fbpx

Tabletele PC – BIROU SI BIBLIOTECI MOBILE

de

2011 va fi anul tabletelor PC si in Romania? Pentru a parafraza o gluma despre Unix, sistemul de operare facut de un grup de programatori de la AT&T: „Anul acesta va fi anul tabletelor PC, si in fiecare an de-acum incolo“.

Ne aflam de cateva luni in anul tabletelor si al echipamentelor ultra-portabile, ce sunt apreciate in special pentru posibilitatea de a ne tine conectate la ceea ce se intampla la birou, desi ne aflam pe o plaja insorita. Pe o tableta PC putem sa ne adunam toate documentele importante si prezentarile pe care urmeaza sa le sustinem, dar in acelasi timp putem sa ne organizam o librarie muzicala impresionanta, sa creionam un album foto cu cei dragi noua sau cu locurile de vis pe care le-am descoperit cu sufletul si cu mintea. Daca preturile acestor dispozitive nu ar fi atat de mari, as indrazni sa spun ca acestea ar trebui sa existe in orice casa (sau geanta, dupa caz).    

Cine musca din Apple? Pe piata din Romania se bat 30 modele de tablete, fiecare cu targetul propriu de clienti si cu plusurile si minusurile aferente, iar anul trecut au fost vandute circa 10.000 de unitati. Liderul acestei piete, aflate inca la inceput de drum, este iPad-ul celor de la Apple, despre care am vorbit intr-unul din numerele trecute. Dar trebuie sa tinem cont si de concurenta lor, ce s-a pregatit temeinic pentru lupta cu acest gigant.

Un astfel de exemplu este cea mai recenta inovatie a celor de la Motorola, Xoom, principalul competitor pentru iPad, care a fost inzestrata cu sistemul de operare Android, la fel ca majoritatea modelelor ce incearca sa mai fure din procentul de 93% pe care il detin cei de la Apple. Dar Motorola Xoom este prima tableta cu Android 3.0 – nume de cod Honeycomb – care se poate lauda cu mai multa putere si complexitate, la care s-au adaugat un procesor dual-core, cel mai performant de pe acest segment, doua camere pentru videochat, fotografii si inregistrare video in format HD. Dell vine puternic din urma. Ei au lansat anul trecut Dell Streak, un produs prin care incearca sa concureze atat iPhone-ul, cat si iPad-ul. Care ar fi insa rationamentul pentru care ai dori sa ai integrate ambele gadgeturi Apple intr-unul singur? Sunt doua motive pentru care as lasa separat telefonul de tableta, cel putin in cazul Dell Streak: este prea mare pentru a o adopta ca noul meu smartphone, si prea mica pentru a fi tableta.

Lupta in inovatie. Un alt competitor de temut pentru iPad este Galaxy Tab-ul de la Samsung, o tableta in adevaratul sens al cuvantului, care vine cu o serie de atuuri impresionante. In primul rand, se pliaza perfect pe mana umana, iar ecranul de 7 inch este perfect pentru „rasfoit“ e-book-uri. Ce criticam anterior la Dell Streak evidentiez la Galaxy Tab, pentru ca integrarea gadgeturilor, in acest caz, este facuta mult mai inteligent, Samsung reusind sa creeze un adevarat birou mobil. In timp ce folosim tableta pe post de telefon, putem sa verificam agenda, notitele, e-mailul si sa exploram informatiile de pe internet. Desi un hibrid, Galaxy Tab este intai de toate o tableta, ce ne ofera si functia inteligenta de telefon.

Ar mai fi atatea de povestit despre aceste dispozitive care vor deveni la fel de indispensabile ca telefonul. Este doar o chestiune de timp, iar numarul impresionant al tabletelor lansate in acest moment pe piata dovedeste acest lucru. Nici nu mai conteaza cine isi adjudeca victoria; important este ca Apple a inceput sa aiba o concurenta din ce in ce mai activa si mai inovatoare, iar din aceasta lupta, castigatorii necontestati suntem noi, clientii. Va invit sa continuam discutia pe deja cunoscuta pagina noastra de Facebook, www.facebook.com/classit.

 

 

 

Categorii:
Make IT Simple

Comentarii

  • F7TBF9 kdgodinxtmop

    lystbij mai 2, 2011 2:48 am Răspunde
  • Stands back from the kebyorad in amazement! Thanks!

    Starleigh mai 2, 2011 12:11 am Răspunde

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.