fbpx

Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) anunță începerea celei de-a cincea ediții JAZZ BASTION,

de

Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) anunță începerea celei de-a cincea ediții JAZZ BASTION, ce aduce trei concerte–eveniment, desfășurate joi, 7 august 2025, în Bastionul Țesătorilor din Brașov, parte a Muzeului Județean de Istorie Brașov, la care vor participa muzicieni reputați și tineri din trei țări (România, Irlanda și Elveția).

Ediția din acest an pune în prim plan diversitatea culturală a muzicii, pentru că muzica aduce întotdeauna împreună artiști și public deopotrivă, indiferent de limbă, naționalitate ori afinități, și prin tema MARATON, este dedicată melomanilor de cursă lungă. Astfel, JAZZ BASTION se bucură de contextul ideal pentru întâlnirea dintre artiști emblematici și tineri cu un public dornic de experiențe acustice la cel mai înalt nivel.

În luna lui gustar, Brașov devine punctul de întâlnire pentru artiști redutabili și generația tânără de jazziști, care vor bucura publicul cu stiluri și sonorități variate, pe parcursul a 3 concerte-eveniment. Fiecare va deschide poarta lumilor sonore vibrante, oglindite în diversitatea stilurilor interpretative cu parfum european. Invitații speciali din acest an sunt Ana Cristina Leonte Quartet, alături de tineri din România, Irlanda și Elveția, provenind de la Dublin City University și Lucerne University of Applied Sciences and Arts (HSLU).

Programul JAZZ BASTION. MARATON

Concertele JAZZ BASTION. MARATON au loc la Bastionul Țesătorilor din Strada George Coșbuc, nr. 9, Brașov, în ziua de joi, 7 august 2025, orele:

17:00 Connection Ensemble

(Elveția)

Anna Blasi,

Lucas Sevilla,

Max Weber,

Jaco Ackermann

18:30 ICon Arts Jazz Group

(Irlanda- România)

 

Irvinas Karkauskas,

Ronan McCullagh,

Maria Rizea

Paul Lăcătoș

Flavius Duma

Georgiana Ciutacu

20:00 A. C. Leonte Quartet

(România)

Ana-Cristina Leonte,

Alexandru Arcuș,

Albert Tajti,

Gabi Matei

 

Accesul publicului la evenimente se face pe baza biletului la muzeu, în limita spațiului disponibil. Detalii pe www.ucimr.ro.

 

Tinerii se află în România datorită REZIDENȚEI DE JAZZ – ICON ARTS TRANSILVANIA, ce reunește 10 tineri muzicieni de jazz din Elveția, Irlanda și România pentru o săptămână creativă în orașul Râșnov, în perioada 3-10 august. Sub îndrumarea a trei artiști reputați (Sarah Buechi, Ana-Cristina Leonte și Ciprian Pop), participanții vor explora improvizația, compoziția și lucrul în ansamblu, în formule vocal-instrumentale variate. La finalul rezidenței, studenții vor susține trei concerte publice în cadrul Festivalului ICon Arts Transilvania și în festivaluri sau serii de concerte partenere. Astfel, după concertul din 7 august de pe scena Jazz Bastion. Maraton din Brașov, artiștii mai pot fi văzuți vineri, 8 august, orele 20:00, la Filarmonica de Stat Sibiu – în programul Concertelor pe Acoperiș și sâmbătă și 9 august, orele 18:00, la Biserica Evangelica din Codlea – în programul Festivalului ICon Arts Transilvania.

 

SARAH BUECHI este o vocalistă și compozitoare de jazz elvețiană, cunoscută pentru vocea sa distinctivă și integrarea unică a diverselor tradiții muzicale. Cu o pregătire atât în muzica clasică occidentală, cât și în cea clasică sud-indiană, Sarah aduce o paletă expresivă și bogată interpretărilor sale vocale. În prezent, este profesoară la Lucerne School of Music, unde ghidează tinerii artiști în improvizație vocală, compoziție și lucru în ansamblu. Activitatea sa artistică este recunoscută la nivel internațional, având în palmares albume apreciate de critici și colaborări în Europa și Asia.

ANA CRISTINA LEONTE este o cântăreață de jazz, compozitoare și lider de band din România, cunoscută pentru îmbinarea inovatoare a jazzului cu muzica electronică și spoken word. O voce distinctă pe scena contemporană, Ana dezvoltă proiecte ce explorează emoția, identitatea și improvizația. Concertele sale combină adesea narațiunea poetică cu texturi sonore bogate, oferind publicului o experiență profundă și imersivă. A curatoriat proiecte artistice de succes, precum Bucharest Jazz Festival, contribuind la dezvoltarea scenei românești de jazz contemporan și performance.

CIPRIAN POP este chitarist de jazz și profesor român, recunoscut drept una dintre cele mai proeminente figuri ale generației sale. Absolvent al Universității Naționale de Muzică din București, și-a conturat un stil distinct și versatil sub îndrumarea lui Mircea Tiberian și Sorin Romanescu. Abordarea sa dinamică i-a adus premii importante și colaborări cu nume mari ale jazzului românesc. Este un muzician apreciat și solicitat, implicat în numeroase proiecte muzicale, de la jazz la pop și producții de live performance.

REZIDENȚA DE JAZZ este organizată în parteneriat cu Dublin City University și Lucerne School of Music / Institute of Jazz and Folk Music și este susținută de Swiss Sponsors’ Fund, o inițiativă comună a Ambasadei Elveției și a Camerei de Comerț Elveția-România.

