fbpx

Meserie bănoasă sau frumoasă?

de

„Găsește-ți, fata mea, o meserie bănoasă!” mă sfătuia bunicul, convins că îmi dă astfel cel mai bun sfat. Dar eu visam, așa cum visează toți copiii, mai întâi să schimb lumea în bine,  redescoperind-o, ca exploratoare sau astronaută, apoi, după ce toți cei din jur se străduiseră eficient să-mi explice că așa ceva nu se poate (fiindcă adulții s-au specializat în frângerea viselor celor mici) – s-o modelez prin frumusețea artistică, ca muziciană, poetă sau dansatoare…

Azi, nici măcar nu mai știu care sunt meseriile bănoase. În copilăria mea se spunea că profesia de medic e una bine aleasă din punct de vedere al câștigurilor, fiindcă, pe atunci, medicii primeau găini, curcani și bidoane de vin. La mare cinste era și aceea de mecanic auto, fiindcă Daciilor noastre de odinioară li se strica obligatoriu câte ceva în fiecare săptămână, iar mecanicii erau considerați mari salvatori. În zilele noastre medicii fac grevă pentru că au câștiguri nedrept de mici, iar mecanicii lucrează la patron, în marile service-uri, și presupun că din cauza câștigurilor mizere sunt atât de acri, neatenți și scârboși cu clienții.

Au apărut noi meserii, la care noi, în urmă cu treizeci de ani, nici nu ne puteam gândi că vor fi înscrise în nomenclatorul profesiilor. De la stiliștii canini la prestidigitatori, de la asistenți tv la neuromarketeri, de la programatori IT  la editori videodigitali, s-au inventat profesii splendide, moderne, care conturează viitorul omenirii altfel decât știam noi, fie că sunt, fie că nu sunt bănoase. Dar eu, dincolo de toate căutările legate de câștig, mă încăpăţânez să provoc întâlnirile copiilor mei cu fiecare artă în parte, chiar dacă îmi e clar, de la bun început, că nu acela e drumul lor prin viaţă. Vreau, însă, ca ei să aibă parte de fiecare experienţă care le-ar putea folosi mai târziu. Îi provoc să studieze pianul şi chitara, îi duc la lecţii de desen şi de dans şi, obligatoriu, vreau să ştie să vorbească corect româneşte. Iar dacă se poate şi o limbă străină sau două, cu atât mai bine. După ce termină cu orele de înot sau de tenis vreau, neapărat, să facă şi olărit, şi origami, şi modelaj. Şi toate acestea ştiind prea bine că nu-şi vor putea găsi o meserie în aproape niciunul dintre domeniile pe care le descoperă, cu sau fără voie. Adevărul este că îmi doresc un singur lucru, însă unul extrem de însemnat pentru viaţa fiecăruia dintre noi…

… CITEȘTE MAI DEPARTE PE SigurantaFinanciara.ro

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Categorii:
MoneyChat

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.