fbpx

UPDATE Romania a obtinut aproape 40 de miliarde de euro, cea mai mare majorare de buget dintre statele UE

de

Presedintele Traian Basescu a declarat in aceasta seara, la Bruxelles, ca Romania a obtinut cea mai mare crestere de buget din partea UE, majorarea pentru intervalul 2014-2020 fiind cu 18% mai mare decat cea obtinuta in intervalul 2007-2013.

Prima si cea mai importanta realizare: Romania a obtinut cea mai mare crestere de buget pentru 2014-2020 – fata de 2007-2013 e de 18 la suta. S-au obtinut, pentru diverse sisteme de plati, o serie de facilitati de interes pentru Romania. Unele dintre ele au fost si in propunerea initiala a lui Herman van Rompuy, altele au fost imbunatatite prin negociere, altele n-au existat deloc si au aparut dupa negocieri”, a declarat Basescu dupa sedinta CE. Presedintele a subliniat ca una dintre cele mai importante facilitati este TVA-ul eligibil: Cu cat Romania va avea un TVA mai mare, cu atat va aduce din banii europeni in bugetul de stat. Pe fondurile de coeziune, pentru proiectele pe scara mare si pentru proiecte loale, TVA e deductibil. Evaluarea este ca deductibilitatea TVA aduce la buget doua miliarde de euro.” Traian Basescu afirma ca un alt lucru important obtinut de România este finalizarea negocierilor pe rata de cofinantare pe fondurile de coezieunie. Initial au fost 75% de la UE, iar acum cofinantarea va fi de 85%, ceea ce slabeste presiunea pe bugetul de stat”, a spus presedintele.

 

UPDATE: La randul sau, de la Palatul Victoria, premierul Victor Ponta s-a declarat nemultumit de rezultatele obtinute la Bruxelles:

Fata de 48 de miliarde de euro, suma propusa initial de Comisia Europeana, am obtinut 39 (miliarde euro – n.r.) – 20% mai putin. Dezamagire totala”, a declarat Victor Ponta. Intre 2014 – 2020 ramane sa acoperim din buzunarul nostru noua miliarde de euro, pe care Romania i-a pierdut astazi (…) de la 48 la 39 (miliarde euro – n.r) ne-a zis ca am obtinut 18% in plus si Polonia 15%. (…) In realitate, toate punctele tehnice importante pentru noi in viitor, toate au fost respinse. Fata de noiembrie, Romania a pierdut 9 miliarde euro. Nu a obtinut nimic”, a adaugat premierul.

 

Categorii:
Stiri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.