Stagiunea 2012 – 2013 a Ateneului Roman din Capitala va fi deschisa, pe 4 si 5 octombrie, de la ora 19.00, cu doua concerte extraordinare dedicate implinirii a 125 de ani de la nasterea dirijorului George Georgescu (12 septembrie 1887 – 1 septembrie 1964).
Cele doua concerte vor fi sustinute de Orchestra simfonica a Filarmonicii, dirijata de Horia Andreescu, si de Corul Filarmonicii “George Enescu”, dirijat de Iosif Ion Prunner. Solist va fi pianistul si compozitorul Valentin Gheorghiu.
In programul spectacolelor de pe 4 si 5 octombrie sunt incluse “Fantezia pentru pian, cor si orchestra, in do minor, op. 80” si “Simfonia nr. 9, in re minor, op. 12”, de Ludwig van Beethoven. De asemenea, inainte de inceperea concertului din 4 octombrie, va fi lansat un CD Beethoven, prezentat de directorul Filarmonicii “George Enescu”, Andrei Dimitriu, si de Jean-Charles Hoffelé, jurnalist Diapason, muzicolog si editor.
George Georgescu s-a nascut la Sulina, pe 12 septembrie 1887. Talentul sau muzical s-a manifestat de timpuriu, invatand singur sa cante la vioara. A urmat cursurile Conservatorului din Bucuresti – pe care l-a terminat in patru ani in loc de sapte -, pentru ca apoi sa continue studiul violoncelului la Scoala Superioara de Muzica din Berlin. In urma unui accident, el a fost nevoit sa renunte la cariera de violoncelist. Intuind adevarata lui vocatie, marii muzicieni ai vremii Arthur Nikisch si Richard Strauss, apropiati lui, l-au indrumat catre cariera de dirijor. Astfel, in anul 1918 a dirijat pentru prima data Filarmonica din Berlin, debut puternic apreciat de critica de specialitate.
Pe 4 ianuarie 1920 a sustinut primul concert la Ateneul Roman, iar incepand cu anul 1921 a fost, pentru patru decenii – cu o pauza de cativa ani -, directorul general al Filarmonicii din Bucuresti. A fost numit, de asemenea, directorul Operei Romane, fiind cel care a infiintat prima scoala de balet. Tot atunci, notorietatea lui George Georgescu si relatiile sale de prietenie cu marii muzicieni ai lumii au favorizat prezenta la Bucuresti a numerosi compozitori si instrumentisti de renume – Richard Strauss, Maurice Ravel, Pietro Mascagni, Igor Stravinski, Jaques Thibaud, Arthur Rubinstein. In acelasi timp, a promovat compozitia romaneasca, numele cele mai frecvente fiind: George Enescu, Dinu Lipatti, Paul Constantinescu, Mihail Jora, Marcel Mihalovici, Martian Negrea si Valentin Silvestri.
George Georgescu a fost apropiat de orchestra si de lumea muzicala pana in ultimul moment al vietii sale. Ultimul concert pe care l-a dirijat in strainatate a fost la Berlin, acolo unde isi incepuse cariera. Cu sapte ani inainte de a se stinge din viata (1 septembrie 1964), palmaresul lui George Georgescu era impresionant: dirijase 52 de orchestre din lumea intreaga, 850 de concerte in Bucuresti, cu programe inedite – 100 de piese romanesti si 396 de lucrari straine, majoritatea partituri contemporane in prima auditie, colaborase cu 150 de solisti romani si straini. Criticii muzicali au denumit anii in care maestrul si-a desfasurat activitatea “Epoca Georgescu”.
Biletele pentru spectacolele din 4 si 5 octombrie vor fi puse in vanzare la casa de bilete a Ateneului Roman.