În tot ceea ce contează în existența noastră abordăm același sistem, pe care l-am deprins în școală: punem mâna pe carte (sau, mai nou, pe ziar, pe blog, pe tasta Enter care ne duce pe siteul preferat) citim, repetăm până știm pe dinafară și apoi așteptăm să ni se schimbe viața. Iar după aceea ne mirăm că nu s-a schimbat.
Nu știu dacă ancorarea noastră veșnică în teorie este o consecință a sistemului de învățământ pe care l-am străbătut și mulți dintre noi îl străbatem încă, prin noi înșine sau prin copiii noștri, sau e pur și simplu o meteahnă profund umană, încastrată într-o genă încârligată într-un lanț care zornăie, uneori, și a lene, și a neștiință, și a neputință. Cert este că majoritatea rămânem la cunoaștere și nu mai ajungem la aplicare.
Eu știu precis cum să slăbesc, cum să mănânc sănătos ca să fiu mereu tânără și în formă, ce exerciții fizice moderate și aproape plăcute să fac ca să mă îndrept semeață și zveltă către vârstele ce vor urma și mai știu și ce ar trebui să fac ca să trăiesc în siguranță financiară, gestionându-mi banii cu grijă și iubire și având înotdeauna un cont cu economii care să mă facă să privesc fără spaimă materială către ziua de mâine. Am citit cu mare interes despre toate, până am învățat pe dinafară legea combinării alimentelor, curbele de funcționare eficientă a metabolismului, tainele eliberării de serotonină prin sport și obiceiul simplu și sănătos de a acorda timp și atenție banilor noștri, scăpând de meteahna de a-i cheltui compulsiv, fără să știm niciodată cât avem în cont sau în portofel, așteptând cu răbdare ofertele și punând cu grijă 10% din ceea ce câștigăm într-un cont plin de drag și, nu în mult timp, de bani.
Greu este, însă, să te apuci de treabă și să trăiești așa cum știi că ar trebui să trăiești.
Căci teoria ca teoria, dar practica ne omoară! În teorie, toţi ştim să slăbim, să fim mai buni, să muncim mai eficient, să economisim mai cu spor şi să ne gestionăm mai bine banii. Dar când vine vorba să punem în practică toate aceste teorii, pe care le conturăm utopic în minte, fie amânăm, fie comitem aceleaşi greşeli. Ce ne ţine departe să aplicăm ceea ce ştim…
… CITEȘTE MAI DEPARTE PE SigurantaFinanciara.ro