizuala va fi asigurata de Senpai stuff. Participantii se pot intalni si cu creatorii scurtmetrajelor Anim’est, prezentate in secțiunea de animatii sau pot asista la aLive Drawing, unde artistii grafici de la Ubisoft Romania vor desena personaje din jocuri video indragite pe tot parcursul festivalului.

📌 Duminica vor fi prezenti cei de la studioul de video mapping Noetic, intr-o redescoperire a formelor fluide in videomapping si sound design, alaturi de Moduler.

Pe langa proiectiile de video mapping, care vor fi diferite in fiecare seara a festivalului, vizitatorii sunt asteptati zilnic sa experimenteze continutul permanent, printre care si instalatiile interactive, cum ar fi MovingLight – o instalatie în care publicul este invitat sa exploreze, sa descopere si sa experimenteze joaca cu lumina, respectiv absenta ei sau Interactive Garden care se bazeaza pe simtul tactil, respectiv auditiv al participantilor si pe interactiunea natura-om-computer.

In fiecare seară, o data pe ora timp de 5 minute, publicul va putea urmări un live performance de lumini al instalatiei suspendate pe tavanul Uzinei. Montajul instalatiei a durat peste 30 ore, iar aceasta a fost gandita si realizata de studioul de creatie local H3.

🕝 PROGRAMUL FESTIVALULUI: 

Vineri (1 noiembrie): 18:00 – 23:00 @Uzina Electrica Filaret | 23:00 Afterparty @Expirat
Sambata (2 noiembrie): 18:00 – 23:00 @Uzina Electrica Filaret | 23:00 Afterparty @Expirat
Duminica (3 noiembrie): 18:00 – 22:00 @Uzina Electrica Filaret

🖍 Intrebari frecvente:

➡️ Cum se ajunge la festival?

  • Ne-am parteneriat si cu Wolf-e, care si-au extins zona de acoperire pentru toti cei care vor sa ajunga la RADAR cu un mijloc de transport eco-friendly. Wolf-e va plasa trotinete electrice si la intrarea in Uzina, pentru cei care vor dori sa ajunga la Expirat pentru afterparty, vineri si sambata.
  • O optiune rapida si simpla este sa folosesti serviciul CleverDescarca aplicatia si utilizeaza codul RADAR19 pentru o prima cursa gratuita.
  • Cea mai apropiata statie de metrou este Tineretului. Poti ajunge si cu optiunile RATB: autobuzele 116, 136 si 381, tramvaiele 23 si 47. Festivalul este organizat in timpul programului oficial de functionare a sistemului public de transport, dar timpii de asteptare pot fi mai mari sambata si duminica.
  • Accesul persoanelor cu dizabilitati este gratuit si posibil in incinta Uzinei.

➡️ Sunt disponibile locuri de parcare?

Te incurajam sa optezi pentru transportul public sau serviciul Clever. Daca vii cu masina personala, Uzina Electrica Filaret se situeaza aproape de Parcul Carol, care are parcare dedicata, la doar 5 minute de mers pe jos.

➡️ Aveti limita de varsta?

Nu exista limitari de varsta pentru accesul la RADAR. Mai mult, am pregatit RADAR KIDS, o zona dedicata exclusiv interactiunii copiilor cu arta si tehnologia. Accesul se face in baza unui bilet valid, achizitionat online sau direct la eveniment. Biletele pentru adulti au pretul de 35 RON, iar cele pentru copii intre 5 si 12 ani au un pret special de 20 RON. Copiii pana in 5 ani au acces gratuit.

➡️ Trebuie sa am biletul la mine?

Te rugam sa aduci cu tine biletul achizitionat online. Biletele se vor putea achizitiona si la locatie. La intrare, vei primi o bratara in momentul validarii biletului, pe care te rugam sa o porti pe tot parcursul evenimentului (si celor 3 zile, daca doresti sa revii).

➡️ Trebuie sa port bratara tot timpul?

Da, daca intentionezi sa revii la festival pe parcursul celor 3 zile. Bratara asigura acces si la petrecerile RADAR din Expirat, vineri si sambata seara. Verifica din timp pe evenimentul de Facebook al festivalului, line-up-ul complet de artisti.

➡️ Pot intra cu alimente sau bauturi?

Te rugam sa nu aduci alimente sau bauturi in interiorul Uzinei, unde ti-am pregatit deja impreuna cu partenerii nostri, experienta completa: Urban Monkey vine cu sucuri pline de vitamine si gustari proaspete, Origo este partenerul nostru cu multe specialitati de cafea (si un meniu desert surpriza). In plus, am amenajat si un bar cu bauturi si gustari.

Rugam toti participantii sa ne sprijine in dorinta de a ramane un festival curat si sustenabil, utilizand recipientele marcate corespunzator pentru aruncarea deseurilor in mod selectiv. Paharele din locatie sunt oferite de biodeck.ro si au un design semnat de Evelin Bundur. Noii nostri prieteni de la Green Points ne vor ajuta si ghida in pastrarea acestui eveniment cat mai prietenos cu mediul.

➡️ Exista dress-code? 

Asteptam un weekend racoros de noiembrie, iar temperaturile din interiorul Uzinei nu sunt cu mult diferite. Te incurajam sa optezi pentru tinute confortabile si adaptate temperaturii de afara.

➡️ Care este programul festivalului? 

Vineri si sambata, festivalul se desfasoara intre orele 18 – 23 la Uzina Electrica Filaret, cu petreceri la Expirat incepand cu ora 23.
Duminica, festivalul se desfasoara intre ore 18 – 22 la Uzina Electrica Filaret.

➡️ Alte informatii utile 

  • Odata ce ai intrat in locatiile de eveniment RADAR (Uzina Electrica Filaret si Expirat), aprobi ca orice poza sau material video in care apari sa poata fi folosit de organizatori si parteneri in scopuri comerciale si de promovare a evenimentului.
  • Te rugam ca in timpul evenimentului sa cooperezi cu agentii de securitate in cazul situatiilor de urgenta.
  • Suntem mereu conectati online, astfel ca te incurajam sa povestesti si comunitatii tale despre RADAR, folosind #RADARBucharest.
  • Cel mai important: te rugam sa interactionezi cu grija cu orice instalatie artistica expusa la RADAR.
Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Stiri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.