fbpx

Renunțarea la fumat: 4 metode sprijinite de dovezi științifice prin care poți pune capăt adicției

de

Pe cât de imposibilă pare acum, pe atât de satisfăcătoare și plină de beneficii poate fi viața unui fumător după ce rupe lanțurile adicției. Fumatul nu este un simplu viciu, ci una dintre cele mai dificile adicții și strategia potrivită diferă de la un om la altul. Deși riscurile și bolile incurabile provocate de fumat au o răspândire largă și orice fumător este conștient, pentru cei care sunt prinși de ani buni în acest circuit, renunțarea la fumat pare de multe ori imposibilă. Din fericire, specialiștii, alături de rezultatele studiilor efectuate în decursul anilor, atestă că renunțarea la fumat este posibilă pentru orice fumător prin setarea strategiei individuale potrivite.

 

Într-o zi de la renunțarea la fumat, circulația este îmbunătățită, iar tensiunea arterială înregistrează o scădere. După două zile, gustul și mirosul funcționează în parametrii optimi. În trei zile, nicotina este eliminată din corp, iar după o lună fără țigări, tusea și dificultățile de respirație sunt ameliorate. După nouă luni, starea plămânilor se îmbunătățește semnificativ, iar după un an, riscul afecțiunilor coronariene este redus la jumătate. În 5 ani de la eliminarea țigărilor, arterele și vasele de sânge se vindecă și riscul de a suferi un atac cerebral pe fondul fumatului este redus, iar riscul instalării formelor de cancer asociate cu fumatul este redus considerabil în 10 ani.

 

Iată cele PATRU metode de care să ții cont:

Terapia și sprijinul unui specialist asigură cele mai eficiente rezultate pe termen lung

Conform rezultatelor extrase din peste 300 de studii, terapia este cea mai eficientă metodă care asigură renunțarea la fumat pe termen lung. Cum fumatul este un viciu destul de greu de doborât și este asociat de cele mai multe ori cu factori precum stresul, depresia și anxietatea, specialiștii pot oferi cel mai bun suport și cele mai eficiente metode în combaterea definitivă a adicției, ajutând totodată în diminuarea factorilor care amplifică nevoia de a fuma. Mersul la psiholog nu este nicidecum o rușine, ci cel mai bun pas în tratarea unei adicții puternice și în redobândirea unei vieți satisfăcătoare. Consilierea are o răspândire foarte largă, iar renunțarea la fumat este mult mai ușor de atins și definitivă cu sprijinul unui specialist.

Terapia de înlocuire a nicotinei 

Un medic poate prescrie cele mai eficiente ajutoare și medicamente care inhibă receptorii nicotinei și elimină plăcerea resimțită în urma fumatului. Conform datelor extrase din studiile centrate pe mijloacele care sprijină renunțarea la fumat, unele medicamente prescrise de medici pot dubla șansele de a renunța la fumat. Pe lângă medicamentele recomandate de medic,  inhalatoarele, spary-urile speciale, plasturii și gumele recomandate în terapia de înlocuire a nicotinei prezintă beneficii semnificative în renunțarea la fumat.

 

Setarea obiectivelor pe termen scurt 

Demersul individual de a renunța la fumat este un prag pe care orice fumător îl ia în calcul. Pentru unii oameni care vor să renunțe la fumat, la început, poate fi vapatul, activitate care are nevoie de o soluție pentru țigara electronică, dar este bine de știut că strategia diferă pe termen lung de la un om la altul. În orice caz, specialiștii recomandă setarea obiectivelor pe termen scurt ca o primă strategie de succes cu rezultate pe termen lung.

 

Cum renunțare nu se produce de pe-o zi pe alta, este recomandată setarea obiectivelor realiste care conduc din aproape în aproape spre o schimbare majoră. O renunțare bruscă pare imposibilă pentru mulți fumători, așadar cele mai eficiente soluții constau într-o reducere treptată și în setarea obiectivelor pe termen scurt acompaniate de recompense. Această metodă prezintă rezultate favorabile și asigură urmărirea progresului. Prin reducerea țigărilor la jumătate sau eliminarea țigărilor dintr-o zi și prin reducerea și eliminarea graduală, fumătorii pot ajunge la performanța de a renunța la țigări pentru 30 de zile, iar din acest punct, studiile arată că se poate renunța ușor la fumat pentru cel puțin un an.

 

Identificarea factorilor care amplifică nevoia de a fuma și schimbarea obiceiurilor

Un pas foarte important în eliminarea fumatului constă în identificarea factorilor care stârnesc nevoia de a fuma. Fie că vorbim despre factorii de stres, de consumul de alcool sau ieșirile cu alți fumători, este crucială identificarea declanșatorilor și monitorizarea obiceiurilor. Circumstanțele în care acest viciu este predominant, stările care sporesc nevoia de a fuma, toate aceste coordonate oferă informații esențiale, iar înțelegerea și depășirea lor au o importanță majoră în eliminarea fumatului.

 

Specialiștii spun că pentru început sunt eficiente și micile obiceiuri care pot fi ușor introduse în rutină precum fumatul doar în aer liber și renunțarea la cartușe prin achiziționarea unui singur pachet. În privința obiceiurilor, trebuie să fie găsite practici și activități care pot înlocui rolul fumatului. Dacă aprinderea unei țigări este motivată de stres, fumatul trebuie să fie înlocuit treptat de tehnici eficiente de relaxare precum meditația, yoga sau alte activități care echilibrează stările și conduc spre instalarea unei rutine sănătoase.

 

Renunțarea la fumat poate părea imposibilă acum, dar orice fumător poate face acest pas conform specialiștilor. Cheia ține de găsirea strategiei potrivite și eliminarea presiunii. Fiecare fumător are ritmul său, motivații personale și declanșatori diferiți, așadar este nevoie de răbdare și o renunțare care nu provoacă mai mult stres, ci una care se produce într-un ritm natural.

 

În cele din urmă, viața de după viciu are doar beneficii asupra sănătății și vieții sociale. Sunt eliminate riscurile de a dezvolta afecțiuni grave precum cancerul sau afecțiunile cardiovasculare, îmbătrânirea prematură a pielii este stopată și cum mulți oameni spun că nu ar stabili relații cu fumătorii, inclusiv viața amoroasă și cea socială traversează schimbări extrem de pozitive după renunțarea la fumat.

 

 

Sursa foto: Unsplash.com

Surse articol: TheConversation.com, StopSmokingLondon.com

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Advertorial

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.