JAZZ BASTION. MARATON este un proiect organizat de Asociația „Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România” (UCIMR) cu sprijinul partenerilor – Muzeul Județean de Istorie Brașov, Bastionul Artiștilor și Asociația Forums.

 

Parteneri: Ambasada Elveției, Dublin City University, Lucerne University of Applied Sciences and Arts (HSLU), Asociația Forums, Asociația Mioritics, Grădina Schubz, Filarmonica de Stat Sibiu.

Jazz Bastion este o stagiune de concerte de jazz lansată în anul 2021 cu scopul sprijinirii și promovării tinerilor artiști. Prima ediție a avut tema „terapia prin artă”, în 2022 – ediția „Jazz printre cuvinte” a avut tema dialogului dintre jazz și poezie, în 2023 – GLOBETROTTER, în 2024 – TOGETHER, iar în 2025 este MARATON. Ediția proiectului JAZZ BASTION III. GLOBETROTTER (2023) a fost onorată cu titlul de PROIECTUL MUZICAL AL ANULUI în cadrul Galei Premiilor Anului în Cultură Brașov 2023, organizată de Consorțiul Cultural Corona Brașov, marcând aprecierea publicului, sectorului guvernamental, a breslei și presei de profil.

 

Bastionul Artiștilor

 

Bastionul Țesătorilor a devenit în perioada pandemiei un spațiu în aer liber menit să găzduiască evenimente artistice în siguranță. Acolo au fost prezentate producții muzicale ale Filarmonicii și Operei, precum și piese de teatru care nu puteau avea loc în spații închise. Așa se face că anul următor Bastionul Țesătorilor a fost „botezat” Bastionul Artiștilor – concept curatorial dezvoltat de Muzeul Județean de Istorie din Brașov, ca atare a rămas fidel acestui scop de a adăposti arta. Pe fondul pandemiei, prima ediție a proiectului multianual JAZZ BASTION a avut tema „terapia prin artă” și a demonstrat rolul terapeutic al muzicii, inspirat din experiențele personale ale artiștilor care au transformat cele mai frecvente stări emoționale din pandemie în momente artistice care ilustrau tristețea ori disperarea, de pildă. În urma unor apeluri de proiecte, au apărut colaborări multidisciplinare între muzică și poezie, care au transformat stagiunea JAZZ BASTION într-un loc îndrăgit de localnici, dar și de turiști.

 

Muzeul Județean de Istorie Brașov

 

Este între cele mai importante instituții culturale publice ale județului Brașov. Deține cel mai mare patrimoniu istoric mobil al județului Brașov (159.255 piese), acoperind toate epocile istorice, din preistorie până în perioada contemporană. Este liderul muzeelor locale după criteriul numărului total anual de vizitatori, inclusiv categoria de beneficiari tineri și elevi. Muzeul organizează diverse evenimente culturale (expoziții, seminarii, conferințe, dezbateri, festivaluri etc.), în parteneriat cu instituții și organizații publice sau private. În perioada în care sectorul artistic a fost printre cele mai greu încercate de pandemie, s-a născut la Brașov proiectul ,,Bastionul Artiștilor” prin care Muzeul Județean de Istorie Brașov, la inițiativa managerului Nicolae Pepene, a pus Bastionul Țesătorilor la dispoziția instituțiilor de cultură din Brașov ca spațiu alternativ pentru organizarea evenimentelor în aer liber, în condiții de siguranță impuse de măsurile legale pentru prevenirea îmbolnăvirii cu noul coronavirus. Lansat sub sloganul ,,Dacă vă place arta puteți să ne priviți de sus”, proiectul local a stârnit mult interes în rândul artiștilor independenți și a căpătat anvergură națională, generând în 2020, 2021 și 2022 adevărate stagiuni estivale.

 

Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR)

 

Fondată în anul 1995, la inițiativa prim-violistului Filarmonicii bucureștene, Ștefan Gheorghiu, UCIMR este o organizație nonprofit de utilitate publică, care contribuie la dezvoltarea și răspândirea muzicii clasice, jazz și contemporane, atât pe plan național, cât și internațional. De 3 decenii, asociația susține arta interpretativă, de la soliști, coriști și instrumentiști până la dansatori sau balerini, prin inițierea și implementarea de proiecte culturale menite să faciliteze schimbul de experiență și promovarea artiștilor în medii cât mai diverse. UCIMR organizează evenimente tematice sincretice în care muzica jazz, clasică și contemporană se îmbină cu noile tehnologii, poezia, cartografia, meșteșugurile, gastronomia sau chiar enologia, invitând publicul să guste și să deguste arta cu toate simțurile în spații neconvenționale, având peste 50 de parteneri din 18 țări de pe 3 continente. Dintre evenimentele emblematice amintim festivalurile cu tradiție precum ICon Arts, The Jazz Cave Festival, CellEAST Festival, precum și concertele de Ziua Națională a României și Anul Nou de la Sibiu.  De asemenea, UCIMR oferă un cadru propice creației, găzduind proiecte artistice interculturale precum Rezidența Transilvanica sau co-producția româno-albaneză inspirată din mitologie, Ana și Rozafa. Prin intermediul proiectelor transfrontaliere precum Romanian Music Society in Japan, asociația oferă expunere și mobilități naționale și internaționale artiștilor la început de drum și experimentați.

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.